Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U indijanskom selu ukradena lula mira

Autor: Tomislav Jerak

29.12.2008. 23:00
U indijanskom selu ukradena lula mira

Foto: Sebastian GOVORČIN



Lerga moli počinitelja, ako je imalo pošten, da vrati lulu mira, a ako mu je neugodno pojaviti se u Winnetoulandu, slobodno ga može ostaviti ispred vrata redakcije Zadarskog lista
U indijanskom selu Winnetoulandu, koje se slijedećih nekoliko dana nalazi u našem gradu, dogodila se drska krađa. Naime, zasad nepoznati počinitelj je na Badnjak iskoristio gužvu i otuđio lulu mira koja se nalazila izložena u šatoru muzeja ovog montažnog sela.
Krađom ove lule plemenu Winnetoulanda nije počinjena velika materijalna šteta, već im je oduzet bitan simboličan predmet, koji ih je do sada, na neki način predstavljao i promovirao na njihovim pohodima po gradovima Lijepe naše. Pri posjetu svakog grada običaj je bio da se s gradonačelnikom tog grada zapali lula mira i potpiše povelja, što bi simbolično značilo da pleme dolazi u miru i da traži dopuštenje da trenutno obitava na tom području. Posebna je i po tome što je izrađena u Novom Meksiku, u rezervatu Mescalero Apacha, koju je plemenu na dar donio poglavica Kameno Lice. Žalosno je da se netko odlučio na ovakav čin na tako svet i miroljubljiv blagdan kao što je Badnjak, i to na mjestu gdje se ljudi okupljaju radi druženja, njegovanja običaja te ljubavi prema bližnjima.
– Ovim putem molim osobu koja je ukrala lulu da ju pošteno vrati. Neće snositi nikakve posljedice, niti ćemo u cijelu priču upletati policiju. Čak smo spremni i ponuditi novčanu nagradu ili dati zamjensku lulu, kaže Marin Lerga, voditelj i organizator Winnetoulanda. Zadar je trebao biti treći grad u Hrvatskoj u koji smo htjeli pozvati poglavicu Kameno Lice da skupa s nama i zadarskim gradonačelnikom zapali lulu mira, međutim, što zbog lošeg vremena, što zbog ovog incidenta, to smo nažalost morali otkazati, dodaje Lerga.
Pošto su svi “stanovnici” Winnetoulanda Zadrani, i pošto su nakon svih gradova u Zadru tek prvi put doživjeli ovakvo neugodno iskustvo, za ovaj događaj se zaista može reći “ko će kome nego svoj svome!”.
Lerga moli počinitelja, ako je imalo pošten, da predmet vrati, a ako mu je neugodno pojaviti se u Winnetoulandu, slobodno ga može ostaviti ispred vrata redakcije našeg lista.