Čistoća mijenja cijene i način naplate

Slika korisnika admin
cistoca_fotka
Zvonko KUCELIN
Oni koji budu proizvodili više otpada, više će i platiti

Na posljednjem ovogodišnjem 28. Kolegiju gradonačelnika najviše se raspravljalo o cjeniku usluga skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada te o raspisivanju javnog natječaja za zakup poslovnih prostora.

Jure Zekanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti kazao je da zakon o otpadu donesen prije godinu dana, kao i način obračuna skupljanja otpada čiji je obračun po metru četvornom stana ili privatne kuće nije pravičan.

- Promjena kriterija cjenika usluge tvrtke Čistoća je neizbježna. Masa, volumen otpada ili, pak, broj članova u domaćinstvu trebao bi biti kriterij po kojem se određuje cjenik, kazao je Zekanović.

O svemu ovome podrobnije je na Kolegiju iznio direktor tvrtke Čistoća Tomislav Ćurko.

- Uprava Trgovačkog društva Čistoća d.o.o. je odredila tri kriterija po kojima bi se određivala cijena usluge skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada te je izradila dodatne kriterije za kuće, stanove i gospodarstvo, kazao je Ćurko.

Od 1. siječnja 2010. godine cijena usluge Čistoće određivat će na temelju tri kriterija mase, volumena i broja članova. Također, određene su dvije skupine korisnika - građanstvo i gospodarstvo.

- Pod građanstvo se podrazumijevaju stanari u kolektivnom stanovanju i u obiteljskim kućama. U kolektivnom stanovanju članovi domaćinstva su evidentirani i popisani te će se zadržati postojeća tehnologija prikupljanja otpada. U obiteljskim kućama otpad će se prikupljati i dalje putem posuda koje je tvrtka Čistoća prethodno podijelila. Na raspolaganju su posude od 80, 120 i 240 litara, a sukladno tome definirane su cijene, kazao je Ćurko dodavši da će isti sistem naplate cijena usluge primjenjivati i kod gospodarstva.

- Što se, pak, tiče gospodarstva odvoz otpada bit će putem spremnika. Logično je da onaj koji proizvodi više otpada treba njegov odvoz i više platiti, naveo je Ćurko. Gradonačelnik je ovu odluku prokomentirao riječima da domaćinstva s manje članova i sa skromnijim uvjetima života trebala bi plačati manju naknadu odvoza otpada.

Pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić izvijestio je nazočne da su četiri ponude pristigle na natječaj za izvođenje radova na uređenju Poljane pape Ivana Pavla II u Zadru.

- No, samo su tri prihvatljive, i to tvrtke Ploter, Duca te Gortan i Krševan d.o.o. Najpovoljniju ponudu, koja je i prihvačena je ona tvrtke Duca, a iznosi 10 milijuna i 746.000 kuna, kazao je Segarić.

Gradonačelnik Vrančić izrazio je zadovoljstvo s cijenom radova koji će s PDV-om iznositi 13 milijuna i 218.000 kuna.

Na Kolegiju prihvaćen je prijedlog odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup sedam poslovnih prostora na području grada. Riječ je o prostorima smještenim u MO Ričine, u Mažuranićevoj ulici, Ulici Jurja Barakovića i u Polačkoj. Tri su prostora u Ulici Elizabete Kotromanić gdje se nalazi i najveći veličine 90 četvornih metara dok su svi ostali prostori manje kvadrature. Za ovaj najveći prostor najmoprimac bi trebao dati garanciju u vrijednosti od 2 godine zakupa.

- Svi poslovni prostori se daju u zakup na rok od dvije godine, a osobito treba spriječiti upade nekih koji ne plačaju najam. Recesijska je situacija tako da su i cijene najma prilagođene situaciji na tržištu, kazao je Rajko Jurin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

 EUROPSKO JUDO PRVENSTVO U ZADRU

Hrvatski judo savez ponudio je Zadru kandidaturu za organizaciju Europskog prvenstva za juniore(U20) 2012. godine.

- Savez se pismeno obartio Gradu Zadru da dade suglasnost za kandidaturu grada. Mi nećemo imati velikih troškova osim pitanja dvorane Krešimira Čosića gdje bi se natjecanje održavalo, kazao je pročelnik Radovan Dunatov dodavši da će europsko prvenstvo koje će se odvijati u rujnu 2012. godine produžiti turističku sezonu. Zadar je zajedno s Porečom ušao u užu konkurenciju, a Savez je, kako je naglasio naklonjen našem gradu.

Gradonačelnik je kazao da bi Grad trebao podmiriti dio troškova financiranja najma dvorane, ali ne u cijelosti već samo dio materijalnih troškova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno