Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski HDZ danas zauzima stav o kandidatima za predsjednika

Autor: Nives Rogoznica

29.12.2009. 23:00
Zadarski HDZ danas zauzima stav o kandidatima za predsjednika


Lončar: Svi načelnici i gradonačelnici na svojim su pozicijama zahvaljujući HDZ-u, a onaj tko misli da to nije tako, neka podnese ostavku i iziđe na izbore samostalno


Izjava gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića na Gradskoj televiziji Zadar o tome kako u drugom krugu predsjedničkih izbora podržava Milana Bandića u medijskom je nacionalnom prostoru otvorila niz spekulacija u kojima su se kao nositelji takve podrške spominjali i Ivo Sanader i šef županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta, a sam Vrančić tvrdi kako je njegova izjava bila osobna, iskrena i dana bez konzultacija sa strankom ili nekim drugim.
Predsjednica GO HDZ-a Ana Lovrin potvrdila je kako za danas saziva sjednicu GO HDZ-a na kojoj će stranka donijeti stav vezano uz drugi krug predsjedničkih izbora. Upitana je li sjednica sazvana kao reakcija na izjavu Zvonimira Vrančića, te je li istina da je riječ o nalogu predsjednice stranke Jadranke Kosor, Lovrin je odgovorila kako je tako dogovoreno s predsjednikom ŽO HDZ-a Božidarom Kalmetom i kako se radi o “nečem kolateralnom”.
Vrančić: Odgovorio sam kao privatna osoba
– Radi se o tome da sam još prošlog tjedna dogovorio intervju za GTV koji se održao u ponedjeljak ujutro, rezimirali smo, tijekom 45 minuta razgovora, 2009. godinu i razgovarali o planovima i projektima Grada Zadra u 2010. godini. Posljednje pitanje u tom intervjuu koje je bilo nepripremljeno i za koje se ni s kim nisam konzultirao, bilo je pitanje za koga ću glasovati u drugom krugu predsjedničkih izbora i ja sam odgovorio da ne znam kako će se opredijeliti moja stranka, ali da mi se čini kako je Milan Bandić bolji kandidat nego Ivo Josipović. Na to sam pitanje odgovorio kao privatna osoba i iskreno, kazao je Vrančić, te je na upit odgovorio kako ne smatra da je svojim odgovorom na bilo koji način prekršio neko pravilo stranačke stege.
U izjavi za Radio 057 Vrančić je kazao kako smatra da je Bandić bolje rješenje za Zadar, a upitan da to pojasni za Zadarski list, rekao je kako je Bandić dugogodišnji gradonačelnik Zagreba, zbog čega vjeruje da bi, kada bi trebao tražiti podršku Predsjednika Republike za neki projekt od značaja za Grad Zadar, naišao na više razumijevanja od Bandića, nego od Josipovića.
– Želim, međutim, naglasiti da su građani Hrvatske izabrali dvojicu kandidata koji su ušli u drugi krug. Moj kandidat, i kandidat moje stranke, Andrija Hebrang nije, na žalost, izabran od strane građana Hrvatske. U drugom krugu se našlo dvoje kandidata koji nisu moji politički istomišljenici, ali njih su izabrali građani, i ja sam rekao da je između njih dvojice, jer trećeg nema, moj izbor Milan Bandić, dodao je Vrančić.
Lončar: Vrančić je pogriješio
– Stav kojeg je izrekla predsjednica stranke Jadranka Kosor ne samo da nije poziv na bojkot izbora, nego naprotiv, i ja pozivam sve HDZ-ovce da na izbore iziđu i glasuju prema svojoj savjesti, kao su to uvijek i činili. Mislim da je pogotovo nakon izjave predsjednice stranke, izjava gradonačelnika Vrančića preuranjena. Gradonačelnik Vrančić će, kao i svaki drugi građanin, imati priliku stati pred glasačku kutiju i tamo izraziti svoj izbor. Moram reći da gradonačelnici, načelnici i župani, nisu to samo u svoje radno vrijeme, nego 24 sata dnevno, pa i onda kada oni misle da su privatne osobe. Oni imaju pravo imati svoj stav, ali druga je stvar ako ga javno iznose, a da o tome stav nije donijela stranka, a ja znam da mi u županijskom predsjedništvu o tome još nismo razgovarali, iako je sasvim jasno da ćemo usvojiti stav kojeg je izrazila predsjednica stranke. Mislim da je Vrančić pogriješio. On je, uostalom, dopredsjednik zadarskog HDZ-a. Želim reći da smo svi mi strankama ili drugim organizacijama pristupili dragovoljno i pristali na ono što piše u statutu tih stranaka ili organizacija, a ako nam to više ne odgovara, onda je najbolje da kažemo “ljudi, hvala, ja bih želio dalje sam”, komentirao je potpredsjednik ŽO HDZ-a Željko Lončar.
Na upit je li time pozvao Vrančića da istupi iz HDZ-a, Lončar je odgovorio:
– Ne. Želim, međutim, reći da su svi načelnici i gradonačelnici na svojim pozicijama zahvaljujući HDZ-u, a onaj tko misli da to nije tako, neka podnese ostavku na svoju dužnost, i iziđe na izbore samostalno, odgovorio je.
Kolega: Dalje smo od Josipovića, nego od Bandića
– Budući da se stranka na vrhu nije opredijelila ni za jednog kandidata, jasno je da je svakom članu stranke stavljeno da se može uključiti i u promidžbu određenog kandidata, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega.
Na upit znači li to da podržava Vrančićev stav, Kolega je odgovorio kako “nema što podržavati Vrančićev, kad ima svoj stav”.
– Mi smo kao demokršćanska stranka puno dalje od Josipovića nego od Bandića. Smatram da Josipović svojom izjavom o izboru između svjetla i tame dijeli hrvatski narod. U ovom trenutku potreban nam je predsjednik koji će pokušati ujediniti hrvatski narod, i predsjednik koji će surađivati s Vladom jer samo zajednički, predsjednik i Vlada, svatko u okviru svojih ovlasti, mogu izvući Hrvatsku iz gospodarske krize, kazao je Kolega.


 LOVRIN: BEZ POSLJEDICA ZA VRANČIĆA




– Izbori su 10. siječnja i svatko će se opredijeliti prema vlastitoj savjesti. Predsjednica stranke Jadranka Kosor izrazila je stav kako stranka ne može podržati ni jednog od dvojice kandidata za Predsjednika Republike, ali to ne znači, barem ja to nisam tako shvatila, da bi to bio poziv na apstinenciju na izborima. Gradonačelnik Vrančić izrazio je stav koji je njegov osobni, kazala je predsjednica zadarskog HDZ-a Ana Lovrin koja je na pitanje odgovorila i kako gradonačelnik Vrančić zbog izražavanje svoje preferencije prema jednom od kandidata unutar stranke neće imati nikakvih posljedica.