Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Besplatni internet “pao” zbog tehničkih problema

29.12.2010. 23:00
Besplatni internet “pao”  zbog tehničkih problema


Točno je da je usluga besplatnog bežičnog interneta bila 15-ak dana izvan funkcije. Naime, imali smo neke radove u Gradu što je dovelo do kvara na serveru pa nije radio ispravno. To smo primijetili prije nekoliko dana. Dakle, problem je postojao, ali je on bio isključivo tehničke prirode, a ne zato što smo naumili ukinuti tu uslugu, rekao je Žan Skoblar


Zadarski gosti, ali  i Zadrani konačno su početkom srpnja ove godine nakon  dugogodišnjeg najavljivanja  dobili svoju HotSpot lokaciju  koja je trebala biti kontinuirana tijekom cijele godine.  Ove godine da bi se spojilo na  mrežu nije bila potrebna nikakva lozinka, iako je to prvotno bilo zamišljeno drugačije. Do sada se usluga besplatnog bežičnog interneta  mogla koristiti samo na području Narodnog trga.
No prije 15-ak dana ispostavilo se da bežični internet  nije u funkciji, a na to su nam  ukazali brojni Zadrani koji  ovu uslugu koriste najčešće na  svojim mobilnim uređajima  dok ispijaju jutarnju kavu na  središnjem zadarskom trgu.  Žan Skoblar, pomoćnik  pročelnika Upravnog odjela  za gospodarstvo Alana Kocipera istaknuo je da usluga  besplatnog bežičnog interneta  nije ukinuta već je posrijedi  bio razlog tehničke prirode  koji je navodno jučer otklonjen. No, kako je istaknuo,  iako je sustav provjeren ipak  će ga se pratiti i nekoliko  idućih dana da bi se uvjerilo u  njegovo funkcioniranje.
Prezentacija projekta  tijekom 2011.
– Točno je da je usluga besplatnog bežičnog interneta bila 15-ak dana izvan funkcije.  Naime, imali smo neke radove  u Gradu što je dovelo do kvara  na serveru pa nije radio ispravno. To smo primijetili prije nekoliko dana. Dakle, problem je postojao, ali je on bio  isključivo tehničke prirode, a  ne zato što smo naumili ukinuti tu uslugu. Taj server je  zapravo odvojen od svih drugih jer su svi drugi u korporativnoj mreži, a on je poseban. Jednostavno, kako je  pri izvođenju radova došlo do  nestanka struje, nismo primijetili da taj server ne funkcionira i da se ne može dobiti  signal za internet. Ovih ćemo  dana pratiti funkcionirali li  sve to skupa dobro, iako ja  vjerujem da je sada sve u redu  budući da smo funkcioniranje  interneta isprobali putem mobitela i laptopa, istaknuo je  Skoblar. 
Podsjetimo da je zamjenik  gradonačelnika Darko Kasap   najavljivao ostvarenje navedenog projekta u nešto širim  okvirima do početka protekle  turističke sezone, u vremenskom razdoblju kad bi za tim  projektom bio pojačan interes. No ubrzo se ispostavilo da  će se zbog raznih okolnosti i  konačnog usklađivanja ovog  projekta od strane Grada i  Turističke zajednice s ozbiljnijom organizacijom, odnosno prezentacijom ovog projekta krenuti ipak tek pred  početak nadolazeće turističke  sezone 2011. godine.
Vaučer s lozinkom
Prema dosadašnjim planovima korisnici usluge trebali su  dolaziti u posjed potrebne lozinke za pristup bežičnom internetu u zadarskom TIC-u.  Naime, usluga je trebala funkcionirati na način da svi zainteresirani, turisti, ali i naši sugrađani, podignu poseban  vaučer u info centru TZ-a na  Narodnom trgu. Temeljem tog  vaučera budući korisnici trebali  su dobiti lozinku s kojom bi se  mogli registrirati, odnosno dobiti pravo korištenja besplatnog interneta nekih 15-ak dana, no prvotna ideja još nije u  potpunosti zaživjela.
Konačni je cilj ovog projekta, kako je isticao Darko  Kasap, zadarski dogradonačelnik, da što više javnih  površina bude pokriveno uslugom besplatnog interneta.  Osim Narodnog trga, HotSpot lokacije trebale bi postati  i Forum te područje ispred  Sveučilišta, odnosno DHM-a.  To su neke lokacije na kojima  će Gradska uprava pokušati u  skorašnjoj budućnosti aktivirati tu uslugu, s intencijom da  u konačnici cijeli Poluotok bude pokriven uslugom besplatnog bežičnog interneta. Taj  cilj će se razrađivati kada tom  uslugom bude pokriveno više  lokacija i to već u sljedećoj  turističkoj sezoni. Naime, i  Turistička zajednica se za taj  projekt treba bolje pripremiti,  a to je jako teško za trajanja  turističke sezone, naglasio je  tada Kasap.