Fudurić će dokapitalizirati Hotele Zadar s 800.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
hotel_zagreb
Adam VIDAS
Što će biti s malim dioničarima?

Izvanredna skupština Hotela Zadar d.d. na  kojoj će Denis Fudurić dokapitalizirati Hotele Zadar s  800.000 kuna, povećati temeljni kapital tvrtke s 1,5 na 2,35  milijuna kuna te postati vlasnik  34 posto dionica, održat će se u  petak 5. siječnja 2011. Ovom  dokapitalizacijom struktura  vlasništva Hotela Zadar će se  značajno izmijeniti te će većinski vlasnik Milan Miletić i Denis Fudurić s partnerima imati  zajedno preko 75 posto dionica  što im je dovoljno za donošenje  statutarnih odluka.

Ovim činom završit će se niz  turbulentnih skupština koji je  započet nakon što je uprava  predložila da se temeljni kapital tvrtke smanji s 58,4 milijuna na 1,5 milijuna kuna.  Tome su se mali dioničari otpočetka protivili jer su  izražavali bojazan kako je to  početak plana kojim se želi  smanjiti njihov utjecaj na donošenje odluka. To se na kraju i  ostvarilo u tri koraka.

Prvo je smanjen temeljni kapital rušenjem nominalne cijene dionice s 377 na 10 kuna.  Odluka o smanjenju temeljnog  kapitala donesena je na  skupštini na kojoj je Denis Fudurić zastupao interese Milana  Miletića. Na toj skupštini prisustvovao je predstavnik Hrvatskog fonda za privatizaciju  Joško Ivančić koji je izjavio  kako nije bilo regularnih uvjeta  za održavanje skupštine i koji  je glasovao protiv svih odluka  pa tako i protiv rušenja temeljnog kapitala. Zatim je uslijedilo povlačenje dionica Hotela Zadar sa Zagrebačke burze što je za male dioničare  značilo gubitak transparentnosti kod trgovanja kao i gubitak  informiranosti. Naposljetku  dolazi treći čin gdje dokapitalizacijom Fudurića dolazi do  mijenjanja vlasničke strukture.

Mali dioničari su stalno  izražavali bojazan kako je plan  Miletića i njegovih partnera  postati vlasnicima više od tri  četvrtine dionica što im između ostalog omogućava i  nesmetanu rasprodaju vrijednih nekretnina Hotela Zadar,  među kojima su i zgrada nekadašnjih hotela Zagreb i Beograd, teniskog terena ili samog hotela Kolovare, a koje  prema nekim procjenama vrijede 20 milijuna eura. Za sve  njih to bi bila unosna zarada.  Fudurić u Hotele Zadar ulaže  sada 800.000 kuna, a Miletić je  paket od 52 posto dionica od  HFP kupio za milijun dolara. S  druge strane iz uprave tvrtke  naglašavaju kako neće doći do  prodaje zemljišta ili do otkaza  radnicima te kako je cilj svega  olakšati i onemogućiti ometanje upravljanja i rukovođenja.

 

Miletić, Fudurić, Dević-Miletić d.o.o.
Nakon izvršene dokapitalizacije  Milan Miletić će, preko svoje tvrtke  Alpine Hotel Associates Llc. registriranoj u New Jerseyu u  SAD-u, imati 38,88 posto dionica  Hotela Zadar, a Denis Fudurić  34,05 posto dionica. Tvrtka Dević  - Miletić d.o.o., s kojom su povezani i Miletić i Ivo Dević, direktor  Hotela Zadar, imat će 5,3 posto.  Njih troje zajedno kontroliraju paket od 78,25 posto.

 

Fudurić umjesto Čolaka
Nakon dokapitalizacije tvrtke  Denis Fudurić ući će u njen Nadzorni odbor, prema preporukama  uprave Hotela Zadar za izvanrednu  skupštinu. Iz Nadzornog odbora  bit će opozvan Božo Čolak.

 

Uprava svezala ruke malim dioničarima

Pravo prvenstva dioničara društva pri upisu dionica se u cijelosti  isključuje, sukladno Izvješću Uprave društva o isključenju prava  prvenstva pri upisu novih dionica, stoji u pozivu na izvanrednu skupštinu  Hotela Zadar.

Pravo prvenstva dioničara je pravo postojećih dioničara društva na  kupnju novoizdanih dionica prije nego što se ponude na kupnju drugim  osobama. Ovo pravo omogućava postojećim dioničarima da očuvaju  dotadašnji omjer u temeljnom kapitalu. Da ovo pravo nije isključeno mali  dioničari mogli bi onemogućiti mijenjanje vlasničke strukture.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno