Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvati s dočeka Nove godine ravno na skijanje

29.12.2010. 23:00
Hrvati s dočeka Nove godine ravno na skijanje


Budući da je skijaški tjedan nakon novogodišnjeg i do 50 posto jeftiniji, dobar dio skijaša na snijeg će u Italiju, Sloveniju ili Austriju putovati i 8. siječnja


Hrvati su, barem dobar dio njih,  unatoč tome što pravi “bijeli tjedan”  počinje ovog vikenda, odlučili na  skijanje krenuti tek 8. siječnja. Razlog je vrlo jasan, od tada su cijene  manje do 50 posto, jer “skijaški bijeli  tjedan” i ove godine opet pada u  jedan od najskupljih termina – novogodišnji. U turističkim su agencijama ove godine dijelom i zato  nešto optimističniji, naime dok je  lani u prosjeku bilježen pad prodaje  ski aranžmana, govori se o rastu  prodaje što znači da su se stvari  počele vraćati na staro. Iako, daleko  od toga da se kriza ne osjeti. Procjene govore o 120 do 140 tisuća  skijaša koji bi ovog, a dio i idućeg  vikenda trebali put snježnih padina.  U Udruženju hrvatskih putničkih  agencija navode kako Dalmatinci i  Istrani tradicionalno biraju Italiju,  dok Zagrepčani biraju Austriju i  Sloveniju. Ove godine se pak bilježi  pad prodaje skijaških aranžmana za  Bosnu i Hercegovinu.
Najtraženija Italija
U riječkoj agenciji RB Travel koja  je ove godine izdala jubilarni, 10.  vlastiti katalog skijanja ističu kako  su se skijaši doslovno podijelili –  polovica ih na snijeg ide 1. i. 2.  siječnja, a druga polovica za tjedan  dana. Da se kriza ipak osjeti, potvrđuje i činjenica da su najprije  otišle  jeftinije destinacije poput Folgarije, Val di Fiemme te San Martina di Castrozza, koje su se, doduše,  prodale već krajem rujna i u prvoj  polovici listopada. Zanimljivo je da  je klijentima koji su htjeli na skijanje  na Jahorinu od 8. do 15. siječnja,  cijena apartmana ispala identična  aranžmanu na talijanskom snijegu.
U riječkom Autotransu kao najtraženiju destinaciju ističu talijanski  Val di Fiemme, dok drugo mjesto  drži i dalje popularni Kronplatz.  Prodano je najviše apartmana, a  interes skijaša čak je i veći nego  lani. 
– Italija je i dalje broj jedan za  Primorce, no bilježimo i rast interesa za slovenskim snijegom s obzirom na suradnju koju imamo sa  Ski centrom Cerkno. Apartman za  četiri osobe u prvom terminu u Val  di Fiemme stoji oko 4.000 kuna, dok  je tjedan dana kasnije oko tisuću  kuna jeftiniji,  kazala je Sanja Gržac  voditeljica poslovnice Autotransa  Turizma. Uz to, međutim, treba  računati na dodatne troškove poput  plaćanja ulaza na bazen, posteljine i  slično.
Ne ide Bugarska
O rastu prodaje skijaških  aranžmana govore i veliki touroperatori. U Atlasu su, primjerice, računali na rast od 11 do  14 posto da bi u prosincu prodaja  skočila 19 posto. U Kompasu su  ove godine također imali povećanje prodaje skijaških  aranžmana od 10 do 15 posto.
Direktor Kompasa Ivan  Pukšar kaže da se  trendovi kod  Hrvata, što se omiljenih skijališta  tiče, nisu pretjerano mijenjali.  Većina kompasovih klijenata birala je Austriju, Primorci su i  dalje vjerni Italiji, a bolje se ove  godine prodavala Slovenija. Ovaj  je touroperator pokušao prodavati i Bugarsku, međutim, nije  išlo.
S obzirom da se za predstojeće  blagdane očekuju gužve na skijalištima znalci preporučaju sa  sobom ponijeti kacige, a po mogućnosti uplatiti putno osiguranje. Ne treba zaboraviti i na  zimsku opremu limenog ljubimca – sve četiri zimske gume na  kotačima ili sve četiri ljetne s  minimalnim utorom od 4 milimetra uz lance u prtljažniku.


Gužve i u nedjelju




Nova godina poklapa se sa subotom,  koja bi trebala biti udarni dan za egzodus  na skijališta. Međutim, dobar dio skijaša  na put kreće 2. siječnja tako da se gužve  očekuju i u nedjelju. Sve ovisi o režimu  skijališta, od kojih su na mnogima prilagodili aranžamane pa smjenu skijaša  imaju i u nedjelju. Jedno od skijališta na  kojem glavna smjena ostaje u subotu je  i popularni Kronplatz. 
Slovenci su pak, što se školskih ferija  tiče, znatno fleksibilniji od Hrvata. Naime,  u susjednoj državi osim ferija za božićne  i novogodišnje blagdane, školarci imaju i  tjedan dana slobodno u veljači i to u dva  termina. Slovenci očito znaju kako stimulirati domaći (zimski) turizam.