Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Liječnici pozivaju na cijepljenje

29.12.2010. 23:00
Liječnici pozivaju  na cijepljenje


Za hospitalizirane osobe u zadarskoj Općoj bolnici smatra se da imaju sezonsku gripu, bez obzira je li riječ o soju virusa gripe A/H1N1, A/H3N2 ili B


Zbog komplikacija izazvanih virusom gripe, u zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirane su tri osobe. Riječ je o osobama različite životne dobi, odnosno 11-godišnjem djetetu te odraslima od 22 i 51 godinu. Iako su oboljeli zbog komplikacija izazvanih virusom gripe zadržani na liječenju u Općoj bolnici Zadar, svih troje pacijenata je izvan životne opasnosti.
Navedene informacije potvrdio je dr. Ivan Stipanov, dežurni epidemiolog u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, dodajući kako s terena stižu informacije o grupiranju oboljelih. Što se tiče službenih prijava, koje pristižu iz ordinacija opće i obiteljske medicine, uključujući i hospitalizirane slučajeve, trenutačno ih je 17. No, stvarni broj oboljelih, kako ističe dr. Stipanov, zasigurno je mnogo veći. Vezano za sojeve gripe, dr. Stipanov je pojasnio, kako su prvi izolirani slučajevi pandemijskog virusa H1N1, prošloga tjedna u Zagrebu, označili početak sezone gripe u Hrvatskoj, nakon čega se u principu više ne uzimaju uzorci. Dakle, za hospitalizirane osobe u zadarskoj Općoj bolnici, smatra se da imaju sezonsku gripu, bez obzira je li riječ o soju virusa gripe A/H1N1, A/H3N2 ili B.
Inače, pandemijski virus H1N1, koji se posljednjih dana širi Hrvatskom, uzeo je i prvu žrtvu. Naime, u Zagrebu je preminuo 59-godišnji muškarac, kod kojeg je dokazana infekcija virusom H1N1. Muškarac je umro od komplikacija koje je izazvala gripa, točnije upala pluća.
S obzirom da se virus H1N1 nije antigeno promijenio u odnosu na prošlu godinu, očekuje se da ovogodišnje sezonsko cjepivo protiv gripe štiti od bolesti uzrokovane tim virusom kao i od sojeva virusa gripe A/H3N2 i virusa gripe B. Stoga, epidemiolozi poručuju stanovništvu i zdravstvenim djelatnicima da se i dalje mogu cijepiti protiv gripe, štoviše preporučuju cijepljenje. Osobito je važno da se cijepe osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe, dakle starije osobe i kronični bolesnici za koje je cijepljenje besplatno kod izabranih liječnika obiteljske medicine i u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo.