Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Smijenjeni ministri ponosni na svoj rad

29.12.2010. 23:00
Smijenjeni ministri ponosni  na svoj rad


Vrijeme je najbolji sudac nečijeg rada, a ja sam ponosan na ono što sam napravio, kazao je Ivan Šuker. Razloge smjene nije komentirao


HDZ je ekspresno odlučio završiti priču s četvero smijenjenih članova Vlade tako da su Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić, Božo  Biškupić i Branko Vukelić već  jučer položili zastupničke prisege, premda je dvojbeno je li  to bilo u skladu s propisima.  Naime, SDP je upozorio na  članak 204. poslovnika u kojem se navodi da  “samo ako  izvanredna sjednica traje dulje  od jednog dana predsjednik  Sabora može predložiti dopunu dnevnog reda”.
Smjena u Saboru
– Mi ne zasjedamo duže od  jednog dana, ovo nije bilo na  dnevnom redu i ne možete ga  dopuniti, rekao je Arsen Bauk  podsjetivši da u istovjetnoj situaciji ovog ljeta HDZ nije  dopustilo HDSSB-u imenovati zamjenika za Branimira Glavaša kojem je prestao zastupnički mandat. No, HDZ je bez  objašnjenja uvrstio u dnevni  red zamjene zastupnika, a  oporba je bojkotirala polaganje prisega. Tako su mjesta u  Saboru već jučer izgubili  HDZ-ovci Anđelko Mihalić,  Božica Šolić, Stjepan Kundić,  Nedjeljko Strikić. A još je umjesto novog ministra Branka  Bačića zastupnik opet postao  Borislav Matković.
Smijenjena četvorka uglavnom se međusobno družila,  zajedno su sjedili i u saborskom kafiću, čekajući na prisege..
Iz njihovih izjava proizlazi  da nikada nisu ni trebali otići iz  Vlade: svo četvero smatra da  su radili puno, stručno i pošteno, tek je Božo Biškupić, čovjek sa najviše ministarskog  staža u Hrvatskoj (ukupno čak  12 godina), potvrdio kako je  otišao vlastitom voljom – još  prije šest mjeseci tražio je pismenim putem od premijerke  da mu nađe zamjenu. Biškupić  tvrdi kako njegov odlazak s  ministarske pozicije nema nikakve veze s Ivom Sanaderom.
Svemu dođe kraj
– Nakon medicinskog zahvata u lipnju predao sam zamolbu da me se razriješi. Nema drugih razloga – uvjeravao  je novinare Biškupić koji tvrdi  da mu je drago što što će  konačno doživjeti saborsku atmosferu jer je tri puta bio izabran za zastupnika, ali nikada  nije konzumirao mandat.
Novinarima je, naravno,  najzanimljiviji bio Šuker koji  se hvalio vlastitim ministarskim postignućima.
– Bio sam na čelu najtežeg  resora, ai u ovim turbulentnim  i teškim vremenima Hrvatska  je ipak zadržala financijsku  stabilnost. Danas donositi osude o ovome ili onome mislim  da ne bi bilo korektno. Vrijeme je najbolji sudac nečijeg  rada i nadam se da će vrijeme  biti sudac i onoga što je radilo  Ministarstvo financija dok  sam mu ja bio na čelu. Ponosan sam na ono što smo  napravili, rekao je Šuker kojem je jedino žao što “neki  organi nisu napravili posao da  OIB profunkcionira 1. siječnja”. 
“Svemu dođe kraj pa tako i  ovom mom poslu, mlađi će  nastaviti dalje”, slijegala je ramenima bivša ministrica graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović Dropulić.
– Ostavljam potpuno  sređeno ministarstvo. Radila  sam isključivo profesionalno i  stručno, pošteno i u skladu sa  zakonom, bila je kratka. I  Vukelić je uvjeren kako je “svoj  posao radio odgovorno, u svakoj fazi, ali dobro znate da  nisam bio uži dio tima”. Razriješeni ministar obrane nabrojao je i svoje uspjehe, poput  činjenica da se “oklopno borbeno vozilo proizvodi u Hrvatskoj, da je transfer tehnike  uspješno je završen, da je razvijena hrvatska jurišna puška,  da je ujedinjeno 14 domaćih  tekstilnih kompanija koje rade  za MORH”.
 


Šuker Martini Dalić poželio sreću: Trebat će joj!




Ni nakon novinarskog inzistiranja nije htio govoriti o razlozima zašto je  maknut, tek je napomenuo da nije ogorčen. Šuker je poželio sreću  Martini Dalić, “trebat će joj”, i istaknuo da su njih dvoje bili “odlični  suradnici od 2004 do 2006”.
– Mislim da smo pripemili dobru platformu i da će ona odlično raditi  svoj posao, zaključio je Šuker.