Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Susret ispunjen duhovnim i evanđeoskim sadržajima

29.12.2010. 23:00
Susret ispunjen duhovnim i  evanđeoskim sadržajima


Mladići Zajednice Cenacolo u  Jankolovici pokraj Biograda  sinoć su uprizorili žive jaslice. Prikaz živih jaslica u  Jankolovici već je tradicionalni susret ispunjen duhovnim i evanđeoskim sadržajima uz svjedočanstva. Na sinoćnjem susretu uz mladiće  Zajednice Cenacolo okupili  su se i njihovi roditelji, rodbina, prijatelji te drugi posjetitelji iz Zadra i drugih  dijelova županije.
 Mladići su u prikazu štalice, jaslica, pastira i pastirskih polja predstavili betlehemski ugođaj i okolnosti  rođenja Isusa Krista. Prikaz  započinje u trenutku kad su  Djevica Marija i Josip krenuli na put u Betlehem.  Vođeni zvijezdom djetetu  Isusu dolaze se pokloniti Tri  kralja i pastiri koji su po  okolnim mjestima čuvali  svoja stada.
 Radnja živih jaslica dostiže svoj vrhunac u veličanstvenom vatrometu u trenutku prikaza Kristova  rođenja. Radost zbog ovog  događaja pokazali su mladići u bijeloj odjeći s bakljama i svjetlom svuda uokolo, a zatim im se uz pjesmu i ples pridružuju kraljevi  i pastiri.
– Želja mi je da rođenje  Isusa Krista nikad ne prestane u našim srcima, u srcima naše djece i svih ljudi koji  izabiru život uz Boga i njegovu Riječ, poručila je u razgovoru za naš list Silvija Spano iz Zajednice Cenacolo. 
– Mladići Zajednice Cenacolo svojom izvedbom  živih jaslica prikazali su kako zapravo oni žive. Oni žive  život u Bogu, koji je duboko  plodonosan, jer svaki dan se  vidi njihovo uskrsnuće, uskrsnuće na novi život. I to  žele prikazati preko ovih jaslica, kako Bog mijenja  njihov život. Žele pokazati  ljudima svjetlo kojim ih je  Krist osvijetlio i izveo iz tame.
Istaknula bih ulogu Djevice Marije, koja je Učiteljica šutnje, Učiteljica ljubavi  prema Kristu, pokazuje put  kako ljubi Krista u skrivenosti svoga života. Preko  Djevice Marije pokazuje se  koliko je značajna ta skrivenost, koliko Bog ljubi skrivene duše koje trpe, koje se  žrtvuju i tako pridonose za  svijet. Marija je uvijek motiv, živa osoba koja potiče na  promjenu svake osobe i želi  spasenje svakog čovjeka, rekla nam je u razgovoru Josipa koja je sudjelovala u  izvođenju živih jaslica.
– Ova predstava koju radimo svake godine je zapravo živa riječ, Sveto pismo  i naše svjedočanstvo u kojem se vidi naš život. U Zajednicu Cenacolo svi smo  manje-više došli zbog problema koje smo imali vani, u  društvu i svom ponašanju. I  pripremajući ovakve i slične  predstave, pogotovo žive  jaslice u kojima se rađa Isus  Krist, svake godine osjećamo potrebu da Sin Božji  ponovno zaživi u našim srcima i da ostane tu zauvijek,  kazao nam je Antonijo, jedan od mladića Zajednice  Cenacolo.
– Pripremajući ove jaslice  u našim srcima se rodio Isus  i još jači osjećaj Njegove prisutnosti, uvodne su riječi kojima se jedan od mladića na  početku susreta obratio  okupljenima sa željom da svi  u srcima dožive rođenje Isusa Krista.