Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hebrang: Kosor mora demantirati Globus

29.12.2011. 23:00
Hebrang: Kosor mora demantirati Globus


Zahtijevam od Kosor da osobno demantira tekst u kojem se iznose laži na moj račun ili ću zadovoljštinu potražiti na sudu, kazao nam je Hebrang
Zvali su me neki važni članovi predsjedništva HDZ-a, raspitivali su se i dali mi podršku, rekao nam je jučer Jerko Rošin, dan nakon što ga je povjerenstvo HDZ-a za Splitsko-dalmatinsku županiju izbrisalo iz stranke, pod optužbom da je svojim medijskim istupima nanosio političku štetu HDZ-u. Nije želio govoriti o imenima, ali tvrdi da mu se javilo sedmero sadašnjih i bivših članova predsjedništva stranke kojoj je pripadao pet godina. Ne znamo tko se sve javio Rošinu, no potpredsjednik stranke Andrija Hebrang kazao nam je da je on nazvao nekadašnjeg stranačkog kolegu.
Uzrujani Hebrang
– Pitao sam ga o čemu se točno radi. Ako je izbačen zbog nastupa u medijima, onda je to šokantno i potpuno neprihvatljivo za HDZ, ako hoćemo biti demokratska stranka. Nitko ne može biti izbačen zato što je nešto govorio o izborima, zato što se još uvijek predsjedništvo stranke nije sastalo i zauzelo stav o toj temi. Uostalom, dobar dio članova predsjedništva slaže se s Rošinom da je, primjerice, koalicija s Kerumom bila nož u leđa HDZ-u, o čemu nas je nekolicina i javno progovorila, rekao nam je Hebrang, koji i dalje inzistira da se na dnevni red sjednice stranačkog predsjedništva stavi analiza izbornih rezultata.
Ali, još puno više nego slučaj Rošin, Hebranga je uzrujao tekst u novom broju tjednika Globus u kojem “bliski suradnik Jadranke Kosor” govori o protivnicima predsjednice HDZ-a. Za Hebranga se na naslovnici kaže da je “dvoličan podlac”, a u tekstu “izvor blizak predsjednici stranke” priča da se Hebrang sada zalaže za demokratizaciju HDZ-a dok se u kampanji nije uopće angažirao. Usto se Hebrangu pripisuje i svojedobni bijeg u HIP.
– Ne mogu vjerovati da je bilo tko iz užeg tima predsjednice HDZ-a govorio na moj račun ovakve objede i laži. Zato zahtijevam od Jadranke Kosor da osobno demantira taj tekst u Globusu, a u slučaju da to ne učini, onda ću zadovoljštinu potražiti sudskim putem, kazao nam je ogorčeni Hebrang. Dodao je da se tijekom kampanje nije održala niti jedna sjednica predsjedništva, pa se tako nije niti mogao odazvati, a da su ga kolege pozvale na svega jedan skup, što je prihvatio.
Nije po statutu?
– Kad me Martina Dalić pozvala na skup u Pisarovinu, spremno sam se odazvao i pred tisuću ljudi govorio sam odmah prije nje i veličao HDZ. A što se tiče HIP-a, čim je Miroslav Tuđman, koji je sada stalno u pratnji Jadranke Kosor, odlučio da HIP iz udruge pretvori u stranku, ja sam se povukao i opet aktivirao u HDZ-u, ističe Hebrang.
Kad je riječ o Rošinovom brisanju, dvojbeno je je li ono bilo u skladu sa stranačkim statutom. U njemu se, naime, propisuje da o brisanju odlučuje “nadležno tijelo organizacije HDZ-a kojoj član pripada, odnosno nadležno tijelo više razine gdje član obnaša određenu dužnost”. Rošin pripada gradskom odboru Splita, a izbrisalo ga je povjerenstvo županijskog HDZ-a, u kojem on nema nikakvu dužnost.
– Možda su sumnjali da u gradskom odboru ne bi imali većinu za moje izbacivanje, smatra Rošin. Kaže da mu neke od bivših stranačkih kolega sugeriraju da se Visokom časnom sudu HDZ-a žali da je nestatutarno izbrisan i da on razmatra tu mogućnost.
Zamjenik predsjednika HDZ-a Milinović nije želio detaljnije komentirati slučaj Rošin jer “ne zna razloge izbacivanja, a županijski odbori su autonomni”, ali ponovio je svoju ključnu postizbornu tezu.- Ovo me uvjerilo da se još jače moram boriti za demokratske procese u HDZ-u, poručuje Milinović.


 BEZ POLITIKE, MOLIM!


Predsjednica HDZ-a boravila je jučer u Splitu gdje se sastala s radnicima Salonita. “Ovo nije stranački skup i danas ovdje nema politike”, odgovorila je na zamolbu da komentira Rošinovo brisanje. Međutim, iskusni HDZ-ovci uvjereni su da je Kosor u Split došla isključivo kako bi na licu mjesta smirivala stanje u lokalnom ogranku HDZ-a.