Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kajin: PDV od 25 posto bio bi čisti promašaj kao i porez na imovinu!

29.12.2011. 23:00
Kajin: PDV od 25 posto bio bi čisti promašaj kao i porez na imovinu!


Kajin navodi da će se oporezivanje pretvoriti u porez na sirotinju, a iz Vlade poručuju da ne žele povećati opterećenje za građane, pa bi se minimalac povećao na 2.500 kuna


Dva dana nakon najave ministra financija Slavka Linića o rastu PDV-a te uvođenju poreza na imovinu, javno je istupio saborski zastupnik, IDS-ovac Damir Kajin, a njegov kritički istup odmah je izazvao komešanje u vladajućoj Kukuriku koaliciji.
– PDV od 25 posto bio bi čisti promašaj kao i porez na imovinu, izjavio je Kajin, koji dodaje da će se najavljeno oporezivanje pretvoriti u porez na sirotinju. Zbog povećanog PDV-a slijedit će nova poskupljenja, uz prosječnu potrošnju od 8.000 kuna mjesečno, to će donijeti svakoj obitelji na godišnjoj razini dodatno poskupljenje života od još 5.000 kuna, izjavio je Kajin.
Zvonili telefoni
Po njemu, porezom na imovinu najviše će stradati Istra, gdje su ljudi naslijeđivali djedovinu, imanja, koje umirovljenici više ne mogu obrađivati i držati u gospodarskoj funkciji, a sada će još biti kažnjeni, i plaćati nove poreze, upozorava Kajin.
– Do pred šest mjeseci imali smo junce, a onda mi se otac razbolio, i sada će dobiti novi porez. OK, neka oporezuju vikendice, mercedese i jahte, ali ne imanja umirovljenika, rekao je Kajin.
Nakon njegova istupa u Istri, odmah su počeli zvoniti telefoni iz smjera Iblera ka IDS-u, a i unutar IDS-a gdje je Kajinu zamjeren istup, te je od Ivana Jakovčića zatraženo da ga pod hitno stavi pod kontrolu. No, Kajin tvrdi da je istupio samostalno, u osobno ime, ali krajnje dobronamjerno.
– Sve je u redu s koalicijom, neka se nitko ne brine. Ali, rast PDV-a i porez na imovinu nisu pisali u Planu 21. Uostalom, ja to govorim u korist lokalne samouprave, pa ako nije zamjereno Vojku Obersnelu, neće valjda ni meni, kaže potpredsjednik IDS-a. Na pitanje je li to službeni stav IDS-a, odgovara: “IDS šuti, ja govorim”.
Potpuno legitimno
Službenu reakciju iz vrha SDP-a nije bilo moguće dobiti, no zato nam je visoki izvor iz Vlade Zorana Milanovića rado komentirao ovu situaciju, uz tvrdnju da je iznošenje pojedinačnih stavova – potpuno legitimno.
– Nisu to nikakva posebna iskakanja, niti ikakav problem. Važno je shvatiti druge stvari, da je naša politika okrenuta u prvom redu ka tome da ne dođe do povećanja ukupnog opterećenja za građane i gospodarstvo. Evo, u tom smislu u planu nam je primjerice rast minimalna plaće radnika, kaže naš sugovornik. Minimalac danas iznosi 2.200 kuna, a mogao bi porasti na 2.500 kuna, prema idejama nekih članova Vlade.
Što se tiče poreza imovinu, iz Vlade objašnjavaju da je njegovo moguće uvođenje povezano isključivo s decentralizacijom, te da bi to bio – ako bi se uveo – lokalni porez, kao supstitut za današnju komunalnu naknadu.
Ozbiljni razgovori
– Osnovat ćemo nacionalno povjerenstvo za razmatranje modela decentralizacije, a tek onda ćemo doći do teme poreza na imovinu. I to sa isključivim ciljem aktiviranja imobilizirane imovine, i one za gospodarsku aktivnost, i one za stanovanje, kaže naš izvor iz Vlade. Pritom će se voditi računa o interesima građana: na primjer, na stan koji je iznajmljen, plaćao bi se samo porez na dohodak, ali stan koji zjapi prazan, bio bi oporezovan, a prihod bi išao u kase lokalnih jedinica.
– Nije nam cilj porezima ubiti građane nego pokrenuti gospodarstvo. Preraspodjele će ići u korist najugroženijih i najmanje imućnih, kažu u Vladi. Što se povećanja PDV-a na 25 posto tiče, ta se ideja tek razmatra i bit će prihvaćena tek ako se slože svi partneri u koaliciji nakon ozbiljnih i temeljitih razgovora koji slijede narednih dana, tvrdi se.