Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pašmanski kanal sve siromašniji ribom

29.12.2011. 23:00
Pašmanski kanal sve siromašniji ribom


Najviše sam govorio o tomu koje su riblje vrste posebno ugrožene i kojih je sve manje, o njihovim staništima i ugroženosti zbog koćarenja i alata koji se ne smiju upotrebljavati u kanalu, ali i o promjenama morskih struja i pomanjkanju ribljeg fonda u kanalu, rekao je Duško Kraljev


ŠRD Škarpina iz Banja na otoku Pašmanu i meteorolog Duško Kraljev prošlog su ljeta organizirali školu ekologije o ugroženosti Pašmanskog kanala i o udičarenju, koju je pohađalo dvadesetak mladih podrijetlom iz Banja. Predavanja su održana u prostoru koji je ustupio MO Banj, a održali su ih stručnjaci iz raznih sfera vezanih uz teme ekologija i ribarstvo. Polaznici škole ekologije često su radili i praktično, loveći ribu te promatrajući što utječe na pomanjkanje flore i faune u kanalu.
– Imali smo nekoliko manifestacija, pa su nam dolazili ronioci iz kluba Zadar koji su čistili banjski porat, a djeca su vidjela što se sve nalazi u moru. Ja sam im najviše govorio o tomu koje su riblje vrste posebno ugrožene i kojih je sve manje, o njihovim staništima i ugroženosti zbog koćarenja i alata koji se ne smiju upotrebljavati u kanalu, ali i o promjenama morskih struja i pomanjkanju ribljeg fonda u kanalu. Spominjali smo i kunjke kojih je sve manje, govorili o ugroženosti prstaca i periska. Puno smo puta isticali da more nije samo lovište, već nešto s čim otočani žive, kazao je Kraljev. On napominje da su problem i mnogobrojne jedrilice, gliseri i brodovi koji prolazeći njime zagađuju kanal.
Školu ekologije pohađali su uglavnom osnovci i srednjoškolci rodom iz Banja, većina kojih živi i školuje se u Zadru. Projekt je prepoznao i Savez za športski ribolov na moru koji ga je i financirao, a određena su sredstva dali i Zadarska županija, Općina Tkon te sponzori.
Većina događanja bila je usko vezana uz Športsko-ribolovnu udrugu Škarpina osnovanu prije tri godine u Banju, a djeca su stekla i znanja o tome kada se koja vrsta ribe može loviti i kolika je dopuštena veličina za izlov. Ono što je posebno važno za ŠRD Škarpina je da su njegovi članovi ove godine bili na mnogobrojnim natjecanjima – raznim kupovima diljem županije, županijskim natjecanjima i državnom prvenstvu.
– Ove godine smo prvi put bili na državnom natjecanju, što je za nas vrlo važno, kaže Kraljev istaknuvši da ŠRD-u Škarpina veliku pomoć pruža ŠRD Zubatac iz Zadra.
– Sve je manje živih organizama u moru, ali ako budemo pazili i vodili računa o tome da more treba ostaviti u nasljedstvo onima koji dolaze, mislim da neće biti problema. Rad s mladima najveća je svrha ŠRD Škarpina, istaknuo je Kraljev dodavši da je ŠRD Škarpina inicijator međunarodne kolonije i raznih susreta koji imaju za cilj privući mlade na otok.