Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Popovac: Ne mijenjate zakon zato što ga Uprava poštuje

29.12.2011. 23:00
Popovac: Ne mijenjate zakon zato što ga Uprava poštuje


Mijenjati Zakon samo zato što netko radi svoj posao, ili se možda nekome ne sviđa izbor pojedinih osoba, to ne bi bilo nikako dobro, poručio je predsjednik Uprave Josip Popovac


Nakon “slučaja Šprajc” i njegova disciplinskog kažnjavanja od strane Uprave HRT-a, nakon sve glasnijih najava s političkog vrha kako će se i zbog toga, pa onda i zbog Vijeća koje je izabralo Bruna Kovačevića za glavnog urednika HTV-a, aktualni Zakon o HRT-u hitno mijenjati, jučer se konačno očitovala i Uprava HRT-a.
– Zašto bi Bruno Kovačević bio babaroga!? Niti je on babaroga, niti je Vijeće babaroga, niti je Šprajc babaroga. Nigdje na svijetu nije moguće da glavni urednik kaže da nešto ne ide i da za to ima valjane razloge, da se ta hijerarhijska odluka odbije i da to prođe bez sankcija. Generiranje anarhije ja kao predsjednik Uprave i ova Uprava nećemo dozvoliti. Bruno Kovačević je izabran od strane Uprave, dobio je podršku kreativnog osoblja, dobio je podršku Vijeća HRT-a, sviđalo se to kome ili ne. Ako je povod za promjenu Zakona to što netko pravila i taj Zakon poštuje, što se poštuje hijerarhija, onda nismo na dobrom putu. Mijenjati Zakon samo zato što netko radi svoj posao, ili se možda nekome ne sviđa izbor pojedinih osoba, to ne bi bilo nikako dobro – poručio je predsjednik Uprave Josip Popovac, uz dodatak da je Zakon dobar, odnosno manjkav tek u par odredbi koje definiraju odnos među tijelima HRT-a.
Nikakvog problema ne bi bilo, smatra Popovac, da je Šprajc Vijeću odgovorio redovnim putem, a ne preko Dnevnika i to uz zabranu. No, Popovac ističe i kako je Šprajac HTV-ov brand, izvrstan novinar i urednik, popularan voditelj. Na pitanje je li se to Šprajac uskoro vraća u Dnevnik, Popovac je kazao da će to odlučiti Šprajcu nadređeni, ali je i dodao kako je uvjeren da “ova situacija neće trajati tako dugo”.
Priznao je Popovac i kako je sve što se dogodilo nanijelo dosta štete kući, ali je uvjerenja kako dalekosežnih posljedica ipak neće biti. Na upit ima li političkih pritisaka, odnosno ne čeka li to Uprava kakav mig od strane nove vlasti, predsjednik Uprave je istaknuo kako je depolitizacija HRT-a odavno završila i kako vjeruje da će se politika držati podalje od bilo kakvog upletanja. Upravu međutim čeka definiranje Ugovora s Vladom RH. O tome će ovisiti i tempo restrukturiranja, baš kao i to da li se do daljnjeg definitivno odustaje od pokretanja dva nova kanala za koje ovaj tren novca nema. Rješavanje viška radnika moglo bi početi od travnja. U 2012. se planira smanjiti broj djelatnika za 380. Sa sindikatima slijede i razgovori vezano uz uštede. U plaće se dirati neće, u neke druge odredbe kolektivnog ugovora hoće. S poslovanjem u ovoj godini Uprava je zadovoljna.