Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Renata Sabljar-Dračevac rekorderka Županijske skupštine

29.12.2011. 23:00
Renata Sabljar-Dračevac rekorderka Županijske skupštine


Na aktualnim satovima sedam sjednica Skupštine ukupno su postavljena 94 vijećnička pitanja. Od toga je gotovo polovicu, odnosno 45 pitanja, postavilo četvero najaktivnijih vijećnika i vijećnica – Renata Sabljar-Dračevac (SDP), Ljubica Budan (SDP), Dušan Oluić (DPS) i Marko Klanac (HSLS)


20 od ukupno 45 vijećnika i vijećnica Županijske skupštine u 2011. ni jednom nisu uzeli riječ, niti u raspravama po točkama dnevnog reda, niti kako bi na aktualnom satu postavili pitanje županu i njegovim suradnicima u izvršnoj vlasti.Među šutljivim vijećnicima, dvije trećine čine vijećnici HDZ-a, točnije njih trinaestero. Spomenuti podaci proizlaze iz zapisnika sa sjednica Županijske skupštine, kao i dokumenata u kojima su navedeni odgovori vijećnicima, a koji se mogu pronaći na mrežnim stranicama Zadarske županije.
Budan s najviše pitanja
Na aktualnim satovima sedam sjednica Skupštine, koliko ih je održano u 2011. godini, ukupno su postavljena 94 vijećnička pitanja. Od toga je gotovo polovicu, odnosno 45 pitanja, postavilo četvero najaktivnijih vijećnika i vijećnica – Renata Sabljar-Dračevac (SDP), Ljubica Budan (SDP), Dušan Oluić (DPS) i Marko Klanac (HSLS). Ostalih 49 pitanja postavilo je 17 vijećnika. 24 članova i članica Županijske skupštine, što iznosi 53%, nisu tijekom 2011. postavili niti jedno pitanje.
Formalno gledano, najviše pitanja postavila je Renata Sabljar-Dračevac (SDP), no sadržajno, prvo mjesto pripada njezinoj stranačkoj kolegici Ljubici Budan. Sabljar-Dračevac je naime, nezadovoljna prethodno dobivenim odgovorima, pojedina pitanja postavljala je ponovno, a na tri aktualna sata uspjelo joj je postaviti više pitanja nego što je dopušteno. Vijećnici, na čemu je na aktualnom satu posljednje ovogodišnje sjednice inzistirala predsjednica Skupštine Irena Devčić, imaju pravo postaviti dva pitanja, a Sabljar-Dračevac je na aktualnom satu 15. srpnja postavila tri, te na onima 13. listopada i 28. studenog po čak četiri pitanja. Ipak, zbroji li se broj pitanja s brojem sudjelovanja u raspravama po točkama dnevnog reda, Sabljar-Dračevac je, s ukupno 34 istupa, pobjednica u angažmanu na sjednicama, dok drugo mjesto s 23 istupa dijele njezini stranački kolege Ljubica Budan i Nikola Turčinov.
15 HDZ-ovaca bez pitanja
Četiri pitanja je tijekom aktualnih satova postavio Dražen Perica, vijećnik s liste HSS-a koji je prisegnuo u kvoti HSP-a, tri Andrea Tičić (SDP), dva Duško Vidov (SDP), Branislav Jelenić (HSU), Grozdana Perić (HDZ) i Vladimir Kovačević (HSS). Jedno pitanje imali su Željko Šoša (HDZ), nestranački vijećnik Mate Fabijanić, Predrag Šarić (HNS), Antun Zoran Savić (HDZ), Josip Miletić (HDZ) i predsjednica Skupštine Irena Devčić (HSS).
15 od ukupno 20 HDZ-ovih vijećnika nije postavilo niti jedno pitanje, a riječ je o Željku Čulini, Sanji Delin, Grgi Baturu, Ivici Erliću, Niki Zekiću, Negzani Pavičić, Nikici Čalušiću, Božidaru Tartaru, Radoslavu Bobanoviću, Mariju Saviću, Božidaru Longinu, Diogenu Šuljiću, Stipi Bugariji, Maji Dunatov i Ankici Rosandić. Od spomenutih petnaestero, samo su dvojica uzela riječ u raspravama i to Radoslav Bobanović koji je raspravljao po tri točke dnevnog reda i Ivica Erlić, koji je to učinio jednom.
Najviše raspravljali Sabljar-Dračevac i Turčinov
U raspravama na sjednicama sudjelovalo je samo sedmero vijećnika HDZ-a i ukupno su raspravljali o 30 točaka dnevnog reda, dok je, usporedbe radi, osmero vijećnika SDP-a raspravljalo vezano uz 71 odluku Skupštine. Rekorderka po sudjelovanju u raspravama je Renata Sabljar-Dračevac (SDP) koja se javila za riječ po 19 točaka dnevnog reda,a odmah za petama predsjednici županijskog SDP-a, sa 17 sudjelovanja u raspravama, je njezin stranački kolega Nikola Turčinov. S deset sudjelovanja u raspravama treće mjesto dijele, također SDP-ovci, Duško Vidov i Ljubica Budan, dok peto mjesto s SDP-ovcem Svetkom Šarićem dijeli HDZ-ovac Željko Lončar koji, među članovima svoje stranke, zauzima prvo mjesto po sudjelovanju u raspravama. Obojica su uzeli riječ u raspravama po devet točaka dnevnog reda.
Osam sudjelovanja u raspravama imao je HNS-ovac Predrag Šarić, sedam HDZ-ovci Antun Zoran Savić i Grozdana Perić, četiri Nevena Petani (SDP) i Dušan Oluić (DPS), tri Radoslav Bobanović (HDZ), a dva Josip Miletić (HDZ) i Dražen Perica. Jednom su u raspravama riječ uzeli Ivica Erlić (HDZ), Željko Šoša (HDZ), Andrea Tičić (SDP), Dušan Cvjetković (SDP), Marko Klanac (HSLS), Dalibor Masnov (DSU), Veselko Čakić (SDSS) i predsjednica Skupštine Irena Devčić (HSS).


 IZJEDNAČENI LONČAR, ŠARIĆ I PETANI




Na trećem mjestu po broju postavljenih pitanja na aktualnim satovima je Dušan Oluić (DPS) koji je postavio 9 pitanja, a i njemu je jednom uspjelo postaviti pitanje više od predviđenog. Postavio je, naime, tri pitanja na aktualnom satu održanom 13. listopada. Na četvrtom je mjestu s osam postavljenih pitanja Marko Klanac (HSLS), dok peto mjesto s po 6 pitanja dijele Nikola Turčinov (SDP) i Veselko Čakić (SDSS). Formalno gledano, šest pitanja postavio je i Željko Lončar, no jedno od tih pitanja bilo je ponavljanje onog prethodno postavljenog od strane Renate Sabljar-Dračevac. Lončar tako, s pet postavljenih pitanja, dijeli šesto mjesto sa SDP-ovcima Svetkom Šarićem i Nevenom Petani.


 DSU-ovci BEZ PITANJA


Bez ijednog pitanja na aktualnim satovima bili su i SDP-ovac Dušan Cvjetković, HSP-ovci Ivan Miličević i Mile Čirjak, HSS-ovac Josip Prtorić, nestranačka vijećnica Branka Perinčić, HNS-ovac Željko Kurtov, SDSS-ov Dušan Zelić, kao i oba vijećnika DSU Dalibor Masnov i Robert Pelicarić (DSU). Među spomenutima samo su Cvjetković i Masnov uzeli riječ u raspravama.