Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Trećinu manji broj pomoćnika i zamjenika u Vladi

29.12.2011. 23:00
Trećinu manji broj pomoćnika i zamjenika u Vladi


To nije nikakva revolucija. Ministrima se daje mogućnost da odaberu mali broj suradnika. Dogovor je da se oslanjamo na ljude koji već rade u državnoj službi, rekao je na sjednici premijer Zoran Milanović


Novi premijer Zoran Milanović rekao je jučer, otvarajući prvu službenu sjednicu svoje Vlade, da izmjene u poreznom sustavu sigurno neće dovesti do povećavanja ukupnog poreznog opterećenja.
– Čeka nas zahtjevna godina. Stojimo i dalje kod obećanja koje smo dali da ukupno porezno opterećenje neće, ne može i ne smije rasti jer bi za Hrvatsku to bilo neizdrživo. Hrvatska je porezima i doprinosima preopterećena i gospodarstvo taj teret ne može trpjeti. U okviru toga donosit ćemo odluke koje smatramo najkorisnijima, vodeći računa da radnici i nezaposleni radnici plate najmanju cijenu ili je ne plate uopće, rekao je Milanović.
Vlada je uredbom izmijenila Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi omogućila jedinicama lokalne samouprave da do 30. lipnja donesu odluku hoće li ili ne u njihovim ustanovama za hitnu medicinsku pomoć biti objedinjeni hitna pomoć i sanitetski prijevoz. Po važećem zakonu oni su trebali biti razdvojeni nakon 31. prosinca ove godine. Ministar zdravstva Rajko Ostojić rekao je da je razgovarao s ravnateljima triju najvećih ustanova hitne medicinske pomoći, te da su ga oni upozorili da bi zbog predviđenog razdvajanja mogla biti smanjena mogućnost pravovremene pomoći građanima u slučajevima masovnih nesreća ili prirodnih katastrofa.
Nema revolucije
Ministar pomorstva i prometa i infrastrukture Zlatko Komadina zamolio je ministra da se u sljedećih šest mjeseci pokuša pronaći rješenje po kojem bi u centrima hitne pomoći bile osigurana liječnička dežurstva u vrijeme dok se ekipa hitne pomoći nalazi na terenu.
Uredbom je za šest mjeseci produžen rok za dovršenje postupka davanja koncesije privatnim zdravstvenim radnicima. Za isto razdoblje produžen je rok za rješavanje statusa zakupaca specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji će morati izabrati – vratiti se u Domove zdravlja ili kao privatnici zakupiti prostor ne po povlaštenim već tržišnim cijenama.
Vlada je donijela Uredbu po kojoj će ubuduće zbroj zamjenika i pomoćnika ministara nove Vlade biti za trećinu manji od zbroja državnih tajnika i ravnatelja uprava bivše vlade.
– To nije nikakva revolucija. Predstavlja određenu uštedu, ali pruža uvjete za normalan rad, a ministrima daje mogućnost da odaberu mali broj suradnika. Dogovor je da se oslanjamo na ljude koji već rade u državnoj službi, rekao je Milanović. Ministar Bauk dodao je da će ubuduće odjeli u sustavu državne uprave moći biti ustrojeni ako imaju najmanje pet djelatnika.
– Time se prestaje s praksom da imamo u upravi ljude koji su sami sebi šefovi, rekao je Bauk.
Promjena u zadnji čas
Vlada je u nastavku, na zatvorenom dijelu sjednice, imenovala zamjenike ministara, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.
Zamjenikom ministra financija imenovan je Boris Lalovac. Iako je bilo predviđeno da Višnja Tafra bude zamjenica ministra uprave Arsena Bauka u zadnji je čas došlo do promjene. Ona će u novoj Vladi biti zamjenica ministra obran Ante Kotromanovića dok će drugi čovjek Ministarstva uprave bit nekadašnji diplomat Zoran Pičuljan. Tafra je bila tajnica u Ministarstvu obrane 2000., a potom je bila savjetnica za vojna pitanja nekadašnjeg predsjednika Republike Stipe Mesića. Na novu funkciju dolazi s pozicije šefa kabineta Ministra obrane i zamjenice savjetnika za obranu predsjednika Republike Ive Josipovića. Pretpostavlja se da je premijer Milanović želio u MORH-u osobu koja poznaje način rada tog ministarstva dok će se Kotromanović više baviti pitanjima ustroja samih oružanih snaga.
Joško Klisović imenovan je zamjenikom ministrice vanjskih i europskih poslova, a Tamara Obradović Mazal zamjenicom ministra gospodarstva. Zamjenikom ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije imenovan je Jakša Puljiz. Dražen Pros zamjenik je ministra poduzetništva i obrta, Zdenko Antešić zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, dok je Oleg Valjalo zamjenik ministra turizma. Hrvoje Dokoza imenovan je zamjenikom ministrice zaštite okoliša i prirode, a Anka Mrak-Taritaš zamjenicom ministra graditeljstva i prostornoga uređenja. Darko Ledinski zamjenik je ministrice socijalne politike i mladih, Marijan Cesarik zamjenik ministra zdravlja, Marija Lugarić zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, a Berislav Šipuš zamjenik ministrice kulture.
Imenovani su i pomoćnici ministara pa je Nada Čavlović Smiljanec pomoćnica ministra financija i ravnateljicaPorezne uprave, Miljenko Fićor pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar, a Branko Šegon i Davorin Kajfeš pomoćnici ministra financija. Pomoćnicom ministra unutarnjih poslova imenovana je Sanja Čanković, a pomoćnicama ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš, Iva Pripić i Jasna Ćurković Kelava. Darko Parić imenovan je pomoćnikom ministra uprave za e-Hrvatsku, a pomoćnicima ministra gospodarstva imenovani su Darko Lorencin, Teja Kolar, Alen Leverić i Miki Huljić.
Grljak glasnogovornica
Tatjana Dalić, Dario Baron i Marko Krištof pomoćnici su ministra rada i mirovinskog sustava, a pomoćnicima ministrice vanjskih i europskih poslova imenovani su Andrea Metelko-Zgombić i Hrvoje Marušić.
Dragan Lozančić i Viktor Koprivnjak imenovani su pomoćnicima ministra obrane. Pomoćnicima ministra regionalnog razvoja i fondova EU imenovani su Gorenka Bulj, Venko Ćurlin i Matija Derk, a Dinko Mikulić, Nevenka Benić i Ivan Grujić pomoćnici su ministra branitelja.
Također, Tomislav Saucha imenovan je predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a njegovim zamjenikom imenovan je Dalibor Dvorny. Glasnogovornicom Vlade Republike Hrvatske imenovana je Ivana Grljak. Zamjenicom glavnog tajnika Vlade Republike Hrvatske imenovana je Andreja Gabrijel.
Određene su osobe ovlaštene za privremeno obavljanje poslova ravnatelja ureda Vlade do imenovanja ravnatelja ureda Vlade temeljem javnog natječaja, a najduže do šest mjeseci. Tako je Zdenka Pogarčić ovlaštena za ravnateljicu Ureda za zakonodavstvo, Helena Štimac Radin za ravnateljicu Ureda za ravnopravnost spolova, Igor Vidačak za ravnatelja Ureda za udruge, Dubravko Klarić za ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Draženka Arar za ravnateljicu Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske te Blanka Jurić Jerbić za ravnateljicu Ureda za protokol.
Sukladno Uredbi o dopuni Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, Željko Kopčić imenovan je privremenim predsjednikom Uprave Agencije.


 ZAMJENICI MINISTARA




Višnja Tafra zamjenica ministra obrane
Joško Klisović zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova
Zoran Pičuljan zamjenik ministra uprave
Tamara Obradović Mazal zamjenica ministra gospodarstva
Zdenko Antešić zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture
Anka Mrak-Taritaš zamjenica ministra graditeljstva i prostornoga uređenja
Marija Lugarić zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta
Berislav Šipuš zamjenik ministrice kulture
Darko Ledinski zamjenik ministrice socijalne politike i mladih
Dražen Pros zamjenik ministra poduzetništva i obrta
Marijan Cesarik zamjenik ministra zdravlja
Oleg Valjalo zamjenik ministra turizma
Jakša Puljiz zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
Boris Lalovac zamjenik ministra financija
Hrvoje Dokoza zamjenik ministrice zaštite okoliša i prirode


 UREDBOM PO IZMJENI OVRŠNOG ZAKONA


Premijer Milanović preuzeo je odgovornost za pravnu prazninu nastalu nedavnim izmjenama Ovršnog zakona koja bi mogla dovesti do toga da nitko ne može provoditi ovrhe.
– Sada uredbom sprečavamo moguće štete. No i dalje smatramo da smo s razlogom odgodili primjenu Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima. Računi se moraju plaćati, a dugovi vraćati. No vjerujemo da je to moguće osigurati kroz postojeće mehanizme. Ovrhe mogu dovoljno efikasno provoditi sudovi i policija u postojećem zakonskom okviru, pa je uvođenje novog instituta javnog ovršitelja nepotrebno, rekao je Milanović. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić naglasio je da treba uvesti red u sustav koji se već 20 godina temelji na zaštiti dužnika, a ne vjerovnika.


 ČANKOVIĆ POMOĆNICA NAKON DVIJE KAZNENE PRIJAVE


Sanja Čanković, nova pomoćnica ministra unutarnjih poslova za pravne poslove i ljudske potencijale na mjestu pomoćnice za Upravne, pravne i kadrovske poslove bila je i 2002. godine. U dva navrata je PU zagrebačka protiv nje zbog zlouporabe položaja podnosila kaznene prijave – jer je na račun MUP-a popravila službeni automobil što ga je oštetila u prometnoj nesreći koju nikome nije prijavila, i jer je usmeno tražila brisanje s liste jednog kandidata za upis na Policijsku akademiju. Jučer nam je u MUP-u potvrđeno da je prvu prijavu tužiteljstvo odbacilo, dok je u drugom slučaju u sudskom postupku oslobođena krivnje. (A. R. K.)