Turistička 2012. zahtjevnija od ove

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Novi ministar turizma Veljko Ostojić

 Hrvatski turistički sektor pozdravlja dolazak nove Vlade i novog ministra turizma Veljka Ostojića od kojih imaju i relativno velika očekivanja, među kojima je i ono o donošenju turističke strategije, adekvatnoj stopi PDV-a za turizam, promišljenoj privatizaciji i radnim pravima.

 Teža 2012.

Za iduću godinu iz turističkog sektora ocjenjuju da će biti zahtjevnija i teža nego ova u kojoj se, poklapanjem niza okolnosti, došlo do uspješnih, pa i boljih turističkih rezultata od očekivanih.

U takvim ocjenama, očekivanjima i prognozama slažu se predsjednici najvećih turističkih strukovnih udruga - Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristian Šustar, Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba te Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić koji su u razgovoru za Hinu izrazili i spremnost za suradnju s novom Vladom i ministrom kako bi se konačno i što prije razriješili problemi koji opterećuju sektor i čine ga još uvijek slabo konkurentnim.

Ocjenjujući ovu turističku godinu uspješnom, predsjednik UPUHH-a Šustar ističe da su njeni dobri rezultati tek prvi korak u stvaranju okruženja za daljnji rast i razvoj u budućnosti. Naglašava da jedna godina, kako god bila uspješna, ne riješava činjenicu da je hrvatski turizam još uvijek nedovoljno konkurentan i da mu nedostaju investicije, kao i da još uvijek nema infrastrukture za ozbiljnije produljenje sezone. Za sve to treba čvrsta strategija koja mora uključiti jasan gospodarski, fiskalni i pravni okvir, što će, kako vjeruje, više privući investitore, a što za sada, unatoč neospornoj turističkoj atraktivnosti Hrvatske, još nije slučaj.

Ponoviti ovogodišnju sezonu?!

Iduća će godina biti uspješna ako se ponove rezultati ove godine, što je i veliki izazov. No, Šustar napominje i da sve dok turizam ovisi o vremenskim uvjetima, koji nisu kontrolabilni čimbenik, na iste nadograđuje raspored praznika, koji su motivator vala putovanja, te psihozu koja trese Europu, situaciju treba ipak ocijeniti ozbiljnom.

Od novog ministra Veljka Ostojića, za kojeg kaže da je apsolutno stručan i svjestan problema, hotelijeri očekuju adekvatne mjere za rješavanje problema, a prva bi trebala biti donošenje adekvatne stope PDV-a kao prvog preduvjeta za podizanje razine konkurentnosti.

Šustar pritom podsjeća da su hotelijeri na svom kongresu ove godine tražili smanjenje stope PDV-a na 8 posto za sve usluge u turizmu. Važno bi bilo i usklađivanje fiskalnog okvira na razini konkurencije, postavljanje okvira za rješavanje pitanja upravljanja preostalom državnom imovinom, posebno zemljištima, provođenje rebrandinga glavnih turističkih destinacija i Hrvatske u cjelini, kao i iskoristiti prednost očekivanog ulaska u EU temeljem nove turističke priče o Hrvatskoj kao dijelu EU-a.

Slično razmišlja i predsjednik UHPA-e Žgomba koji ističe da su putničke agencije ove godine dobro poslovale i pridonijele porastu organiziranog turističkog prometa, posebno u pred i posezoni.

Iduća godina neće biti laka, ali, kako kaže, svake se suočavaju s novim izazovima te onaj tko se zna postaviti, a turizam je to do sada znao, neće imati većih problema u realizaciji poslovanja.

I agencija od novog ministra očekuju da će znanje i kvalitetu koju donosi iz sektora i zajedničkog rada u udrugama upotrijebiti i s nove pozicije te pridonijeti poboljšanju uvjeta poslovanja u sektoru. Agencije, kaže, pozdravljaju najave mogućeg smanjenja stope PDV-a za vanpansionsku ponudu, izlete, posredovanje, transfere i drugo, jer za agencije ne može biti većeg poticaja od toga budući će pridonijeti većoj konkurentnosti, većem prometu, ali i smanjenju sive ekonomije.

 

Žgomba ističe i da su agencije pomalo zabrinute što ove godine mjere i natječaji za udruženo oglašavanje kasne te će navodno biti tek u siječnju, što je s obzirom na rani Uskrs iduće godine (početkom travnja) malo 'napeto' zbog rokova i suradnje sa stranim partnerima touroperatorima.

Predsjednik STUH-a Andrić ovu godinu u turizmu ocjenjuje dobrom, a do tog se došlo uz dobru promociju i mjere javno-privatnog sektora, ali i iznimno lijepo vrijeme (dugo toplo ljeto i jesen) te nemirnu situacija u zemljama poput Grčke, Tunisa i Egipta.

Što sa 16 državnih tvrtki

Za 2012. misli da će po rezultatima biti ispod ove godine, te da bi bilo jako važno da se za turizam konačno učini nešto konkretno što će pomoći povećanju konkurentnosti. Osim unapređenja ponude te jačeg spajanja kontinentalne i morske ponude, Andrić smatra i da treba pokrenuti veće investicije koje su u turizmu zastale, ali i zaustaviti dalji pad prava zaposlenih i povećati im plaće.

I on smatra da treba smanjiti stopu PDV-a za turizam, kao i broj raznih nameta koji hotelima i drugim turističkim tvrtkama 'ne daju da dišu', a poručuje i da se treba dobro pripremiti za ulazak u EU kao i za EU fondove iz kojih se novac može povući temeljem dobrih projekata.

Od novog ministra turizma očekuje da dobro razmotri situaciju oko privatizacije preostalih oko 16 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te smatra da neke od njih koje dobro posluju ne bi ni trebalo, bar ne brzo, privatizirati. Pritom primjerice misli na ACI te hotelske kuće Imperijal s Raba, Hotele Makarska i dubrovački Hotel Maestral. Za ostale, koje su 'do grla' u problemima i dugovanjima, misli da ih ne treba brzo privatizirati niti ih 'bacati' u stečaj nego bi bilo najbolje prvo ih sanirati, otpisati im bar dio dugovanja, a onda ih uz pristojnu cijenu privatizirati. To je za te tvrtke, kako smatra, jedina šansa, bez čega neće naći dobrog novog vlasnika, a natječaji za njihovu privatizaciju opet će biti neuspješni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno