Zadarski gospodarstvenici Bolnici donirali uređaj vrijedan 2 milijuna kuna

Slika korisnika admin
Adam VIDAS

Odjel za urologiju zadarske Opće bolnice od danas ima i uređaj za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kamenaca, odnosno ESWL. Uređaj su donirali zadarski gospodarstvenici, a njegova vrijednost uz uređenje dvorane u kojoj se nalazi iznosila je oko dva milijuna kuna. Važno je napomenuti kako će ovaj uređaj omogućiti pacijentima da i u Zadru mogu imati praktički rutinski zahvat razbijanja kamenaca koji ne zahtjeva hospitalizaciju niti anesteziju, a pacijent vrlo brzo nakon zahvata može napustiti bolnicu.

Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar istaknuo je DA mu je drago što su tu ljudi koji su davali podršku i sudjelovali i u dosadašnjim donacijama.

- Ne samo da je tu uređaj čija je vrijednost oko 2 milijuna kuna, nego smo napravili i kompletno renoviranje ovog odjela i iz decentraliziranih sredstava uložili još oko 3 milijuna, kazao je Nakić dodajući kako se osjeća ponosno, jer su pronađeni načini i sredstva za donaciju koja razvija bolnicu, grad i županiju.

Napomenuo je kako već šestu godinu zaredom Gospodarstvo Grada Zadra zajedno s jedinicama lokalne samouprave donira suvremenu i modernu opremu bolnici što rezultira podizanjem kvalitete liječenja i življenja. Začetnik donacije ovog uređaja bio je Goran Ražnjević, direktor Ilirije, koji je i iz osobnih razloga bio potaknut donirati sredstva.

Dario Jurin, predsjednik Županijske gospodarske komore kazao je kako su i u vremenu krize pronađene mogućnosti za sredstva kojima je kupljena oprema te da je ponosan što je Komora sudjeluje u organizaciji ovakvih događanja.

- Puno aktivnosti vodimo oko prikupljanja sredstava za razne sportske i kulturne manifestacije. Razgovaramo o tome na sastancima našeg Gospodarskog vijeća, a i pojedinačno s direktorima i menadžerima i mogu reći da nigdje nema takvog zadovoljstva kao kod njih kada mogu pomoći svojim sredstvima za ovakve stvari. U ovim teškim vremenima tvrtke su snašle mogućnosti da pomognu Opću bolnicu, kazao je Jurin dodajući kako su gospodarstvenici prepoznali u čije ruke odlaze ta sredstva te je to bio motiv zbog kojega problema u prikupljanju sredstava nije bilo.

U doniranju sredstava za uređaj sudjelovalo je 16 tvrtki među kojima su bile Tankerska plovidba i Ilirija, ali i Zadarska županija. Već šest godina za redom gospodarstvenici uz podršku Grada Zadra i Zadarske županije doniraju sredstva za opremu bolnice, a u zadnjih nekoliko godina na taj način je bolnica opremljena uređajima u vrijednosti većoj od 20 milijuna kuna.

Na ovoj donaciji se zahvalio i dr. Klaudio Grdović, voditelj Odjela za urologiju koji je rekao kako će ovaj stroj doprinijeti da Odjel bude još bolji te je podsjetio kako su se u Zadru još sedamdesetih provodili minimalni invazivni zahvati, u osamdesetim je uvedena tehnika perkutalne kirurgije bubrega, a od prije 10 godina rade se svi mogući minimalni invazivni zahvati koje se provode i u Europi te da samo još nekoliko odjelnih klinika u Hrvatskoj rade neke od zahvata koji se izvode u Zadru.

Na uručenju uređaja pojavili su se župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zvonimir Vrančić, rektor Ante Uglešić, saborska zastupnica Ana Lovrin te brojni djelatnici bolnice, predstavnici Gospodarske komore i gospodarstvenici koji su donirali sredstva, a kojima su uručene zahvalnice. Nakon govora i zahvala novi uređaj je blagoslovljen i poškropljen, a okupljeni su se i pomolili pod vodstvom nadbiskupa Želimira Puljića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno