Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski gospodarstvenici Bolnici donirali uređaj vrijedan 2 milijuna kuna

29.12.2011. 23:00
Zadarski gospodarstvenici Bolnici donirali uređaj vrijedan 2 milijuna kuna


Zadarski gospodarstvenici Bolnici su donirali ESWL uređaj, čija je vrijednost uz uređenje dvorane u kojoj se nalazi iznosila je oko dva milijuna kuna. Važno je napomenuti da će ovaj uređaj pacijentima omogućiti praktički rutinski zahvat razbijanja kamenaca koji ne zahtijeva hospitalizaciju niti anesteziju


Odjel za urologiju zadarske Opće bolnice od danas ima i uređaj za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kamenaca, odnosno ESWL. Uređaj su donirali zadarski gospodarstvenici, a njegova vrijednost uz uređenje dvorane u kojoj se nalazi iznosila je oko dva milijuna kuna. Važno je napomenuti kako će ovaj uređaj omogućiti pacijentima da i u Zadru mogu imati praktički rutinski zahvat razbijanja kamenaca koji ne zahtjeva hospitalizaciju niti anesteziju, a pacijent vrlo brzo nakon zahvata može napustiti bolnicu.
Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar istaknuo je DA mu je drago što su tu ljudi koji su davali podršku i sudjelovali i u dosadašnjim donacijama.
– Ne samo da je tu uređaj čija je vrijednost oko 2 milijuna kuna, nego smo napravili i kompletno renoviranje ovog odjela i iz decentraliziranih sredstava uložili još oko 3 milijuna, kazao je Nakić dodajući kako se osjeća ponosno, jer su pronađeni načini i sredstva za donaciju koja razvija bolnicu, grad i županiju.
Napomenuo je kako već šestu godinu zaredom Gospodarstvo Grada Zadra zajedno s jedinicama lokalne samouprave donira suvremenu i modernu opremu bolnici što rezultira podizanjem kvalitete liječenja i življenja. Začetnik donacije ovog uređaja bio je Goran Ražnjević, direktor Ilirije, koji je i iz osobnih razloga bio potaknut donirati sredstva.
Dario Jurin, predsjednik Županijske gospodarske komore kazao je kako su i u vremenu krize pronađene mogućnosti za sredstva kojima je kupljena oprema te da je ponosan što je Komora sudjeluje u organizaciji ovakvih događanja.
– Puno aktivnosti vodimo oko prikupljanja sredstava za razne sportske i kulturne manifestacije. Razgovaramo o tome na sastancima našeg Gospodarskog vijeća, a i pojedinačno s direktorima i menadžerima i mogu reći da nigdje nema takvog zadovoljstva kao kod njih kada mogu pomoći svojim sredstvima za ovakve stvari. U ovim teškim vremenima tvrtke su snašle mogućnosti da pomognu Opću bolnicu, kazao je Jurin dodajući kako su gospodarstvenici prepoznali u čije ruke odlaze ta sredstva te je to bio motiv zbog kojega problema u prikupljanju sredstava nije bilo.
U doniranju sredstava za uređaj sudjelovalo je 16 tvrtki među kojima su bile Tankerska plovidba i Ilirija, ali i Zadarska županija. Već šest godina za redom gospodarstvenici uz podršku Grada Zadra i Zadarske županije doniraju sredstva za opremu bolnice, a u zadnjih nekoliko godina na taj način je bolnica opremljena uređajima u vrijednosti većoj od 20 milijuna kuna.
Na ovoj donaciji se zahvalio i dr. Klaudio Grdović, voditelj Odjela za urologiju koji je rekao kako će ovaj stroj doprinijeti da Odjel bude još bolji te je podsjetio kako su se u Zadru još sedamdesetih provodili minimalni invazivni zahvati, u osamdesetim je uvedena tehnika perkutalne kirurgije bubrega, a od prije 10 godina rade se svi mogući minimalni invazivni zahvati koje se provode i u Europi te da samo još nekoliko odjelnih klinika u Hrvatskoj rade neke od zahvata koji se izvode u Zadru.
Na uručenju uređaja pojavili su se župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zvonimir Vrančić, rektor Ante Uglešić, saborska zastupnica Ana Lovrin te brojni djelatnici bolnice, predstavnici Gospodarske komore i gospodarstvenici koji su donirali sredstva, a kojima su uručene zahvalnice. Nakon govora i zahvala novi uređaj je blagoslovljen i poškropljen, a okupljeni su se i pomolili pod vodstvom nadbiskupa Želimira Puljića.