Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ramić: Proračun je socijalan, nikomu ništa ne režemo

Autor: Velimir Brkić

29.12.2012. 23:00
Ramić: Proračun je socijalan, nikomu ništa ne režemo

Foto: Velimir BRKIĆ



Proračun je za 18 posto ili 1,9 milijuna veći od ovogodišnjeg. Dignuli smo letvicu visoko i upravo ovakav proračun zadržava socijalni standard kao i prethodnih godina, nikomu ništa ne režemo. Borit ćemo se za prihode, moramo biti realni i optimistični. Proračun 2013. je ostvariv i stojim iza njega, naglasio je načelnik Krste Ramić


Starigradski proračun za 2013. godinu iznosi 12,5 milijuna, jednoglasno je odlučilo svih 12 nazočnih vijećnika na sjednici Općinskog vijeća. Zbog opravdanih razloga nedostajao je Nediljko Sjauš (HDZ).
– Proračun je za 18 posto ili 1,9 milijuna veći od ovogodišnjeg, rekao je načelnik Krste Ramić, istaknuvši da je proračun realan, socijalno odgovoran i razvojan, koliko to može biti u recesijsko vrijeme.
Za lokalne izbore 150 tisuća kuna
Najveći prihod očekuje se od poreza u iznosu od pet milijuna kuna, komunalnog doprinosa dva milijuna kuna, administrativnih pristojbi tri milijuna kuna, imovine 1,9 milijuna kuna, korištenja grobnica jedan milijun kuna.
– Digli smo letvicu visoko i upravo ovakav proračun zadržava socijalni standard kao i prethodnih godina, nikome ništa ne režemo. Borit ćemo se za prihode, moramo biti realni i optimistični. Proračun 2013. je ostvariv i stojim iza njega, naglasio je Ramić.
Od 12,5 milijuna kuna proračuna najviše se predviđa uložiti u održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture za što je predviđeno čak 7,770.000 kuna. Lokalni izbori će koštati 150.000 kuna, udrugama je predviđen iznos 128.000 kuna, vatrogastvu i civilnoj zaštiti 350.000 kuna, kulturi i sportu 223.000 kuna, školstvu i predškolstvu 871.000 kuna, socijalnoj skrbi i zdravstvu 295.000 kuna, javnoj rasvjeti 460.000 kuna.
– U idućoj godini između ostalog ćemo u iznosu od 300.000 kuna urediti trg u Tribanj Krušćici, 300.000 kuna ćemo investirati u plaže, 700.000 kuna u puteve, za izradu projektne i natječajne dokumentacije 760.000 kuna – za prilazni put do plaže u Modriču, ŠRC Kruškovac, groblje Seline, sustav kanalizacije i odvodnje, vodovod Starigrad-Tribanj, obalni pojas, nabrajao je starigradski načelnik.
Od značajnih ostvarenih projekata u sanaciju komunalne lučice Seline uložilo se 4,5 milijuna kuna. Dvjestotinjak vezova su mještani sami gradili ili financirali dok su prije tri godine izvedeni sanacijski radovi na čišćenju mulja.
– Aktivni i kupališni turizam je dobitna kombinacija Selina okruženog s čak pet nacionalnih parkova i tri parka prirode. Turizam i odmor dobivaju potpuno novu dimenziju, navodi Ramić.
Starigradski turizam koji živi podno Velebita u jedinstvenom spoju morskog krajolika u zagrljaju s planinskim divom Velebitom, posljednjih godina doživljava pravi procvat.
Sanacija Samograda
– Ove godine ostvarili smo rekordne turističke rezultate, čak 400.000 noćenja, kaže načelnik Ramić, po funkciji predsjednik Turističke zajednice.
Na jednom od najljepših dijelova naše županije, na putu za Veliko Rujno na Velebitu, zatvoreno je i zatrpano odlagalište smeća Samograd, rak-rana Podgoraca još od 1995. godine.
– Koncesiju odvoza smeća od komunalnog poduzeća Argyruntum je preuzela zadarska Čistoća. Zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radimo na projektu potpune sanacije Samograda, govori Ramić.
Projekt rekonstrukcije središnjeg starigradskog trga, Trga Stjepana Radića, s obzirom na općepoznatu krizu i recesiju podijeljen je u nekoliko faza.
– U prvoj fazi projekta na trgu su uklonjeni postojeći limeni kiosci te izgrađena betonska postolja, postavljeno je 13 novih, tipiziranih kamenih kućica. Vrijednost kamenih kućica iznosi 1,558.805 kuna, kazao je Ramić, ističući kako će u sljedećoj fazi trg popločati i urediti svim potrebnim sadržajima koje bi jedan moderni trg trebao imati.
Broj intervencija hitne medicinske službe tijekom ljetnih mjeseci poveća se za 50 posto. Na zadovoljstvo žitelja podvelebitskog kraja s područja Starigrada Paklenice od Modriča do Sv. Marije Magdalene, te turista, planinara i prolaznika početkom ljeta u Selinama je u prostoru stare škole otvorena ispostava hitne medicinske službe.
– Troškovi uređenja stare školske zgrade iznosili su 590.000 kuna, od čega je Nacionalni park Paklenica sudjelovao s 60.000 i Bluesun hotel Alan s 30.000 kuna te Zadarska županija s 80.000 kuna, dok je ostatak troškova Općina Starigrad preuzela na sebe, istaknuo je Ramić.