RADNICI POKRENULI STEČAJ! "Nitko ne voli Adriju kao mi, a samo su nas šikanirali"

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Ovo je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj, da tijekom predstečajne nagodbe radnici pokreću stečaj. To je žalosno. Onda znate da su očajni, rekli su jučer sindikalni povjerenici posrnule zadarske riboprerađivačke tvrtke Adria, nakon što su na Trgovačkom sudu u Zadru predali prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Adrijom.

Stotinjak nezadovoljnih radnika koji nisu dobili plaću za zadnja tri mjeseca, a neki i za više, okupili su se jučer na Narodnom trgu u znak prosvjeda i krenuli u koloni prema Trgovačkom sudu da pokrenu stečaj. Puni očaja i s malo vjere da će i to donijeti nešto bolje.

Nakon nekog vremena, regionalni sindikalni povjerenik PPDIV-a, Ivica Blažević i sindikalna povjerenica radnika Jadranka Grdović izišli su iz zgrade Trgovačkog suda i obavijestili radnike da su pokrenuli stečaj.

- Primila nas je predsjednica suda i u roku 24 sata naš će predmet biti u obradi i bit će određen stečajni sudac. Kad dobijem obavijest o tome, dalje ću vas obavijestiti. Adria je još jedna tužna priča i Gaženice i grada Zadra i Hrvatske. To je rezultat, klasično, nesposobne uprave, nesposobnog Ministarstva financija kao najvećeg vjerovnika i Hrvatske poštanske banke kao drugog najvećeg vjerovnika. Oni su grobari Adrije! Otkad je pokrenuta predstečajna nagodba, do dan-danas dva ključna vjerovnika nisu poduzela ništa, niti su promijenila upravu, niti nastavila s proizvodnjom, što su morala. To je dokaz da je to promašeni zakon i da institucije ne rade svoj posao. Što će biti dalje, ne znam. Toplo se nadam da utakmica nije završena, ovo je tek prvo poluvrijeme. I u stečaju se može raditi, može se naći strateški partner, može se poslati pismo namjere, to nije na meni da odlučujem. Radnici su htjeli da predamo zahtjev za stečaj i to smo i učinili, rekao je Blažević, dodavši da su do 22. prosinca ukupna potraživanja oko 150 radnika bila oko 750.000 kuna.

Blažević je rekao da se čuo s Lacićem te da je Lacić rekao da neće stvarati nikakve probleme kad bude ispitno ročište, na što su radnice odmah burno reagirale, rekavši da je on probleme već dovoljno stvorio.

- Plaću nismo dobili za 9., 10. i 11. mjesec, a 17 radnika još nije dobilo ni zaostalih 60 posto plaće za 8. mjesec. Obećavali su da ćemo dobiti, ali ništa od toga. Tu nalazimo isključive krivce, uz našeg direktora Lacića, u gospodinu Oreškoviću i gospodinu Blaževiću koji su nam obećali još prije skoro dva mjeseca da će će preuzeti prodaju kutija na sebe preko sindikata i da ćemo se mi sigurno namiriti, ali mi se namirili nismo. Isplaćeno je samo tih 60 posto plaća za 8. mjesec, a jedan dio radnika nije dobio niti to. Ne znamo gdje je otišao taj novac, možda i na privatne račune. Navodno je Porezna uprava na to sjela, ali možda nas i to varaju, kao što nas varaju godinama, rekla je Ivka Marković koja radi u Adriji 36 godina.

Radnice kažu da su spakirale oko 180.000 kutija, a navodno je za njih uplaćeno oko 200 tisuća kuna od kojih se radnici mogli namiriti barem jedan dio svojih potraživanja.

Kad su radnice Blaževića počele ispitivati gdje je otišao novac od posljednje prodaje, rekao je da mu je na sudu rečeno će o tome stečajni sudac što prije zatražiti izvještaj od FINE.

Blažević je rekao da je novac uplaćen i da ga je 23. prosinca skinula Porezna uprava.

- Porezna ga je skinula za potrebe Hrvatske poštanske banke i Partner banke, odnosno HBOR-a, što je opet žalosno jer država sebi uzima, a radnicima ne daje, kazao je Blažević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika abc51
žalosno !