Jedino društvo od Novigrada do Paga aktivno zimi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Elvira STERLE
Požar koji je zaprijetio Vigensu bio je najveći izazov u ovoj godini

U predblagdanskoj atmosferi održana je redovna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ražanac. Riječ je društvu koje je osnovano prije osam godina i koje je po svom radu i aktivnostima na polju vatrozaštite visoko rangirano unutar Vatrogasne zajednice Zadarske županije. Vatrogasna postrojba ima 24 vatrogasca, koji osim Ražanca dolaze iz svih sedam općinskih mjesta - Podvršja, Jovića, Rtine, Radovina, Ljupča, Ljubačkih Stanova i Krneze. Na čelu DVD-a od osnutka su predsjednik dr. Nediljko Jović i vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Izašli 98 puta

Uz intoniranje Lijepe naše te himne vatrogastva, kao i odane minute šutnje za sve umrle vatrogasce i branitelje, skupštinu je otvorio dr. Nediljko Jović. Istaknuo je kako je društvo na svojim počecima prije osam godina raspolagalo s tri brentače, jednom motornom pumpom i motociklom, a danas su, ponajprije zahvaljujući članovima te financijskoj i moralnoj potpori općine Ražanac, Upravi za spašavanje i zaštitu RH, Vatrogasnoj zajednici RH i Zadarske županije, sponzora i prijatelja, tehnički dobro opremljeno i respektabilno društvo.

- U 2015. godini imali smo 98 vatrogasnih intervencija, od čega smo 26 puta intervenirali na prostorima susjednih općina. Jedino smo društvo koje na potezu od Novigrada i Posedarja pa do Paškog mosta djeluje i u zimskim vremenima. Dosta ulažemo u naše kadrove, pa je tako u proteklih osam godina naših devet članova prošlo je školovanje u Zagrebu. Naš vatrogasac Šime Čavić sada je najbolji polaznik od njih 120 koji se školuju u Zagrebu. Ponosni smo na naš rad i ljudstvo te se nadam kako ćemo u budućnosti dosegnutu razinu profesionalnosti podignuti na još veću razinu, rekao je predsjednik Jović, ističući odličnu suradnju sa VZZŽ, posebno pri suradnji na intervencijama izvan granica općine.

Od svih ovogodišnjih požara istaknuo je gašenje onoga koji je zaprijetio farmi krava Vigens, gdje je nadljudskim naporima spriječena katastrofa.

Vatrogasni dom u Podvršju

Što se pak tiče plana rada za 2016. godinu, predsjednik Jović i vatrogasni zapovjednik Matej Rudić su istaknuli kako im je prioritet izgradnja Vatrogasnog doma u Podvršju, nabavka novijeg šumskog vozila, održavanje protupožarnih putova u suradnji sa Šumarijom Zadar, nabavka vatrogasnih ljestvi, školovanje vatrogasaca za zvanje vatrogasni časnik i dočasnik i dr. Kad su u pitanju financije, planom je predviđeno da se uprihodi 415.000 kuna. Od toga se najviše očekuje iz proračuna općine 240.000 kuna, te od VZZŽ 65.000 kuna. U isto vrijeme planira se potrošiti 150.000 kuna za zaposlene vatrogasce, za izgradnju Vatrogasnog doma 45.000 kuna, za nabavku nove opreme 40.000 kuna, gorivo i mazivo 40.000 kuna i tako redom.

Sva izvješća skupštinari su jednoglasno prihvatili. Druženje je nastavljeno u blagdanskom ozračju u ražanačkom restoranu Toni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno