SDP treba unutarstranačke izbore, a ne javnu svađu

Slika korisnika admin
Zoran Milanović u stranci još uvijek ima brojne pristaše, barem među predsjedništvom stranke

Bilo je samo pitanje vremena kada će zaiskriti i u SDP-u. Dok HDZ i Most nastoje ostaviti dojam kompaktnih stranki koje će državu izvući iz krize, u SDP-u se svađe posljednjih dana više niti ne mogu skriti.

Prvi je s njima započeo predsjednik splitskog SDP-a Ivo Baldasar, otvoreno prozivajući Milanovića da podnese ostavku: "U pobjedi predsjednik stranke i rukovodstvo snose najviše zasluga, pa tako u porazu snose i teret odgovornosti", poručio mu je Baldasar. Replicirao mu je kolega iz IX. izborne jedinice, Ranko Ostojić, uspoređujući Baldasarov zahtjev Milanoviću sa - osnivanjem Pavelićeve NDH!

Naime, Ostojić je svom splitskom kolegi poručio da je "SDP demokratska stranka u kojoj čak i veći prevrtljivci od HDZ-ova mostobrana mogu izraziti mišljenje i siguran je kaže da bi za Ivu Baldasara idealan dan izbora u SDP-u bio 10. travnja".

Baldasara nazvali "štakorom"

Na Baldasarov poziv za Milanovićevu ostavku odmah su reagirali i drugi SDP-ovci poput riječkog gradonačelnika Veljka Obersnela koji je Baldasara pak usporedio sa štakorom, poručujući mu kako "štakori prvi bježe s broda". I Milanka Opačić kritizirala je Baldasara rekavši kako je bilo pitanje vremena tko će u SDP-u to zatražiti, ali im "ne pada na pamet davati ostavke".

No glas je protiv Milanovića dao i član Glavnog odbora stranke, Davorko Vidović, koji je šefu stranke otvoreno poručio kako su "neke promjene dobrodošle". Na pitanje treba li Milanović podnijeti ostavku zbog izbornih rezultata, Vidović nije rekao da ne treba, već da "mu je teško procijeniti".

U međuvremenu se dogodilo još nekoliko bitnih stvari koje jasno ukazuju da je u SDP-u došlo do velikih previranja. Zlatko Komadina već je najavio kandidaturu za šefa stranke, Tonino Picula navodno samo čeka povoljan trenutak za kandidiranje za istu funkciju, ali najrječitije je bilo glasovanje dosadašnjeg predsjednika Sabora, Josipa Leke, za HDZ-ovca Željka Rainera kao novog premijera.

Među socijaldemokratima je, dakle, već prije Baldasarova istupa počelo "kuhati", a o tome je li riječ o pobuni u SDP-u i slaže li se sa kolegom Vidovićem koji je kazao da su promjene u stranci dobrodošle, razgovarali smo sa članicom Glavnog odbora stranke, Renatom Sabljar Dračevac.

Za razliku od svojih kolega, čelnica županijskih SDP-ovaca o stanju u stranci ne želi razgovarati kroz nabacivanja i vrijeđanja, već onim što smatra najmjerodavnijim za testiranje nečijeg položaja u stranci, pa tako i onog Zorana Milanovića, a to su unutarstranački izbori.

Sjesti i razgovarati

- Smatram kako bi bio red da o svemu porazgovaramo na sjednici Glavnog odbora na kojoj bismo najprije trebali analizirati rezultate parlamentarnih izbora. Mi u Zadru nakon stranačke konvencije još nismo imali sjednicu Županijskog odbora, ali smo imali sjednicu Predsjedništva. Moramo, dakle, svi najprije sjesti, vidjeti što je svatko od nas napravio na izborima i onda razgovarati o situaciji u stranci. Međutim, nikako ne podržavam ovaj ružan način komunikacije preko medija jer to nije mjesto na kojemu bismo trebali raspravljati. Ovo što se sada događa nije u redu, javna blaćenje neće riješiti probleme - kaže Sabljar Dračevac.

Kako se Glavni odbor nije sastao od zadnje sjednice, smatra kako bi trebalo sazvati novu sjednicu jer je to jedini ispravni način na koji članovi stranke mogu reći što misle o rezultatima izbora, o svojim kolegama i šefu stranke:

- To je suština svega, jedino tako možemo rješavati problem a ne dobacivati se preko medija, pa i onda kada je o predsjedniku stranke riječ. Jer ne zaboravimo da je gospodin Milanović na zadnjoj sjednici dobio jednoglasnu potporu članstva. Zato, kao i inače, moramo poštivati redovnu proceduru, sazvati sjednicu i tamo analizirati sve probleme - smatra čelnica županijskog SDP-a.

Najprije analiza izbora

Na pitanje možemo li nakon svega javno izrečenog od članova stranke, pa i poruka Milanoviću da podnese ostavku, govoriti o pobuni u SDP- u, Sabljar Dračevac odgovara:

- Što bi uopće značila pobuna kada šest mjeseci nakon izbora moramo održati izbornu konvenciju? Mi smo praktički već u predizbornom procesu u stranci jer po našem statutu nakon parlamentarnih ili lokalnih izbora moramo održati izbornu konvenciju. Kako se u našoj stranci predsjednik bira direktno, tako će i izbori najbolje pokazati što članstvo misli o njemu. Ipak, mislim da najprije treba napraviti analizu rezultata i onda ići u daljnju proceduru izbora u stranci - rekla je Sabljar Dračevac.

Za razliku od dijela članstva koji se međusobno časti pridjevima poput "štakora", ona smatra kako stanje u stranci treba riješiti na dostojanstveniji način, ali i pravno jedini valjan, a to su izbori.

Dotad će vjerojatno još mnogo "prljavog rublja" izići iz SDP-a, jer ako su se samo dan nakon ustoličenja novog saziva Sabora javno ovako blatili, možemo zamisliti što su još spremni izgovoriti do unutarstranačkih izbora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno