Smanjuje se broj zaposlenika i režu plaće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Predsjednik Općinskog vijeća Mimo Čirjak, načelnik Viktor Prtenjača i donačelnik Mate Bobanović

Općina Polača na prijedlog načelnika Viktora Prtenjače je krenula u rigorozne mjere štednje i smanjenje deficita proračuna, "kresanjem" svih novčanih naknada i radnih mjesta. Odluke su to s posljednje ovogodišnje sjednice Općinskog vijeća održane u utorak.

Novčane naknade obiteljima s novorođenom djecom, novoosnovanim obiteljima i obiteljima umrle osobe s 1.500 kuna smanjuju se na 1.000 kuna. Odluka je prihvaćena jednoglasno.

Prtenjača je najavio i smanjenje broja zaposlenika korisnika općinskog proračuna, kojih ima 15 a u ljetnom razdoblju oko 20. sad to izgleda ovako: općinska uprava 5, komunalci 8 i DVD 2 zimi plus 4 ili 5 ljeti.

Novi ustroj

- Slijedi revizija statusa zaposlenika korisnika općinskog proračuna. Nažalost, moramo smanjiti broj radnih mjesta te će za mjesec dana na sjednici Vijeća, kako bi se dalo vremena višku zaposlenika da se snađu zbog novonastale situacije, odlučiti o novom prijedlogu ustroja zaposlenika, naglasio je Prtenjača.

Na sjednici kojom je predsjedao predsjednik Vijeća Mimo Čirjak, osim Prtenjače nazočile su tajnica Snježana Žepina i zapisničarka Žaklina Brkljača. Od 11 članova Vijeća nazočilo je njih sedam: Mimo Čirjak, Ivica Kulaš, Ante Prtenjača, Franjo Miljanović i Matko Bobanović (svi HDZ), Šime Kardum (HSP AS) i nezavisni vijećnik srpske nacionalne manjine Ljubomir Marčić. Nedostajali su Velibor Galac (HSLS), nezavisni vijećnici Josip Kulaš i Dario Peraić te Ante Bobanović, koji dosad uopće nije ni dao vijećničku prisegu.

- Na osobni prijedlog na protekloj sjednici za 1.500 kuna smanjena mi je načelnička plaća (oko 8.500 kn, pr.a.). Bio je to samo prvi korak u stezanju kaišu, svi moramo u isti koš. Radi smanjenja znatnih prihoda u proračunu zbog nove porezne reforme i drugih neshvatljivih državnih mjera i nameta bio sam jednostavno prisiljen predložiti ove mjere štednje, kazao je načelnik Prtenjača.

Donačelnik jedini sa starom plaćom

Naime, to nije sve o stezanju općinskog remena, uslijedile su i druge mjere štednje. Smanjenje mjesečne naknade predsjedniku Vijeća s 2.000 na 1.000 kuna prošlo je rezultatom četiri za, jedan protiv i dva vijećnika suzdržana. Smanjenje vijećničke naknade s 500 kuna na 250 kuna za svaku nazočnost na sjednicu Vijeća (pet do šest puta godišnje) prihvaćena je jednoglasno. Prijedlog smanjenja mjesečne naknade donačelniku Mati Bobanoviću s 2.000 kuna na 1.000 kuna nije prošao, budući da su za bila tri vijećnika, dok je četvoro bilo suzdržano.

- Iznenađen sam prijedlogom. U specifičnoj sam životnoj situaciji, a rad u KUD-u Gradina mi oduzima dosta vremena. Ako se naknada od 2.000 kuna smanji na 1.000 kuna, odmah na početku nove godine dat ću ostavku na mjesto donačelnika, poručio je prije glasovanja donačelnik Mate Bobanović, profesor povijesti i geografije, zaposlen u Srednjoj školi Benkovac.

Prijedlog Matka Bobanovića da se donačelniku smanji naknada za 500 a ne za 1.000 kuna nije prošao. Franjo Miljanović je predložio da se svima na pola smanji naknada, dok je Šime Kardum predložio da se vijećnici odreknu cijele naknade, ali od toga nije bilo ništa. Iako je Prtenjača svom zamjeniku spočitavao neaktivnost, mjesečna naknada ostala mu je ista. Slušajući raspravu moglo bi se reći - zasad.

Sanacija odlagališta

Općina Polača koja broji oko 1.500 stanovnika (Polača 1.057, Kakma 213, Donja Jagodnja 113, Gornja Jagodnja 85), u novu 2016. godinu jednoglasnom odlukom sedmorice nazočnih vijećnika ulazi s novim proračunom od čak 17,5 milijuna kuna. To je oko 11,4 milijuna ili oko 285 posto više u odnosu na ostvareni ovogodišnji proračun od 6,1 milijuna kuna koji je doživio tri rebalansa od početnih 10,3 milijuna.

- Proračun nije napumpan, već realan i transparentan. Naime, sve ovisi o početku sanacije centralnog odlagališta otpada u Jagodnji Gornjoj koja košta čak 16 milijuna kuna. U nadolazećoj godini bi se u sanaciju trebalo uložiti 12 milijuna kuna. Naše su obveze 10 posto ili 1,2 milijuna kuna za što ćemo tražiti otplatu na 48 mjesečnih rata, ističe Prtenjača.

U odsutnosti šefice računovodstva prijedlog općinskog proračuna su radili načelnik i tajnica Snježana Žepina, kojoj je Prtenjača tijekom sjednice u više navrata na tome zahvaljivao.

- Nema raspisivanja natječaja za sanaciju deponija dok se ne podmire financijske obveze katastarske izmjeru Acesu d.o.o. Zadar koji nam je sjeo na račun, osim na 223.000 kuna mjesečno na zaštićenom računu, što nam radi velike probleme u poslovanju, obznanio je polački načelnik pozivajući pritom vlasnike nekretnina da se aktivnije uključe u proces katastarske izmjere.

Pritom je istaknuo kako za zonu Primat osim od Zadarske županije od nikog u četiri godine nisu dobili niti lipe. Otkupna stanica PIK Vinkovci zapošljava preko 20 djelatnika, izgrađen je i novi poslovni objekt a u tijeku je i izgradnja benzinske postaje.

- Sve ide "mic po mic", toliko potrebita visokonaponska mreža za zonu Primat je došla do Jankolovice. U ugovoru s Elektrom o nastavku izgradnje naše su obveze 555.000 kuna za koje vjerujem da ćemo ih uspjeti osigurati, optimističan je Prtenjača.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)