Smiljevački učenici nadmašili vršnjake svih hrvatskih škola

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Školsko sportsko društvo Smiljevac OŠ Smiljevac iz Zadra osvojilo je prvo mjesto

Osnovna škola Smiljevac ponovno je najbolja osnovna škola u Hrvatskoj u sportu. Na održanoj svečanosti Hrvatskog školskog sportskog saveza 22. prosinca proglašene su osnovne škole koje su ostvarile najbolje uspjehe u konkurenciji osnovnih škola u protekloj školskoj godini 2014./2015. na županijskoj, regionalnoj i državnoj razini.

Školsko sportsko društvo Smiljevac Osnovne škole Smiljevac iz Zadra osvojilo je prvo mjesto sa 80 bodova, ispred osnovnih škola Bogumila Tonija iz Samobora sa 64 boda i Vladimira Nazora iz Pazina sa 61 bodom. Tim povodom jučer je u OŠ Smiljevac održana tiskovna konferencija na kojoj je ravnatelj Bernard Kotlar rekao da je ovo potvrda kontinuiteta rada škole u sportu.

Najbolji u atletici

- U proteklih deset godina, naša škola bila je jako dobro bodovana. U posljednjih pet godina osvojili smo dva prva, isto toliko trećih i jedno drugo mjesto u državi. Njih 95 koliko ih je sudjelovalo na ovogodišnjem državnom natjecanju u sedam sportova, osvojilo je tri prva mjesta, po jedno drugo, treće, četvrto i sedmo mjesto. Najuspješniji smo bili u atletici i to dječaci sedmih i osmih razreda, te dječaci i djevojčice petih i šestih razreda, koji su osvojili ekipna prva mjesta u svojoj kategoriji, govorio je ravnatelj Bernard Kotlar.

Velike zasluge za uspjeh osim mladih sportaša osnovaca imali su i njihovi profesori: Lucijan Ćurković, Marina Tomas, Darinka Kotlar i Ivan Jakić.

No ni njima nije do danas jasno, na koji način se boduju sudjelovanja osnovaca u svim tim natjecanjima. Namjera školskog sporta jest da se u učeničkoj dobi prepozna talentiranost za neki sport, ali se natjecanja ne provode pojedinačno, nego samo ekipno. Drugačije bi to bio odraz rada u sportskim klubovima, a ne u školi. Danas je, kaže ravnatelj Kotlar, teško i organizirati takav, stari način natjecanja, jer su djeca opterećena nastupima u klubovima. Zapravo, kazivala je Darinka Kotlar, nagrađuje se masovnost, pa su u prednosti škole koje imaju veći broj učenika. No i ovdje su se Zadrani pokazali, budući da su s manjim brojem učenika nego što su ih imali kad su posljednji put, 2013. bili prvaci Hrvatske, opet bili najbolji.

Suradnja s veslačima

Školski sport u Zadarskoj županiji je izuzetno dobro organiziran, kaže Bernard Kotlar i tko prođe selekciju na županijskoj razini, može se nadati prvim trima mjestima na državnoj razini.

U Smiljevcu je, kazivala je prof. Marina Tomas, sport prestižna stvar i učenici prema tom predmetu imaju vrlo pozitivan odnos i vrlo dobre uvjete za rad. Uz sve to, najbolji na natjecanjima se nagrađuju s tri boda za upis u srednju školu.

No nažalost, osim suradnje s Veslačkim klubom Jadran, požalio se ravnatelj Kotlar, malo zadarskih sportskih klubova zanimaju ovi uspjesi ili privlačenje djece sportu. Možda se među njima, poput Lovre Višića koji je bio prvak u košarci i atletici, kriju novi valčići, vrsaljci i drugi istaknuti hrvatski sportaši koji su ponikli iz ove škole.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)