Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gradnja crkve na Novom Bokanjcu početkom proljeća

29.12.2016. 23:00
Gradnja crkve na Novom Bokanjcu početkom proljeća


Montažnu crkvicu u kojoj se već 17 godina služe mise na Novom Bokanjcu, uskoro će zamijeniti dugoočekivana “prava” crkva. Kako doznajemo iz Zadarske nadbiskupije, malo istočno od mjesta na kojem je sadašnja montažna, najvjerojatnije već ovog proljeća gradit će se trobrodna crkva sa zvonikom klasičnog oblika.
Uz crkvu je Grad još ranije otkupio zemljište za gradnju, također dugoočekivane, osnovne škole, no iako postoji projekt i sve su dozvole pripremljene, zbog financijskih razloga još nije definirano kad će se škola i sagraditi.
Za gradnju crkve, s druge strane, čeka se prvo potvrda projekta, a potom i prikupljanje ponuda izvođača radova. Informacije o novoj crkvi dao nam je župnik Bokanjca, don Srećko Petrov, koji je ujedno i ekonom Zadarske nadbiskupije.
– Izrađena je projektna dokumentacija, projekt crkve je gotov, pribavljena je suglasnost te predana na potvrdu projekta. Prema procjeni projektanta, vrijednost investicije je između 5 i 6 milijuna kuna. Gradnja će početi nakon što se dobiju ponude izvođača radova. Ako bude skora potvrda projekta, gradnja može početi ovog proljeća, rekao je don Srećko Petrov, dodajući da će crkva zadržati postojeće ime, crkva sv. Pavla.
Novi prostor će moći i komotnije smjestiti veći broj vjernika.
– Korisna površina cijelog objekta (crkve, pjevališta, sakristije, zvonika i spremišta) iznosi više od 600 metara četvornih. Dužina crkve je 28 puta 16 metara.