Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

FINA Zadarska županija peta u zemlji

30.12.2018. 13:41
FINA Zadarska županija  peta u zemlji


Fina je prilično kasno, ali ipak, objavila rezultate poduzetnika po županijama s obzirom na neto dobit. Tako krajem ove imamo podatke za prošlu 2017. u odnosu na 2016., a u kojoj su dvije drastične  promjene od kojih se jedna dobra tiče Zadarske županije, a druga loša  Istre.
Zadarska županija je junak(inja) godine jer je sa 12. mjesta od 20 županija i Zagreba dospjela na peto mjesto, dok je gubitnik godine Istra koja  je sa trećeg mjesta pala na zadnje dakle 21. u zemlji. Istrom se nećemo  baviti, ali treba kazati da je inače najuspješnija županija, koju nadmašuje  tek Zagreb, ovdje zbog – Uljanika.
Zadarska se županija popela za sedam mjesta. Inače bi sve bilo kao lani jer Zagreb je prvi, Zagrebačka županija druga, Splitsko dalmatinska je  skočila sa petog na treće mjesto, Primorsko goranska je ostala četvrta .


Neto dobit zadarskih poduzeća 680 milijuna kuna
Ovo je rang određen prema dobiti poduzetnika. Ona je u Zadarskoj  županiji iznosila 680 milijuna kuna neto u odnosu na godinu prije sa 492  milijuna. Gotovo 12,5 milijardi neto dobit poduzetnika koji imaju sjedište u Zagrebu nedostižna je, a znamo da sve ključne tvrtke u zemlji  imaju tamo sjedište i time im se pripisuje dobit neovisno gdje je stvarana. Zagrebačka županija koja briljantno napreduje već 20-tak godina otkako se mnogo toga seli iz Zagreba u okolicu sada je na 2 milijarde neto  dobiti, a Splitsko dalmatinska skočila je sa 1,1¸3 na 1,68 milijardi, te Primorsko goranska sa 1,2 na 1,38. Iza Zadarske je vrlo blizu Međimurska sa  667 milijuna i Vukovarsko srijemska na 618, koje mahom treba pripisati  Prvom plinarskom društvu.
Prema drugim iskazanim parametrima Zadarska županija je sa 4.273  poduzetnika (trgovačkih društava) na sedmom mjestu u državi (ukupno  je u zemlji 120.000 poduzeća. Prema broju od 23.534 zaposlena u poduzećima ova je županija tek deveta u zemlji (inače u raznim oblicima trgovačkih društava imamo ukupno nešto manje od 882.000 zaposlenih u  zemlji). Prema ukupnom prihodu od 13,7 milijardi  ova je županija na 10.  mjestu u zemlji jer su ukupni prihodi poduzetnika organiziranih kroz trgovačka društva 678 milijardi .


Izniman rast, dok su drugi padali
Dolazimo do dobiti u kojoj je ovdašnje poduzetništvo na milijardu kuna (ukupna dobit u državi je preko 41 milijardu, ali sam Zagreb je na 21,5  milijardi). Prema toj dobiti ovdašnje poduzetništvo je tek deveto u zemlji. Od toga valja odbiti poduzetnike s gubitkom kako bi dobili konsolidirano stanje, a ovdašnji poduzetnici s gubicima došli su do 337 milijuna kuna i bili time 11 gubitaši u državi. Kad se sravni dobit i iskazani gubitak Zadarska županija uzima navedeno peto mjesto odnosno neto dobit je time skočila 38,4% u godini u kojoj je dobit poduzetnika u državi  pala 10%.
Dakle, u broju poduzetnika participira Zadarska županija sa oko 3%, u  broju zaposlenih imamo udjel od oko 2,5% zaposlenih u trgovačkim  duštvima u zemlji, u prihodima svega 2% ali u dobiti 2,5%. Na sreću u  ukupnim gubicima ovdašnji gubitaši sudjeluju sa 1,6% tako da u neto  dobiti dođe ova županija na preko 3,5% . Dakle ovdašnja su poduzeća izdašnija od većine u državi u stvaranju dobiti i to prvenstveno stoga što se  broj gubitaša i iznos gubitaka onih koji tako posluju bitno smanjio.
Treba reći da su poduzetnici u tri županije u bilanci dobiti i gubitaka  završile u negativnom odnosno kao gubitaši. Osim spomenute najgore  Istre, zbog navedenog, tu su još i Osiječko baranjska te Sisačko moslavačka županija.




Zadarske tvrtke bolje stvaraju novu vrijednost nego  prihod
Kada smo kroz ovu godinu prenosili položaj tvrtki iz Zadarske županije u 1.000 najvećih (mjera je ukupan prihod) i 1.000 najboljih (mjera su  dobit i troškovi rada) konstatirali smo: Zadarske tvrtke bolje stvaraju novu vrijednost nego prihod.
Ova analiza to potvrđuje, jer dok se kod svih parametara poduzeća ove  županije vrte oko 9. ili 10. mjesta kod konsolidirane dobiti su peti u zemlji. Iz toga je konstatirati kako su ona poduzeća koja imamo, a koja su  preživjela sve mijene i nevolje od Domovinskog rata i privatizacije na  ovamo, žilava i u najvećoj mjeri valorizirana na tržištu. Kako ovdje nije  uključen financijski sektor (banke) onda ove rezultate prije svega zahvaljujemo turizmu, metalopreradi, brodarstvu, marikulturi i ribarstvu, te  trgovini.
Treba reći da su realni pokazatelji po ovu, kao i većinu drugih županija, u stvarnosti bolji, jer i ovdje značajne novce prave tvrtke kojima je sjedište drugdje, mahom u Zagrebu pa se to njima pripisuju. Konačno, za  kompletniju gospodarsku analizu zdravlja ove županije valjalo bi  imati  podatke o obrtu,  jer dok smo u poduzećima na oko 2,5% Hrvatske u obrtu smo ipak 5%. Njihovu kvalitetnu analizu u smislu iskaza dobiti i sl. nemamo. Također bi tome trebalo pridružiti podatke o dopunskoj djelatnosti posebice najraširenijem – iznajmljivanju turističkih postelja, da bi  se ocijenila stvarna ekonomska situacija prostora i ljudi.  


Iznimne regionalne razlike  razvijenosti
Prema rezultatima poduzetnika u 2017. godini, promatrano na razini županija,  gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih  regija – županija . Vrijedi istaknuti da su od 21,9 milijardi kuna neto dobiti, 80,2 %  ostvarili poduzetnici u četiri županije: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, u kojima sjedište ima 71 241 poduzetnika  (59,3 %). Poduzetnici čije je sjedište u županiji Grad Zagreb prvorangirani su po  svim prezentiranim kriterijima. Na drugom su mjestu po neto dobiti poduzetnici Zagrebačke županije, na trećem Splitsko-dalmatinske, a na četvrtom Primorsko-goranske županije. Poduzetnici Zagrebačke županije su na drugom mjestu po neto dobiti,  a poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije na trećem, čija je neto dobit u 2017. u  odnosu na 2016. godinu veća za 48,0 %. Poduzetnici Istarske županije su u 2017.  godini iskazali neto gubitak i na posljednjem su mjestu, dok su u 2016. godini ostvarili neto dobit, što ih je rangiralo na treće mjesto. Osnovni je razlog gubitak razdoblja u 2017. godini društva Uljanik d.d., koje je 2016. ostvarilo dobit. Osim poduzetnika Istarske županije, konsolidirani (neto) gubitak u 2017. godini ostvarili su i  poduzetnici sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, za razliku od 2016. godine kada su ostvarili pozitivan financijski rezultat. Poduzetnici  Šibensko-kninske županije iskazali su neto dobit u 2017., u odnosu na prethodnu  godinu kada su ostvarili neto gubitak. Prema kriteriju neto dobiti, poduzetnici Zadarske županije na petom su mjestu u odnosu na 12. mjesto u 2016. godini, dok su poduzetnici Dubrovačko-neretvanske županije na osmom mjestu u odnosu na 14.  mjesto u 2016. godini. Izneseni prikaz i regionalne razlike ublažava činjenica da se  stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta na području određene županije.