MONOGRAFIJA Sjećanja i legende Brodarice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Autorski pothvat Želimira Maštrovića i Abdulaha Seferovića
Grafički i vizualno dobro oblikovana pod rukom Mladena Košte, kvalitetnim tekstualnim sadržajem ispunjena, brojnim fotografijama obogaćena i privlačno ispresijecana brojnim poglavljima i potpoglavljima, ovo će knjiško izdanje, bez ikakve sumnje, poželjeti ne samo svaki stanovnik Brodarice, nego i svaki Zadranin koji se nadahnjuje poviješću i sadašnjošću svoga grada
Zvonko KUCELIN
Dr. Želimir Maštrović, urednik i koautor monografije

Monografija "Zadarska Brodarica – Sjećanja i Legende",  autora Želimira Maštrovića i Abdulaha Seferovića, koja je ovih dana  izišla iz tiska, već na prvi pogled, na prvo prelistavanje – oduzima  dah.

Grafički i vizualno dobro oblikovana pod rukom Mladena Košte, kvalitetnim tekstualnim sadržajem ispunjena, brojnim fotografijama obogaćena i privlačno ispresijecana brojnim poglavljima i potpoglavljima,  ovo će knjiško izdanje, bez ikakve sumnje, poželjeti ne samo svaki stanovnik Brodarice, nego i svaki Zadranin koji se nadahnjuje poviješću i  sadašnjošću svoga grada.

Bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta u svome je uvodnom slovu knjizi dobro primijetio da bi, po uzoru na ovo djelo, svaki zadarski kvart,  svaki mjesni odbor (a ima ih ukupno 37 u gradu), mogao i trebao iznjedriti vlastitu monografiju jer svaki od njih "na svoj način, u sebi krije  mnoge zanimljivosti i povijesna bogatstva".

Monografija je dugo nastajala, ali ju se isplatilo čekati. U njoj je gotovo sve o ovom povijesnom zadarskom kvartu, rekli bismo od A do Ž.  U uvodnim crticama može se uživati u pričama o tome što je uopće  Brodarica, o povijesti naziva Barcagno, o rušenju bedema, rađanju Brodarice, priča o Đigi, o kupališnom ugostiteljstvu i zabavama. Tu su  priče o djetinjstvu u poraću, o pučkoškolcima s lungo mara, dječjim  igrama, o dici Brodarice, o slavnim Brodaričanima, priče o Brodarici  "sa zapadne strane", o uvali Dražanica Vela, o magiji oko vile „Atilija“  (sfinga), o srednjoj Brodarici, o povijesti likera i kupališta, pa o južnoj  Brodarici, o partizanskom putu i „fašističkom asfaltu“, o Đakomu i  Žmaku, o legendama Domovinskog rata, o apsurdima Brodarice i na  desetine i desetine drugih zanimljivih 'štorija' o ovome kvartu.

U drugom dijelu monografije, nižu se poglavlja s naslovima: Sfinga  ostvaruje ljubavne želje, Buđenje Trnoružice, Novi Zadar, Bombarderi  nisu poštedjeli Brodaricu, Putokazi socijalne strukture, Prostori  sjećanja, U kontekstu urbane kulture, Put u magiju prošlosti i „Kao bujna maslina u polju“.

Na kraju monografije objavljen je sažetak na engleskom i talijanskom  jeziku, te završne riječi lektorice Milenke Bukvić i urednika Želimira  Maštrovića. Promocija monografije planirana je u siječnju, o čemu će  javnost biti pravodobno obaviještena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)