Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Božićna čarolija« za pomoć potrebitoj obitelji s bolesnim djetetom

31.12.2019. 16:15


Božićni dani bude ono najbolje u svakom čovjeku. U povijesnoj jezgri hrvatskog kraljevskog grada Nina prvi put se održalo božićno druženje pod nazivom »Božićna čarolija«. Župni zbor sv. Marcele iz Nina, na poticaj župnika don Bože Barišića, u zvjezdanoj subotnjoj noći pod jakim udarima bure za sve građane Nina organizirao je božićni sajam kojeg su znakovito nazvali Božićna čarolija, jer nas podsjeća na mnoge lijepe i radosne trenutke.
Atmosfera je bila posebna, čarolija je započela. Za glazbenu čaroliju bili su zaduženi članovi župnog zbora zajedno s najmlađim članovima, Dječjim školskim zborom ninske učiteljice Grozdane Klarin te crkvenim Tamburaškim sastavom AMA, što je skraćenica od tri imena nebeskih zaštitnika grada Nina: svetih Anzelma, Marcele i Ambroza. Podsjetimo, šesteročlani tamburaški sastav AMA (Tom Yeseta, Ivana Čvrljević, Josip Laštro, Luka Ljubičić, Marko Pijaca, Josip Bakić) su početkom lipnja na 42. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku osvojili srebrnu plaketu.


Bogat stol zajedništva
Pjevači i glazbenici su u ove blagdanske dane svojom čarolijom, pjesmom i zajedništvom oživjeli uspavanu zimsku zbilju ovoga kamenom opasanog grada.
Snijega uobičajeno nije bilo, ali je zato je u gradu hladna noć počela stiskati, pa su se stariji grijali uz kuhano vino, a mlađi uživali u mirisu i okusu božićnih kolača, dok su domaća spiza i pjesma dodatno podignuli temperaturu.
Gostima su na stolu zajedništva, naime, ponudili domaće delicije, kolače, kuhane kobasice, tople fritule, čaj i nezaobilazno kuhano vino. Uz druženje i pjesmu organizirana je i humanitarna akcija za pomoć jednoj majci u potrebi s bolesnim djetetom.
– Zbog humanitarnog karaktera subotnja manifestacija Božićna čarolija nastavila se i poslije nedjeljne jutarnje mise. Ninjani su se odazvali u velikom broju i tako napravili pravu božićnu čaroliju, kazala je Klara Eškinja-Glavan, jedna od članova Župnog zbora svete Marcele pod voditeljskom palicom Toma Yasete, koji je došao iz Amerike i živi u Privlaci.


Uspjeh humanitarne akcije
Članice zbora su prodajući lampione, koji su u noći sa subote na nedjelju trebali biti pušteni u zrak, svima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji, darivale anđele s osobnim porukama koje su izradile vrijedne ruke članica Humanitarne udruge PUT iz Zadra koja svakodnevno pretvara riječi i poruke kršćanskog milosrđa u djela pomaganja najpotrebitijim. Bilo je stvarno posebno, lampione su ostavili za kad prođe bura.
– Nadamo se, a i vjerujemo da u Ninu, kako neki kažu »hrvatskom Betlehemu«, neće nedostajati i ubuduće ovakvih čarolija te da će se i drugi spontano uključiti i potruditi da zajedništvo i humanost budu još vidljiviji u našem gradu Ninu, rekao je zadovoljni župnik.
Uz druženje u humanitarnoj akciji sakupljen je lijep iznos koji će potrebitoj obitelji olakšati težak život. Svi koji su dali svoje priloge mogu biti zadovoljni, jer »primamo upravo onda kada dajemo… »