Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mještani naselja Crnog okupljeni oko božićnog svjetla ljudskosti i nade

31.12.2019. 15:00


U zadarskom prigradskom naselju Crnom usprkos hladnom vremenu gotovo se cijelo naselje, koje broji oko 550 stanovnika, sakupilo kod crkve sv. Nikole, vrijednog spomenika iz 14. stoljeća. Povod je bilo veličanstveno uprizorenje živih jaslica čak 19 put.
– Izuzetno veliki broj mještana, glumci amateri potpuno uživljeni u svoje uloge, vatra, domaće životinje stvaraju prekrasan ugođaj, kazala je Anita Grgurović, koja se pobrinula za kostimografiju.


Treća lokacija živih jaslica
Nakon prvih godina kod Doma kulture te na lokaciji Kod bunara ovo prekrasno ozračje kod crkve sv. Nikole je treći lokalitet za jedinstvene žive jaslice.
– Žive jaslice mještanima svake godine ugriju srce, u naše malo misto donose puno topline, betlehemski ugođaj i čaroliju Božića, kazala je Grgurović. U prekrasnom ozračju na novoj lokaciji kod crkve, lokaciji scenografski prilagođenoj vremenu prije više od dvije tisuće godine, uprizorenje Isusovog rođenja bilo je mještanima pravi doživljaj.
– Ovo je događaj u kojem je Bog na najizravniji način, rođenjem Krista, utjelovljene ljubavi Božje, pohodio svoj narod. Danas je čovjek biće koje se teško pronalazi, brzo postaje i žrtva, zaboravlja živjeti za vječnost, za spasenje, zaboravlja biti čovjek, kazala je voditeljica Patricia Novačić Juričić, koja potpisuje režiju.


Jezik božanske ljubavi
– Bog ljudima govori jedinim jezikom kojega Bog zna govoriti, jezikom božanske ljubavi, kaže Novačić Juričić, pokazavši svu svoju brigu i ljubav za čovjeka.
– U rođenju Kristovu božanska ljubav donijela je u živote ljudi radost, radost u kojoj čovjek u svom srcu može osjetiti tajnu Božića i postati svjestan božje ljubavi, svjetla na kojem uvijek iznova možemo paliti svijeće ljudskosti koje mračnome svijetu daju nadu i radost, poručila je Novačić Juričić.
Predškolci, prvopričasnici, krizmanici i članovi klape Ponistra u osam prizora prikazali su situacije navještaja anđela Gabrijela Mariji, njezin susret s Elizabetom, razgovor s Josipom, dolazak u svratište i rođenje Isusa, pohod mudraca. Sve pod budnim okom don Zvonimira Mikulića, župnika, estradne zvijezde Tomislava Bralića i nepreglednog mnoštva publike.




Josica i Mitrar Vidaić dovode stado
– Mariju je utjelovila Magdalena Vidaić, Josipa – Glorio Brnadić, a Malog Isusa dječačić Đani Marnika, sin Dina Marnike, predsjednika KUD-a koji sudjeluje u organizaciji scene, istaknula je Patricia Novačić Juričić.
Stado ovaca, krava i magarčić koje su iz vlastite staje doveli Josica i Mitar Vidaić neizostavni su i istinski zaštitni znak od prvog prikazanja živih jaslica.
– Stado ovaca, tovarčić i tele jedini su u Crnom. Umorili smo se i rado bi prestali s njihovim uzgojem i čuvanjem, ali kako će se onda upriličiti žive jaslice, pita se Mitar Vidaić.
Potom su glumci i posjetitelji uz božićne napjeve uz veliku koledu-vatru, uživali u toplom čaju i domaćim kolačima.