Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pokrenut postupak razrješenja ravnatelja Hitne pomoći

31.12.2019. 06:30


Na jučerašnjoj sjednici Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije pokrenulo je postupak razrješenja ravnatelja dr. Predraga Orlovića. Rezime je to nabavke 11 vozila hitne pomoći, zbog čega je Zavod oštećen za 244 tisuća kuna. To je zapravo iznos »penala« koje je Zavod trebao naplatiti od dobavljača, koji je probio rok isporuke ovih vozila, 27. rujna, budući da do tog dana nije isporučio svih 11 naručenih vozila.


»Upravno vijeće Zavoda je moralo pokrenuti postupak razrješenja zbog kršenja statuta Zavoda. Ravnatelj se do sljedeće sjednice treba očitovati i podastrijeti dokaze da svojim postupcima nije učinio štetu Zavodu
Vladimir Kovačević, predsjednik UV ZHM-a
Pet vozila je u ovu zadarsku ustanovu stiglo 3. listopada, dva su isporučena 31. listopada, a preostala četiri tek 17. prosinca. Ugovorom su bili predviđeni penali od 0,5 posto po danu kašnjenja, maksimalno do 10 posto.


Problemi sa strujom
Kako nas je obavijestio predsjednik UV-a Vladimir Kovačević, ravnatelj Orlović je na jučerašnjoj sjednici trebao podastrijeti svu korespondenciju s dobavljačima. Tvrtka Upgrade iz Velikog Trgovišta biila je izvršni dobavljač vozila te su na ovu tvrtku i adresirani »penali« za njihovu nepravovremenu isporuku. No poduzeće iz rodnog mjesta prvog hrvatskog predsjednika lopticu odgovornosti prebacilo je na Upravu Zavoda i ravnatelja Orlovića i to zbog problema s jačinom struje u nabavljenim vozilima. Predsjednik UV-a nam je rekao kako su u Zavodu naručili dodatnu opremu za vozila, tzv. invertere električne struje koji njenu jakost povećavaju s 12 na 220 V maksimalne snage 2.500 W. Navodno je za prošlih kiša voda probila gornji dio jednog novog vozila te je došlo do kratkog spoja koji je u njemu uništio kompletne elektroinstalacije. U četiri vozila su ugrađeni spomenuti pretvarači, ali njih izgleda uopće nije bilo u natječajnoj dokumentaciji prvog natječaja, već je za njihovu ugradnju raspisan drugi natječaj, pa su tako dvije javne nabave spojene u jednu i to s istim dobavljačem. To je, prema Kovačeviću, bio temelj »opravdanja« za kašnjenje isporuke, o čemu jučer ravnatelj Orlović nije predao korespondenciju s dobavljačem, već se na jučerašnjoj sjednici UV-a, samo pismeno očitovao na okolnosti.




Prijevoz pacijenata
– Stoga smo morali pokrenuti postupak razrješenja zbog kršenja statuta Zavoda. Ravnatelj se do sljedeće sjednice treba očitovati i podastrijeti dokaze da svojim postupcima nije učinio štetu Zavodu. Ovo nije razrješenje, već samo otvaranje postupka. Morali smo poštivati proceduru zbog eventualnog sudskog postupka jer svi moraju znati da će naši odvjetnici štiti interese Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, rekao je Vladimir Kovačević.
Podsjetimo se, prva saznanja o aferi sanitetska vozila dr. Orlović je ocijenio kao gluposti. Sve je počelo kad se medijima obratila 77-godišnja Zadranka, onkološka bolesnica, kojoj je uskraćen prijevoz na terapiju u KBC Split. Unatoč javnom pozivu da mu se ova pacijentica obrati kako bi joj pomogao, njezina obitelj je ponovno kontaktirala medije rekavši kako u njehovu slučaju dr. Orlović nije ispunio javno obećanje. O tome smo htjeli razgovarati s ravnateljem Zavoda, ali dr. Predrag Orlović jučer nije odgovarao na telefonske pozive.