Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Problemi mladih ne mogu se riješiti odjednom, najbitnije je uvijek dati sve od sebe!

31.12.2019. 14:30


Htjeli, ne htjeli – svatko od nas na kraju godine osvrće se iza sebe i pokušava krajnje racionalno i objektivno rekapitulirati sve ono što je napravio, postigao – bilo da je riječ o privatnom ili pak, poslovnom životu i sferi javnog djelovanja. Na koncu godine porazgovarali smo s Juricom Bosnom predsjednikom Savjeta mladih Grada Zadra.


Prepoznati od gradskih čelnika i mladih
Jeste li zadovoljni proteklom godinom kad je u pitanju rad Savjeta mladih Grada Zadra?​
Iznimno sam zadovoljan proteklom godinom jer smo odradili zaista mnogo aktivnosti. Angažman članova Savjeta je bio na visokoj razini, krasilo nas je zajedništvo što je jako bitno za istaknuti. Gotovo svaki član je definirao temu koja je po njemu važna, uobličio ju je u aktivnost te je i bio odgovoran za realizaciju aktivnosti u vidu predavanja, radionice, panel rasprave ili slično. Na taj je način i postignut iznimno velik angažman članova. Osim što smo govorili o temama važnima za mlade, želim istaknuti i kako su članovi Savjeta sudjelujući u organizaciji i izvođenju aktivnosti, stekli dodatne vještine i kompetencije. Govoreći i informirajući se o problemima mladih stekli smo neprocijenjivo iskustvo. Postali smo također, svjesni da se problemi mladih ne mogu riješiti svi i odjednom, ali i to da je najbitnije uvijek dati sve od sebe.
Mislite li da ste svojim radom, trudom i entuzijazmom uspjeli promijeniti percepciju javnosti, ali i samih gradskih čelnika o Savjetu mladih kao tijelu koje, ruku na srce, u ranijim sazivima nije bilo ni približno toliko aktivno?
– Da, definitivno. Naš trud i angažman prepoznat je od strane gradskih čelnika, ali što je najvažnije prepoznati smo od strane mladih. U istraživanju provedenog s mladima od strane doc.dr.sc. Krešimira Krole sa Sveučilišta u Zadru i njegovih suradnika, na pitanje tko bi po njihovom mišljenju trebao voditi budući Centar za mlade, Savjet mladih je zauzeo visoko 3. mjesto. Pri tom treba nadodati kako velika većina mladih prije nepune dvije godine nije niti znala što je to Savjet mladih. Mladi imaju veliko povjerenje u sadašnji saziv Savjeta što nas obvezuje da ostanemo do kraja mandata na visokoj razini. Ne samo ovaj saziv, već i budući. Naše aktivnosti iznimno su dobro popraćene, znalo se tražiti i mjesto više u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u kojoj smo održali većinu aktivnosti. Također, i Velika vjećnica Grada bila je ispunjena do posljednjeg mjesta kada smo održali aktivnost – Boksom protiv nasilja u suradnji s Boksačkim klubom Ares.


O zdravlju, demokraciji, nenasilju, finacijskoj pismenosti
Imate li svu potrebnu pomoć i podršku u Gradu?
– Apsolutno. Grad nam omogućava svu potrebnu pomoć i podršku bez koje ne bismo mogli djelovati. Postoji dobra komunikacija između Savjeta i Grada što je važno za naglasiti. Kao najbolji primjer istaknuo bih to da je usvojena naša inicijativa o izradi Lokalnog programa za mlade koji će obuhvaćati duže vremensko razdoblje te u čijoj izradi i provedbi će sudjelovati apsolutno svi koji se bave mladima. Na taj način definirat će se ciljevi, mjere, nositelji i suradnici u provedbi, definirat će se rokovi i indikatori provjere. Naš prijedlog rado je prihvaćen od strane pročelnika za EU fondove Šime Erlića te će se aktivnost izrade Lokalnog programa za mlade uvrstiti u jedan od narednih projekata. Po pitanju mladih mislim da je mnogo pozitivnih pomaka.
Možete li ukratko podsjetiti na sve aktivnosti u protekloj godini i kakvi su planovi za 2020.?
– U 2019. smo organizirali panel raspravu na temu »Sport i zdravlje« gdje se govorilo o važnosti rekreativnog bavljenja sportom i zdravog života mladih, tribinu naziva »Sociološki i politološki profil mladih« na kojoj se govorilo o participaciji i predstavljanju mladih na lokalnoj razini. Tribina »Boksom protiv nasilja« bavila se mjerama prevencije nedopuštenog ponašanja mladih, načinu odgojnih mjera mladih i sl. Radionica o osnovama debatiranja imala je za cilj unaprijediti komunikacijske vještine mladih te upoznati mlade s načinima izražavanja svojih mišljenja i stavova na primjeren demokratski način. Edukaciju »Financijska pismenost« održali smo kako bi mladi naučili kako upravljati osobnim financijama jer istraživanja govore kako nam je financijska pismenost mladih na jako niskoj razini, te predavanje na temu usklađenosti obrazovanja i tržišta rada kako bi mladi mogli bolje steći dojam o samim potrebama na tržištu rada s naglaskom na Zadarsku županiju. Izradili smo brošuru o Savjetu mladih Grada Zadra kako bi se mladi mogli pobliže upoznati s našim radom, ali i načinom funkcioniranja Grada te budućeg Centra za mlade. Također, izradili smo i brošuru »Financijska pismenost« koju smo dijelili mladima.




Dogodine Nacionalna konferencija savjeta mladih RH
Sudjelovali ste i na Kongresu savjeta mladih RH?
– Da i to nam je iznimno drago. To je bila prilika da predstavimo rezultate provedenog istraživanja o kulturnim potrebama mladih Grada Zadra. Riječ je o 3. Kongresu savjeta mladih Republike Hrvatske, a Savjet mladih Grada Zadra postao je članom Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske. Na taj način nam je omogućena razmjena iskustva s drugim savjetima te se bavimo također, problematikom mladih na državnoj razini. Sudjelovali smo na različitim radionicama poput radionice na temu tolerancije, prihvaćanja različitosti kod mladih i na temu mira, na radionicama vezanih za izradu buduće Strategije razvoja kulture Grada Zadra do 2026. godine. Na Dijalogu sa studentima Sveučillišta u Zadru na temu EU izbora koji je organizirao EDIC centar Zadar, govorili smo zašto je važno izaći na izbore, a na natječaju Mladi snaga zajednice, sudjelovali smo u izboru pobjedničkih inicijativa mladih »Pokret sreće« i »Izađi van«, na okruglim stolovima naziva »Pokreni se!« organiziranih u sklopu projekta VR LABoratorij za mlade govorili smo o lokalnim politikama za mlade itd…. Sve u svemu, odrađen je velik posao dok je poseban angažman dan na poticanje mladih da budu što aktivniji u društvu.
Planovi za 2020.godinu?


»Sudjelovali smo na različitim radionicama poput radionice na temu tolerancije, prihvaćanja različitosti kod mladih i na temu mira, na radionicama vezanih za izradu buduće Strategije razvoja kulture Grada Zadra do 2026. godine«
Jurica BOSNA


– Kad je o planovima riječ, posebno bih istaknuo obilazak Sveučilišta i srednjih škola kako bismo dodatno informirali mlade o radu Savjeta mladih.To će biti ujedno i prilika da podijelimo svoje brošure. Organizirat ćemo i Nacionalnu konferenciju savjeta mladih Republike Hrvatske prvi put u Zadru gdje će nam doći mladi iz cijele Hrvatske i na koju će biti pozvani i svi mladi Zadrani, ali i ostali zainteresirani. U planu je i snimanje kratkih videa o udrugama koje se bave mladima kako bismo mogli bolje promovirati njihov rad te potaknuti mlade da im se pridruže. U svakom slučaju, i u idućoj godini nas čeka puno posla i aktivnosti.


Zadovoljstvo zbog Centra za mlade i Lokalnog programa
Jeste li zadovoljni na »kraju balade«? S čim najviše, a što ste možda mogli i bolje? Što biste možda promijenili u radu Savjeta mladih?
– Iznimno sam zadovoljan što je prepoznata uloga i važnost Savjeta mladih, s tim što se krenulo s izgradnjom Centra za mlade te što nam je prihvaćen prijedlog izrade Lokalnog programa za mlade. Zaista ne znam što smo mogli bolje napraviti, dali smo sve od sebe i iz tog razloga smo zadovoljni odrađenim, ali ako smo što i dodatno trebali – neka prosudi javnost. Svaki dobronamjerni komentar ili kritika su svakako dobrodošli, a osobno ništa ne bih promijenio u radu Savjeta mladih da mogu vratiti vrijeme. Budući saziv Savjeta mladih za razliku od nas, imat će izvrsnu osnovu za nastavak provedbe započetih aktivnosti, sudjelovat će u izradi Lokalnog programa za mlade, prenijet ćemo im svoja znanja i iskustvo, dok će jedini uvjet sadašnjeg saziva Savjeta mladih biti taj da idući bude bolji od nas.
Koliko vas je u vodstvu Savjeta i koliko brojite članova? Je li se broj možda povećao ove godine…?
– Brojimo ukupno 11 članova dok svaki član ima svojeg zamjenika koji također aktivno može sudjelovati u radu. Što je veći broj uključenih u rad Savjeta, to možemo biti bolji i produktivniji. Broj formalnih članova se ne može povećavati jer je zakonski definiran, međutim sve veći broj mladih izražava želju da se priključi radu Savjeta te da svojim angažmanom pridonese u izvođenju aktivnosti što nas veseli, pa možemo reći da neformalno brojimo mnogo više od zakonski definiranih. Dobivamo riječi podrške od mladih, ali i starijih. Udruge nas također sve više prepoznaju te su otvorene za suradnju.