Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Unatoč popunjenim kvotama moraju primiti sve neupisane Zadranke

31.12.2019. 10:00


Zadarski ginekolog dr. Ivan Perović od danas više ne radi, a dr. Ilva Marić je još 1. prosinca raskinula ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Domom zdravlja Zadarske županije te je otišla u prvatne vode. Njihove pacijentice, njih oko 15-ak tisuća, ostalo je bez ginekologa. Kako doznajemo, HZZO od doma zdravlja nije dobio nikakvu obavijest vezano uz prestanak rada dr. Perovića, dok su za dr. Marić obaviješteni te su svim pacijenticama odaslali pisanu obavijest da zdravstvene usluge mogu dobiti kod drugih liječnika koji imaju ugovor s HZZO-om.
Zadranke koje su se našle u ovoj nezavidnoj situaciji, unatoč popunjenom broju upisne kvote, mogu se upisati, odnosno odabrati jednoga od četvero preostalih ginekologa u Zadru s ugovorom sa HZZO-om. Svi su na adresi Ivana Mažuranića 28 a i 28 b, a to su dr. Sonja Vidaić-Beram, dr. Suzana Perinčić, dr. Petar Lozo i dr. Domagoj Krpina. Potrebno je doći osobno u ambulantu i ispuniti potrebnu dokumentaciju za odabir liječnika specijaliste.
Sličan je problem i s pedijatrima pa se i on u uvjetima kakvi jesu rješavaju na isti način.
Za ambulantu dr. Marić navodno je bila zainteresirana ginekologinja iz Gospića, no suradnju s Domom zdravlja ona nije izrealizirala. Preopterećenost četvoro zadarskih ginekologa stoga posljedično trpe Zadranke koje nisu hitni slučajevi, dok trudnice ipak dobivaju usluge pravovremeno. Ruke trljati zbog nastale situacije stoga mogu privatnici kojima se žene javljaju zbog predugih lista čekanja, ali te usluge i plaćaju usprkos pravu na besplatnu uslugu pa i dopunsko osiguranje koje velika većina njih plaća.