Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

HUMANOST NA DJELU Ljepši blagdani za 96 potrebitih obitelji

30.12.2020. 12:51


I ovih blagdana Tržnica Zadar treću godinu zaredom, u suradnji sa Seljačkom tržnicom, prikupila je namirnice za 96 obitelji u potrebi.
Direktor Tržnica Zadar, Tomislav Letinić ističe kako je ova akcija postala tradicionalna te će se nastaviti i u budućnosti.
– Već treću godinu za Božić, a u posljednje vrijeme i za Uskrs, organiziramo u suradnji sa zajednicom »Put« humanitarnu akciju za potrebite obitelji s našeg područja, gdje im kod naših partnera koji imaju trgovine na našim tržnicama, a ove godine se u cijelu priču uključila i Seljačka tržnica, skupimo određeni broj namirnica, mesnih, ribljih, povrća i voća te svega ostalog što je potrebno nakon čega uredno složene pakete predamo, ove godine zbog epidemioloških mjera, u prostorije samostana u Arbanasima, gdje su ih članovi spomenutih obitelji došli preuzeti, istaknuo je Letinić.


Odazvali se akciji
Akciji su se odazvali, odnosno u njoj sudjelovali: Di Maris, Marikomerc, Mesnica Biloglav, Mesnica Paleka, Tvornica kruha Zadar, Maraska d.o.o, Euroherc, Turisthotel, TZ Grada Zadra, prodavači voća i povrća kao i mnogi drugi ljudi dobre volje.
– Ove godine smo primopredaju napravili malo drugačije zbog situacije uzrokovane covidom-19 te epidemioloških mjera. Samo smo predali pakete, a onda su korisnici pojedinačno dolazili u samostan preuzimati ih. Ideja za ovakvom vrstom humanitarne akcije došla je od strane zajednice »Put« koja je još prije tri godine pokušala organizirati nekakvu vrstu pomoći za najugroženije obitelji na našem području te su potražili pomoć od nas. Kako se bližio Božić, odlučili smo se na suradnju s njima i pomoći u ovom dijelu s hranom i pićem koliko god možemo. Inicijativa je krenula našom zajedničkom suradnjom, dok je Zajednica bila zadužena za detektiranje najpotrebitijih kojima bi ovakva vrsta pomoći omogućila dostojanstvene blagdane. Oni su surađivali i sa Socijalnom samoposlugom. Prošle godine smo u suradnji s njima pripremili poklone za štićenike Udruge slijepih Zadarske županije, tako da nekako s njima pratimo situaciju te odlučujemo kome je svake godine pomoć najpotrebnija, nakon čega se svi naši djelatnici par dana potrude prikupiti i dostaviti te poklone, kazuje Letinić.


Paketi najpotrebitijim
Ovaj Božić bio je radosniji za 96 obitelji koji su korisnici i Socijalne samoposluge, a zbog cijele situacije uzrokovane pandemijom covida-19 njihovi putevi kojim inače dobivaju razne donacije ove godine bili su u svakako manjem i slabijem broju no proteklih godina, te je spomenuta pomoć svakako bila dobrodošla.
– I prodavači i oni koji doniraju imali su problema s poslovanjem, manji promet što znači manje mogućnosti, no kada bi došao onaj dan kada bi trebalo nešto izdvojiti u humanitarne svrhe svi bi se odazvali i dali koliko god su mogli. Takvi su naši ljudi. Mogu reći da smo zaista zadovoljni s tim paketima jer su oni kojima je pomoć najviše trebala uspjeli dobiti najosnovnije namirnice kako bi dostojanstveno obilježili ove blagdane i barem nekih desetak dana imali sve što im je potrebno. Upravo zbog toga s akcijom nastavljamo i dalje. Jedino što se može promijeniti je broj korisnika ili se oni izmijeniti ukoliko se pojave neki potrebitiji, zaključio je Letinić.
Iz zajednice »Put« poručuju: »Hvala Gospodinu našemu i Vama svima od svega srca!«.