Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POČETAK KRAJA PANDEMIJE Građani ne trebaju biti zabrinuti zbog brzog nastanka cjepiva i nuspojava

30.12.2020. 09:07


Hrvatski liječnički zbor Podružnice Zadar jučer je organizirao online predavanje naziva »Cjepiva i cijepljenje protiv bolesti covid19« koje je održao izv. prof. dr. sc. Alan Medić, dr. med.
Velik broj sudionika pokazatelj je zainteresiranosti za ovu aktualnu tematiku.
Najprije je doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, dr. med., predsjednik podružnice HLZ-a Zadar, pozdravio i zahvalio uvaženom kolegi dr. Mediću na odazivu.


Efikasnost iznad 95 %
Dr. Medić započeo je optimistično najaviviši kako se »ipak nazire početak kraja«.
– Najčešće je pitanje kako je tako brzo nastalo cjepivo, a na kraju predavanja to će vam zasigurno biti jasno, najavio je dr. Medić.
Koristeći PowerPoint prezentaciju prikazao je tradicionalne tehnologije cjepiva, sporazum o zajedničkoj nabavi, kao i vrste cjepiva koja će se prva primijeniti u RH te glavna svojstva cjepiva koja se temelje na adenovirusnim vektorima.
Valja istaknuti kako je u Zadarskoj županiji već potrošeno 210 doza cjepiva i kako nije zabilježena nijedna nuspojava.
– Postavlja se pitanje zašto je bilo moguće napraviti cjepivo brzo i u velikim količinama. Razlog je to što cijela tehnologija predradnji, koja traje mjesecima, u ovom trenutku nije potrebna. Ovo nije nešto novo, koristi se od 2008., a sada se pokazalo kao najbrži put, objasnio je dr. Medić kako je medicina u ovome kriznome trenutku pronašla spas u svojim prijašnjim saznanjima.
Nadalje, ovo cjepivo, kao ni nijedno drugo, nema stopostotnu zaštitu. Međutim, efikasnost je iznad 95 %. Cijepe se osobe starije od 16 godina, a prima se u dvjema dozama u vremenskom razmaku od 21 dana.
Dr. Medić je slikovito i živopisno objasnio pripremu cjepiva uz popratne prikaze te upozorio kolege na pojedinosti na koje valja pripaziti, primjerice, datum i sat otvaranja doze.
Također, prikazao je i pojasnio sastav, kao i pohranu cjepiva s obzirom na to je li riječ o Pfizeru ili pak Moderni.
Plan je prvo cijepiti najrizičnije skupine među kojima su svakako korisnici domova za starije i nemoćne i zdravstveni djelatnici koji rade na covid odjelima.


Nuspojave kao odgovor imunuloškog sustava
Velika je zabrinutost oko nuspojava, stoga je iznio statistiku oslanjajući se na recentna i relevantna istraživanja.
– Najčešće nuspojave odgovor su imunološkog sustava. A to su bol na mjestu davanja injekcije (> 80 %), umor (< 60 %), glavobolja (< 50 %), mijalgija (< 30 %), tresavica (< 30 %), artralgija (< 20 %), pireksija (< 10 %). Pojave su bile blagog ili umjerenog intenziteta te su se povukle nekoliko dana nakon cijepljenja, kazao je dr. Medić objasnivši da su nuspojave zapravo znak tijela da je ono prihvatilo cjepivo.
Osim toga, prikazao je rezultate istraživanja koje je provedeno dva mjeseca nakon primanja druge doze kod 9631 osobe. Naime, nijedna od 9531 osobe nije umrla i nije završila na umjetnoj ventilaciji.
Zanimljivo je da je prirodno stečen imunitet slabiji od onog uzrokovanog cjepivom, a dr. Medić to je potkrijepio osobnim iskustvom.
– Cjepivo je pokazalo jednaku učinkovitost i kod mlađih i kod starijih dobnih skupina, rekao je dr. Medić navodeći primjer cjepiva protiv gripe kod kojeg, pak, nije tako.
Po završetku predavanja uslijedila je diskusija u kojoj su kolege, između ostalog, zahvalili dr. Mediću smatrajući predavanje korisnim, a također su sugerirali da su ove informacije koje bi trebalo što više prezentirati široj javnosti. (Doris BABIĆ)