Brodska linija Zadar – Vir rasteretila bi zagušenu cestovnu prometnicu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Kožinu, Petrčanima i Viru podržavaju uvođenje pomorske veze
Smatram kako je ideja dobra jer se u ljetnim mjesecima vozi po nekoliko sati do Petrčana, koje su od Zadra udaljene svega 12 kilometara. Mi smo i u prošlosti bili brodski povezani sa Zadrom. Brod »Rivanj«, u narodu poznat kao »Veza«, pristajao je do 1967. godine, kazala je predsjednica MO Petrčane Silvana Lisica–Štokan
Vedran SITNICA
Nova brodska linija kretala bi iz luke Gaženica, a pristajala bi i u gradskoj luci u Zadru

Iz Gradske uprave Zadra su prije nekoliko dana najavili kako će izraditi studiju i posebne analize o uvođenju brodske linije na relaciji Zadar - Vir. Prometni pravac iz smjera Zadra prema otoku Viru u ljetnim mjesecima zakrčen je kilometarskim kolonama, a brodskom linijom koja bi u bliskoj budućnosti trebala ploviti na relaciji Gaženica – Arbanasi – gradska luka – Kožino – Petrčane i Vir planira se rasteretiti cestovni promet te turistima prikazati ljepotu obalnog pojasa tog dijela županije.
Za komentar uvođenja ove brodske lnije smo upitali predsjednika Mjesnog odbora Kožino, Marija Medića te predsjednicu Mjesnog odbora Petrčane, Silvanu Lisicu-Štokan, koji su suglasni u vezi svrhovitosti takve prometne povezanosti.
- Smatram kako je ideja dobra jer se u ljetnim mjesecima vozi po nekoliko sati do Petrčana, koje su od Zadra udaljene svega 12 kilometara. Mi smo i u prošlosti, prije uvođenja autobusne linije bili brodski povezani sa Zadrom. Brod »Rivanj«, u narodu poznat kao »Veza«, pristajao je do 1967. godine na mul kod današnjeg hotela Pinija. Danas imamo uređenu rivu, tako da mislim kako uvjeti za pristajanje broda postoje, govori nam Lisica – Štokan koja također smatra kako će brodska linija biti posebno primamljiva turistima kojih je u Petrčanima iz godine u godinu sve više.

Izrađen idejni projekt za luku u Kožinu

- Definitivno nam treba alternativni prometni pravac, vjerujem kako će Gradska uprava raditi na tome jer ipak je ovaj cijeli kraj turistički razvijen i ne smijemo dozvoliti da turistima odmah po dolasku priuštimo neugodne prometne gužve, navodi predsjednica MO-a Petrčane, dok njezin kolega iz Kožina, Mario Medić kaže kako pozdravlja ideju Gradske uprave te dodaje kako vjeruje da bi navedena linija za naše turiste bila poželjna i atraktivna.
- U Kožinu trenutačno ne postoji pristanište, ali izrađen je idejni projekt za lučicu i u tijeku je ishođenje svih potrebnih dozvola, tako da će se u dogledno vrijeme stvoriti svi preduvjeti za takvu povezanost, priča predsjednik MO-a Kožino koji je kazao kako se izgradnja luke otvorenog tipa očekuje do ljeta 2023. godine.

Zadnje stajalište broda na Viru

Zadnje stajalište broda očekuje se na otoku Viru koji, prema riječima načelnika Općine Marina Radovića nema adekvatnu lučku prometnu infrastrukturu.
- Podržavamo navedeni projekt u prometnom i turističkom smislu. Adekvatna lučka prometna infrastruktura na Viru trenutačno ne postoji, ali se iskreno nadamo da bi realizacija ovog projekta vjerojatno rezultirala time da država i Županija konačno nakon sedamdeset godina ulože u lučku infrastrukturu jer je to u njihovoj nadležnosti. Naravno da bi se smanjilo cestovno opterećenje, to nam je svima u interesu, smatra virski načelnik Radović.
Stav svih sugovornika je uglavnom isti – suglasni su i podržavaju realizaciju brodske linije, koja će valjda jednom zaploviti i rasteretiti cestovni prometni pravac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)