Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mjerenje šećera i tlaka

Autor: Elza Radulić-Toman

30.01.2009. 23:00
Mjerenje šećera i tlaka

Foto: Vedran SITNICA



Računa se, inače, da u Zadru ima do 7.000 oboljelih od dijabetesa, a u Hrvatskoj i do 200.000 oboljelih. Liječnici smatraju da ima i značajan broj tzv. skrivenih bolesnika, onih koji ni ne znaju da su oboljeli


Zadarska dijabetička udruga je jučer provela akciju mjerenja šećera i tlaka u redakciji Zadarskoga lista, što je ujedno bila i prva organizirana ovogodišnja akcija te udruge. Volonterke Davorka Volarević i Mirjana Knežević izmjerile su šećer u krvi i krvni tlak dvadesetčetvorici zaposlenika i na kraju su mogle ustvrditi da su sve izmjerene vrijednosti bile u granicama normale.
Računa se, inače, da u Zadru ima i do 7.000 oboljelih od dijabetesa, a u Hrvatskoj i do 200.000 oboljelih. Liječnici smatraju da ima i značajan broj tzv. skrivenih bolesnika, onih koji ni ne znaju da su oboljeli, jer se u ovakvim akcijama skoro uvijek otkriju novi bolesnici. Lani je, primjerice, prilikom jedne akcije Zadarske dijabetičke udruge na zadarskom Narodnom trgu otkriveno čak 15 oboljelih, a da ti ljudi uopće nisu znali da su dijabetičari. To je bolest, nažalost, koja prvih godina ni ne pokazuje značajnije znakove oboljenja, pa iako istodobno oštećuje mnoge organe. Baš zato je potrebna prevencija i rano otkrivanje bolesti i rani početak liječenja.
Zadarska dijabetička udruga je prošle godine obavila 2.800 mjerenja šećera i tlaka među Zadranima i otkrila 73 novooboljele osobe. Nažalost, među oboljelim osobama u Zadru ima i tridesetak vrlo mladih, mlađih od 20 godina.
Volonteri ove udruge kao što su Davorka Volarević i Mirjana Knežević, ali i Divna Škulić i Marija Sterle i drugi predvođeni predsjednikom udruge Serđom Mičićem su na raspolaganju Zadranima u prostorijama njihove udruge. Naime, članovi udruge i ostali građani mogu doći u te prstorije kod hotela “Iž” po savjet, radi mjerenja šećera i krvnoga tlaka, po brošure, pa čak i besplatni list Hrvatskoga saveza dijabetičkih udruga u određene dane. Prvi i treći ponedjeljak u mjesecu udruga radi u vremenu od 9 do 12 sati, a svaki drugi i četvrti četvrtak poslijepodne od 15 do 18 sati. Tako se radi deset mjeseci u godini, a dva ljetna mjeseca je stanka. Osim toga, kako ističe predsjednik udruge Serđo Mičić, udruga godišnje organizira niz akcija za građane i radne organizacije. Isto tako poznata je po prikupljanju donacija, kojima daruje zadarsku bolnicu, odnosno njezin Odjel za endokrinologiju.