Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mještani ogorčeni zbog malih naknada

Autor:

30.01.2009. 23:00
Mještani ogorčeni zbog malih naknada

Foto: Adam VIDAS



Država na osnovu prijavljene štete isplaćuje odštetu od 3 posto kao pomoć mještanima, znači za šljivu koja vrijedi recimo 500 kuna, odšteta će biti 15 kuna, kaže donačelni Veljko Đekić


Završen je rok prijava šteta od elementarne  nepogode na području Općine Gračac. Podsjetimo  kako je zbog snijega, leda i ledene kiše koja je padala  na području općine Gračac od 13. pa do 18. siječnja  proglašena elementarna nepogoda. Mještani nekoliko  dana nisu imali struju i vodu, a čak je bila odgođena i  nastava u osnovnoj i srednjoj školi. Šteta se mogla  prijaviti do srijede u uredu pročelnice jedinstvenog  upravnog odjela Općine Gračac Anke Šulentić.  Zaprimljeno je 238 prijava mještana, kaže Anka  Šulentić ističući kako Općinsko povjerenstvo već ide  po terenu.
– Trenutno povjerenstvo obrađuje obrasce i imaju rok  od 50 dana da ga dostave Županijskom povjerenstvu u  Zadru. Već su popisane štete na nekim lokacijama u  samom mjestu, ali zbog snjega je posao otežan, kaže  Šulentić dodajući kako mještani trebaju shvatiti da ovo  nije naknada štete nego samo pomoć za ublažavanje  posljedica.
Donačelnik Općine Gračac Veljko Đekić pojasnio je  kako država na osnovu utvrđene štete isplaćuje  odštetu od 3 posto kao pomoć mještanima, znači za  šljivu koja vrijedi recimo 500 kuna, odšteta će biti 15  kuna.
– Problem je i to što direktna šteta, znači ona  uzrokovana na gospodarstvima, a ne recimo na  dalekovodima i vodoopskrbi, mora biti veća od 20  posto proračuna. U slučaju da je direktna šteta manja  država ne nadoknađuje štetu, nego to mora napraviti  Općina ili Županija, kaže Đekić dodajući kako nema  standardne cijene drveća, te da može biti problema  kod procjene koju će raditi Općina.
Donačelnik Đekić je spomenuo i probleme koje su imali  sa prijavom šteta.
– Za svaku prijavu štete bilo je potrebno dokazati  vlasništvo zemlje ili imati punomoć. Imali smo problem  sa činjenicom da veliki dio posjeda ima vlasnike koji ne  žive u Hrvatskoj ili nemaju potpuno vlasništvo nad  parcelama, te zbog toga nisu uspjeli na vrijeme prijaviti  štetu, kaže Đekić.
Veliki dio mještana je ogorčen zbog toga što će za  ogromnu štetu koja je pogodila njihove posjede dobiti  vrlo male naknade.