Paška janjetina još bez zaštite

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pag_janjci_janjetina
Alenka FESTINI
U PAŠKOJ SIRANI - jedina klaonica na otoku Pagu koja ispunjava sve uvjete

Ilegalna trgovina paškom janjetinom i prodaja janjetine iz raznih područja kao paške stvaraju velike probleme otočnim proizvođačima janjetine. No, na zaštiti paške janjetine ovčari i mljekari moraju mnogo toga zajednički učiniti, kaže Ante Oštarić, tehnički direktor Paške sirane, tvrtke koja u svom vlasništvu ima stado od oko 3.000 ovaca.

- Mi u Paškoj sirani sami doista ne možemo mnogo toga učiniti. Neki ovčari prodaju janjad ilegalno pa bi svaka zaštita mnogima poremetila takvu trgovinu, kaže Oštarić.

Važno je da Paška sirana ima vlastitu klaonicu u čije je uređenje uložila preko 300.000 kuna, a nakon pregleda inspekcije Veterinarskog zavoda Hrvatske i komisije Ministarstva poljoprivrede ocijenjena je njena uređenost visokom ocjenom, točnije prvoklasnom.

Napravljena je kompletna sanacija od ulaza do izlaza mesa u skladu s uvjetima koje traži EU. U Paškoj sirani rade na dobivanju uz HASAP sustava i izvorni broj kako bi mogli plasirati pašku janjetinu na tržište EU-a. Za sada je to na otoku Pagu jedina klaonica koja ispunjava sve zakonom propisane uvjete za rad, a ujedno prva klaonica za pripremanje janjadi na tržište, a uskoro i u inozemstvo.

Naime, Paška sirana godišnje ima oko 5.000 komada janjadi, od toga 2.000 iz vlastite proizvodnje te oko 3.000 od kooperanata.

Oštarić smatra da se otpremanjem janjetine na tržište iz klaonice Paške sirane ipak može uvesti više reda na tržište. Što je najvažnije, cijeli posao vodi se pod nadzorom veterinarske inspekcije. Nažalost, ima slučajeva gdje se janjetina s drugih područja prodaje kao paška, a to ide na štetu otočnih ovčara i svih proizvođača paške janjetine. Stoga je potrebno da se svi ovčari na Pagu udruže u jedinstveno stajalište kako bi paška janjad mogla dobiti zaštitu geografskog podrijetla i izvornosti. U svakom slučaju, treba postići osnovne standarde ne samo zato što to traži EU, nego i da se s paškom janjetinom ne manipulira na crnom tržištu, kaže Oštarić.

Tema oko sezone janjenja na Pagu jedna je od glavnih. To nije slučajno budući da se radi o proizvodu jedinstvenom u svijetu, a financijski doslovno najisplativijem. Naime, danas se na Pagu oko 550 domaćinstava bavi uzgojem ovaca, a od toga se oko 400 domaćinstava bavi mužnjom ovaca, od čega jedan dio proizvodi sir na svojem gospodarstvu, dok drugi dio ovčara prodaje mlijeko paške ovce jednoj od četiri paške sirane. Gotovo 150 domaćinstava na Pagu bavi se ovčarstvom isključivo zbog proizvodnje janjadi. No, kada se sve to zbroji, gotovo svaki ovčar prodaje janjad, neki u većem, neki u manjem broju.

Na Pagu ima oko 40.000 ovaca, a ovčari očekuju da će ove godine do početka veljače biti od 25.000 do 30.000 janjadi na tržištu. Cijena mlade paške janjetine u mesnicama je oko 85 kuna. Takvu cijenu drže i ovčari koji prodaju janjetinu ilegalno.

U ovom trenu u Paškoj sirani ističu važnost zaštite paške janjetine kako ne bi došlo do manipulacije na tržištu, jer nije rijetkost da neki ugostitelji diljem Hrvatske prodaju neku drugu janjetinu pod paškom. No, hoće li do toga doći, u ovom slučaju ovisi jedino o jedinstvenom stavu svih otočnih ovčarskih udruga i proizvođača paške janjetine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno