Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tišina, snima se!

Autor:

30.01.2009. 23:00
Tišina, snima se!

Foto: Angelo VIRAG



Kamera filmske sekcije OŠ Stanovi nedavno se od dotrajalosti pokvarila pa sad traže donatore da im pomognu u kupnji nove


Snimiti film, zaviriti iza kamere i reći “Tišina snima se!” san je brojne djece, a nekima se taj san i ostvari. Osnovna škola Stanovi jedina je osnovna škola na zadarskom području koja u ponudi izvanškolskih aktivnosti ima filmsku sekciju gdje djeca mogu naučiti sve procese nastajanja filma. Tu učenici uz pomoć profesorica hrvatskog jezika Slavice Kovač i Suzane Phillips, učiteljica razredne nastave, mogu naučiti kako snimiti, režirati i montirati film.
 – Filmska sekcija započela je s djelovanjem 2002. godine i imamo jako puno zainteresirane djece, trenutačno ih ima preko 20, rekla nam je učiteljica Slavica Kovač, glavna i odgovorna za osnivanje ovog zanimljivog projekta, koji iz godine u godinu privlači sve više djece. Otkad su počeli s radom sudjelovali su na svim revijama hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži, koje se održavaju već 46 godina i na kojima su svojim zanimljivim uradcima odnijeli brojne nagrade.
Prva revija na kojoj su sudjelovali bila je 2002. godine, kada su nastupili s dokumentarnim filmom “Barkarijol” s kojim su odnijeli drugu nagradu stručnog žirija. Od tada niti jednom nisu propustili nastup na reviji.
 – Na revijama smo izlagali i dokumentarne i igrane filmove i do sada smo osvojili brojne prve i druge nagrade, rekla je Kovač i dodala kako na reviji postoji stručni i dječji žiri. U stručnom žiriju uvijek sjede eminentni filmski stručnjaci kao što su Joško Marušić, prof. Krešimir Mikić, Snježana Tribuson, Slaven Zečević i drugi, dok je dječji žiri, kao što i samo ime govori, sastavljen od djece.
O tome kako je uopće s radom krenula ova sekcija ispričala nam je učiteljica Kovač. Ona je objasnila kako je 1999. godine bila u školi medijske kulture gdje je učila kako napraviti film, a istu školu prošla je i njena kolegica Phillips.
U potrazi za donatorima
– Krenuli smo od nule, nismo imali ništa i tada nam je pomogao Hrvatski filmski savez i Vedran Šamanović koji je djecu uveo u svijet filma i s kojim smo snimili “Barkarijola”. On nam je donio kameru kojom smo snimali taj film. Poslije smo neka sredstva dobili od resornog ministarstva i Splitske banke pa smo od toga kupili kameru i stativ, rekla je Kovač i dodala kako su od škole dobili prostor za sastajanje grupe, u kojem imaju računalo za montažu. Ona je istaknula kako im se nedavno kamera od dotrajalosti pokvarila pa sad traže donatore da im pomognu u kupnji nove.
I Kovač i Phillips su nam kazale kako je glavni cilj ove sekcije upoznati djecu s filmom i naučiti ih kako se koristiti kamerom i programom za montažu. Obje ističu kako djeca to vole i jako pozitivno reagiraju.
– Oni su sad već jedna uigrana ekipa, jedini je problem kad osmaši odu negdje gdje nemaju što napraviti s tim znanjem o filmu. I naravno, imamo stalan protok djece, odnosno uvijek dolaze nova djeca i uvijek ih moramo iznova učiti, govore obje učiteljice.
Obje dodaju kako im je sljedeći projekt na kojem svi vrijedno rade mjuzikl, odnosno igrani film s temom o plesu. Na pitanje kako dolaze do ideja obje su nam rekle kako i djeca daju prijedloge zajedno s učiteljicama i na taj način sudjeluju u nastajanju filma, od ideje do montaže.
Kako napraviti animirani film
Duje Miliša jedan je od članova grupe koji je u grupi dvije godine. On je učenik osmog razreda i snimanje ga, kako kaže, oduvijek zanima. Prvo je snimao digitalnim fotoaparatom, a poslije kamerom. Ove je godine snimio dokumentarni film “Adventske razglednice grada Zadra” s kojim je pobjedio na gradskom Lidranu. Trinaestogodišnji Duje cijeli je film sam napravio i snimao je sličice grada i montirao. Još je dodao neke tekstove Tomislava Marijana Bilosnića i ugradio zvuk u film.
– Poslije srednje škole planiram upisati Akademiju dramskih umjetnosti, kazao je Duje dodajući kako je osnovao i filmski klub “Kadar” u kojem se sastaje s ostalim zaljubljenicima ove umjetnosti. Duje je još zahvalio svima na pomoći i istaknuo kako je ovo zaista skupi hobi, jer je oprema jako skupa.
Klara Marković rekla je kako ju najviše zanima montaža. Već je četiri godine u grupi i jako joj je zanimljivo, ali ne planira se u budućnosti baviti time.
Učiteljica Suzana Phillips bila je i u medijskoj školi gdje je završila i animaciju, tako da odnedavno djeca imaju mogućnost naučiti kako napraviti animirani film. Ipak, on im nije toliko zanimljiv kao rad na igranom ili dokumentarnom filmu jer nema toliko akcije.
 – Za funkcioniranje jedne ovakve grupe potreban je velik angažman voditelja. Na montažu i na terenu potrošimo jako puno vremena.
Mi radimo filmove do 10 minuta, ali za to utrošimo sate i sate rada, zaključile su voditeljice Suzana i Slavica.


 FILMOGRAFIJA




2002. dokumentarni film “Barkarijol” – 2. nagrada stručnog žirija na Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži
2003. “Najdraži su mi magarci”, 2. nagrada stručnog žirija – reportaža o farmi magaraca
2004. “Sinjska alka”, dokumentarni film u koprodukciji s OŠ “Faust Vrančić” iz Šibenika (ovo je prva i jedina dječja koprodukcija)
2005. “Da ili ne”, reportaža o tome smiju li učenice ići u školu gola pupka i igrani film “Pobjeda” u kojem barkarijol Karlo Sindičić glumi djeda
2006. “Pas psuje, čovjek ljuduje” – reportaža o psovanju koja je bila povod javnoj tribini u školi
2007. reportaža “Toooo, proša san”, o popravnim ispitima, 1. nagrada stručnog žirija i igrani film “Na drugu loptu” o vršnjačkom nasilju koje prelazi u prijateljstvo
2008. reportaža “WC” o tome zašto djeca stalo pod odmorom i satom trče u WC i igrani film “Sretna” o djevojčici koja ne vidi, ali se ni po čemu drugome ne razlikuje od ostale djece – 1. nagrada dječjeg žirija