Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Veneciji predstavljena izgradnja ribarske luke u Tkonu

Autor: Siniša Klarica

30.01.2009. 23:00
U Veneciji predstavljena izgradnja ribarske luke u Tkonu

Foto: Siniša KLARICA



Jučer je u Kulturnom centru Don Orione Artigianelli u Veneciji održan sastanak Komisije za ribarstvo Jadranske euroregije. Komisijom od osnivanja Jadranske euroregije, predsjedava Zadarska županija. Sastanku su nazočili predstavnici regija iz Italije, Hrvatske, Bosne i Hrvatske i Albanije, a izaslanstvo županije činili su: Marin Milković zamjenik predsjednika komisije Denisa Pece, inače stručni suradnik za pomorstvo Zadarske županije, predstavnik Grada Biograda Ivo Stopfer načelnik Općine Tkon Danijel Katičin te predstavnik Razvojne agencije Zadarske županije Josip Matassi. Zadarska županija partner je u projektu „Initia-013″ kojem je cilj izgradnja infrastrukture u ribarstvu.
– Cilj našeg dolaska je apliciranje programa izgradnje ribarske luke u Tkonu s iskrcajnim mjestom površine 2.451 m/2 u Biogradu, a što bi se financiralo kroz projekt „Initia-013″ čija je ukupna vrijednost 12,5 milijuna eura, Svi projekti u sklopu Jadranske euroregije moraju imati integralni efekt za sve članice regije. Projekt je napravljen tako da podržava cjelokupnu logistiku u ribarskom sektoru na području Jadranskog mora. rekao je Marin Milković koji je posebno izrazio zadovoljstvo pozitivnom atmosferom koja vlada u komisiji na dobrobiti sviju jadranskih regija partnera.
Danijel Katičin rekao je da bi projekt luke naći mjesto u potprojektu B2 koji se odnosi na tehničko projektiranje, izradu studije izvodivosti i arhitektonksih projekte. Njima se razvijaju male luke koje nemaju mogućnosti za razvoj i ugrožavaju samu ekologiju. Također je rekao da većina orada koje s uzgajaju u ribogojilištima na području njegove Općine Tkon završava na talijanskom tržištu. No da bi razvojni programi u ribarstvu zaživjeli,  potrebno je dopuniti studiju utjecaja na okoliš prema odredbama važećih prostornih planova na terenu. Josip Matassi je dodao da će Zadarska županija i njena Razvojna agencija sudjelovati u organiziranju radionica za gospodarstvenike u ribarstvu u cilju podizanja konkurentnosti njihovog nastupa na tržištu
Ribarska luka u Tkonu  i iskrcajno mjesto u Biogradu koje bi bilo locirano između trajektnog pristaništa i marine Kornati, nadovezali bi se na burzu riba koja bi se, također uz potporu EU, gradila u biogradskoj industrijskoj zoni.
Sličan projekt predložila je Splitsko-dalmatinska županija pod nazivom Izgradnja ribarske luke u Komiži. Svi projekti i potpisana pisam namjere moraju biti gotovi do ožujka kad će biti aplicirani IPA -natječaju Europske unije. Specifičnost svih ovih projekata je da nositelj aktivnosti osigurava samo 15 posto vlastitih sredstava za realizaciju projekta, dok 85 posto čine sredstva EU. „Initia-013″ ne sadrži samo jačanje ribarske infrastrukture nego će se u sklopu tog projekta financirati i programi obrazovanja u ribarstvu te te programi pojednostavljenje cijelog lanca od ulova do kozumenta. 
Ministrica za ribarstvo Regije Veneto i potpredsjednica Komisije za ribarstvo Jadranske euroregije Marialuisa Coppola istaknula je da je cilj sastanka ne samo definirati projekte nego i zajednički ostvariti prava jadranskih regija na potporu Europske unije projektima ribarstva na Jadranu. Potpredsjednica Coppola najavila je čak i i agresivniji i čvršći pristup fondovima EU, a na tom tragu pokrenuta je inicijativa posebnog internetskog povezivanja između partnera kako bi se što lakše proširile informacije vezane za sve projekte. Pri tome se ne favoriziraju partneri na način da netko, makar bio vodeći u tim projektima, dobije veća sredstva od drugog partnera. Međutim, sredstva se neće dodjeljivati onima koji nemaju iskustva u projektima koji se apliciraju.
Zanimljivo je da je na sastanku isakzano kako će Hrvatska već biti član EU kad dođe do realizacije projekta. Stoga je vrlo važno, naglasio je Luca Ferrarese iz Euris lifea, da se projekti odmah ostvare jer je vrlo lako izgubiti novac predviđen za ove projekte. Novac se neće unaprijed dobiti, nego će nositelji projekta biti refundirani za odobreni iznos. Zamišljen je i prostorni plan koji će imati ingerencije i preko morskih granica, ali sa upravljačkim mehanizmom u svakoj regiji posebno. U konačnici želi se održati Jadran kao zdravo more, očuvanog ribljeg fonda, ali omogućiti ribarima da mogu učinkovito ribariti i od toga ostvariti gospodarsku korist.