Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Una povezuje Hrvatsku i Bosnu

Autor:

30.01.2009. 23:00
Una povezuje Hrvatsku i Bosnu


– Sada smo u fazi osnivanja sportsko-rekreacijske udruge koja će biti mali dionik ovoga projekta. Naime, članove ćemo obučavati za skipere i vodiče. Pred sam kraj projekta, koji je 26. lipnja, trebamo početi sa stavljanjem u funkciju izgrađenih kapaciteta, kaže Tankosić


Prije nešto manje od dvije godine, skupina entuzijasta i ljubitelja rijeke Une, okupljena u udruzi Una, započela je s projektom Una-avanturizam. Projekt bi trebao biti gotov početkom ljeta, a u sklopu ponude bit će kajaking preko granice, do Martinbroda u BiH, 40 km biciklističkih, treking i staza za kanuing. U kanjonu rijeke Dabašnice postoje i stijene za sportsko i slobodno penjanje, te će uskoro biti postavljena četiri smjera za penjače. Info pult bit će smješten u samom središtu Srba, a zainteresirani će tu moći dobiti brošure i mape staza.
Cilj ovoga projekta je podržati održivi razvoj područja uz rijeku Unu, kroz prekograničnu suradnju organizacija iz Hrvatske i BiH uključenih u turističku djelatnost. Projekt će razviti ponudu rekreacijskog turizma u pograničnom području Općine Gračac, a povezat će i turističke zajednice BiH i Hrvatske, izgradit će se pogranična infrastruktura i zajednički upravljati razvojem turizma tog zapostavljenog dijela Like.
Ovaj projekt ima veći spektar aktivnosti, kaže Milan Tankosić, koordinator za promotivne aktivnosti Una-avanturizma, ističući kako se radi na aktivnostima vezanim za malu turističku infrastrukturu, stvaranju oglednih turističkih proizvoda, te pokušaju poticanja privatnika i malih lokalnih poduzetnika da svojim idejama i financijskim sredstvima sudjeluju u projektu.
– Prošlog ljeta u Srbu smo imali međunarodni volonterski kamp koji nam je pomagao u uređivanju staza. Do sada smo uredili približno 70 posto biciklističkih i treking staza. Planirali smo urediti i označiti oko 40 km staza, a to ćemo napraviti u skladu s mogućnostima. Napravljena je i ribolovno/kajakaška kućica za koju će biti zadužena ribolovna društva “Una” iz Srba i “Pastrva” iz Gračaca, kaže Tankosić ističući kako je do sada Una dvaput poribljavana, kupljena je potrebna oprema, ribolovni pribor i dva kajaka, modela k2 za poludivlje vode. Osnovana je Turistička zajednica općine Gračac na koju se dugo čekalo, završen je i usvojen master plan razvoja turizma, a u izradi je i web stranica.
– Sada smo u fazi osnivanja sportsko-rekreacijske udruge koja će biti mali dionik ovoga projekta. Naime, članove ćemo obučavati za skipere i vodiče. Pred sam kraj projekta, koji je 26. lipnja, trebamo početi sa stavljanjem u funkciju izgrađenih kapaciteta, kaže Tankosić dodajući da je za završetak projekta ostala edukacija skipera i bed&breakfast vlasnika te uređenje info pulta i postavljanje turističke signalizacije. Dan rijeke Une je 17. svibnja i taj datum ćemo iskoristiti za konferenciju za novinare, rekao je Milan Tankosić.
Nositelj ovog projekta je Općina Gračac, a partneri su Grad Bihać (BiH), Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona(BiH), udruga “Una”, i ribolovna društva “Una”(Bih) i “Pastrva” Gračaca.Uskoro se očekuje i projekt u kojem je nositelj Ured za zaštitu okoliša Zadarske županije, a radi se o uređenju izvorišta Une i Martinbroda.
Očekuje se da će ovaj projekt osnažiti marketing gračačke turističke ponude i ljudski potencijal za pružanje usluga u turizmu, a trebao bi razviti i infrastrukturu za rekreacijski turizam, uspostaviti koordiniranu promidžbu turizma s obje strane granice i razviti institucionalni kapacitet za prekogranični razvoj turizma.
– Projekt je izveden puno kvalitetnije nego što je i zamišljeno, s obzirom na sredstva koja smo imali na raspolaganju, kaže Tankosić ističući kako je financijska konstrukcija projekta 135.822,16 eura, od čega je 80 posto financija od programa EU CARDS, a drugih 20 posto osigurala je Općina Gračac.


 UNA S JEDNIM OD NAJDUBLJIH IZVORA U EUROPI




Prije dvije godine međunarodna ekipa ronilaca je bila na samom izvorištu rijeke Une. Kako izvor Une nije još nikada istraživan, ekipa se nije dovoljno pripremila za velike dubine. Budući da nisu imali svu potrebnu opremu, došli su do dubine od 204 metra. Pothvat je trebao biti nastavljen prošle godine, no zbog tragične pogibije jednog od članova ekipe prilikom ronjenja obustavljeno je istraživanje. Čak i s nepotpunim podatkom rijeka Una ima jedan od najdubljih izvora u Europi.