Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vedran Ikić prijavljen zbog silovanja 19-godišnjakinje

Autor: Suzana Bandić

30.01.2009. 23:00
Vedran Ikić prijavljen zbog silovanja 19-godišnjakinje


Županijski državni odvjetnik u petak je napisao Istražni zahtijev protiv Vedrana Ikića, svjetskog prvaka u Ju-jitsu, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo silovanja te će ga proslijediti Istražnom sucu Županijskog suda u Zadru na daljnju obradu.
– Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo je 19. siječnja kaznenu prijavu od PU zadarske protiv 34-godišnjaka iz Zadra zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo silovanja. Zahtjev ćemo proslijediti istražnom sucu Županijskog suda u Zadru koji će provesti istragu – kazao je Slobodan Denona, županijski državni odvjetnik pojašnjavajući kako o rezultatima istrage, odnosno izjavama koje će istražnom sucu dati osumnjičeni i silovana djevojka ovisi hoće li protiv njega biti podignuta optužnica.
Podsjećamo, početkom siječnja Vedrana Ikića, inače trenera borilačkih vještina i bivšeg policajca, zadarskoj je policiji prijavila mlada Zadranka u dobi od 19 godina zbog nasilničkog ponašanja i silovanja, a s kojom je on, navodno, u ljubavnoj vezi.
Kako smo tada neslužbeno saznali, do incidenta je došlo u ranim jutarnjim satima,  na Voštarnici u blizini Male pošte. Navodno je djevojka bila s prijateljicom kada je Ikić naišao sa svojim “audijem” te započeo djevojku vrijeđati. Verbalni sukob je ubrzo kulminirao u fizički obračun. Djevojka je policiji prijavila kako ju je Ikić vukao za kosu i ispljuskao, a njezinoj prijateljici, kako smo saznali, kćeri Zadranima dobro poznatog Agima Čekua, u provali bijesa razbio je mobitel kako bi ju spriječio da pozove policiju.
Djevojka je kasnije u svom iskazu policiji povjerila kako taj incident nije jedini te da ju je Ikić i silovao. Ikić je isti dan oko 15 sati bio priveden u prostorije policije na obradu, a potom je sutradan ujutro sproveden prekršajnom sucu koji mu je izrekao mjeru zabrane prilaženja djevojci te bilo kakvog kontakta s njom ili članovima njezine obitelji.
Inače, Vedran  Ikić  zadarskoj je javnosti poznat kao nositelj naslova svjetskog prvaka u ju-jitsu u kategoriji do 94 kilograma koji je osvojio prije svega mjesec i pol dana. No, brojni Zadrani ga pamte i po slučaju reketarenja od 15. kolovoza prošle godine kada je priveden istražnom sucu zajedno s četiri godine starijim M. Č., također bivšim policajcem.
Podsjećamo, njih je dvojicu u stanju očaja i straha policiji prijavio Zadranin M. Ć. (32) iz Sukošana jer više nije mogao podnijeti psihički pritisak, a kao konobar najvjerojatnije nije mogao ni sakupiti novčani iznos od 40 tisuća kuna koji su oni od njega tražili.
Nakon dvodnevne iscrpne i detaljne kriminalističke obrade utvrđeno je da su dvojica bivših policajaca, kontinuirano od 30. srpnja do 14. kolovoza prošle godine prijetili i zastrašivali nesretnog konobara na način da su ga posjećivali na radnom mjestu, ali i kući te od njega tražili da im isplati iznos od 40 tisuća kuna ili će ga pretući. U dogovoru s policajcima, čovjek kojeg su reketarili je dvojici ucjenjivača na dogovorenom mjestu predao označene novčanice u iznosu od 11 i pol tisuća kuna i četiri tisuće eura. Upali su u klopku, a potom su privedeni istražnom sucu Anti Aniću koji ih je pritvorio na mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te je donio rješenje o provedbi istrage. U prisustvu odabranih branitelja, Filipa Brdara i Branimira Zorice pred istražnim sucem su se branili šutnjom.
Pozadina “cijele priče”, odnosno razlog ucjena i iznude navodno činjenica da je M. Ć. u jednom sukošanskom baru došao u sukob sa zaštitarom te ga je udario. Zbog tog je incidenta pozvana policija, a jedna od pretpostavki je da su na intervenciju poslani upravo Ikić i njegov kolega koji su ovome obećali da neće napisati prijavu, ali su ga nakon toga i zbog toga počeli ucjenjivati.