Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Veliki interes za vinovu lozu i maslinu

Autor: Jurica Predovan

30.01.2009. 23:00
Veliki interes za vinovu lozu i maslinu

Foto: Jurica PREDOVAN



U sklopu poticanja poljoprivrednika za sadnju trajnih nasada, nabavljeno 5.800 sadnica vinove loze, 1.800 sadnica maslina, i 60.000 presadnica povrća


U organizaciji općine Vrsi ispred zgrade Općine podijeljene su sadnice masline i vinove loze, te je drugu godinu za redom u sklopu poticanja poljoprivrednika za sadnju trajnih nasada, nabavljeno 5.800 sadnica vinove loze, 1.800 sadnica maslina, i 60.000 presadnica povrća.
Iako se prošle godine subvencionirao velik broj sadnica maslina i vinove loze, gdje je nabavljeno i zasađeno 1.500 sadnica maslina i oko 5.000 sadnica vinove loze, interes mještana i ove godine bio je iznad očekivanog.
Od sadnica masline najveći interes vladao je za sorte orkula, bjelica, pendolino i istarska bilica, dok je za sadnice vinove loze najviše interesa bilo za lozu debita, plavine jedre, i vranca.
Iako na području Vrsi ima dosta podignutih maslinika i vinograda odaziv mještana iz godine u godinu je sve veći, a ako se ovako nastavi i sljedećih godina, za očekivati je da će zapuštenog zemljišta biti sve manje.
Kako je strateška orijentacija mještana, turizam i poljoprivreda kao prateća djelatnost, za očekivati je da u svim aktivnostima prema stanovništvu Općina sufinancira sadnju trajnih nasada i presadnica povrća, te je i ovaj put općina s 50 posto subvencionirala nabavu sadnog materijala i time olakšala mještanima da se odluče na podizanje trajnih nasada.
Načelnica Općine Vrsi, Sandra Vukić, nije krila zadovoljstvo velikim interesom mještana i ove godine, te je kazala kako teže da na ovaj način potaknu obrađivanje zapuštenog zemljišta kojeg na vrškom području imaju jako puno.
– Nastavili smo s nabavom sadnog materijala za poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno sadnica koje se sve više sade na našem području. Vrsi i Poljica imaju velike poljoprivredne površine koje su pogodne za sadnju vinove loze, masline i povrtlarskih kultura. Imamo velike mogućnosti za ekološku proizvodnju koja je sve raširenija, a njezini proizvodi sve traženiji na tržištu, i koja je prepoznata kod naših mještana. Koliku brigu vodimo o poljoprivrednicima govori podatak da zajedno sa Zadarskom županijom subvencioniramo i osiguranje usjeva od elementarnih nepogoda te i na taj način dajemo svoj doprinos razvoju poljoprivrede kao važne djelatnosti, kazala je načelnica Vukić dodajući kako je posebno zadovoljna odazivom mještana i kako se nada da će sljedeće godine odaziv biti još bolji, te da će s još većim zadovoljstvom izdvojiti još više srestava iz općinskog proračuna za poticanje podizanja trajnih nasada.
Sudeći po sadašnjim pokazateljima i dalje će Vršani proizvoditi vrhunsko domaće vino i kvalitetno maslinovo ulje.