Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ante Vodopija na čelu SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo i regionalni razvitak

30.01.2011. 23:00
Ante Vodopija na čelu SDP-ovog Savjeta za  gospodarstvo i regionalni razvitak


Savjet će izraditi cjeloviti program, odnosno strategiju gospodarskog i regionalnog razvitka Zadarske županije, polazeći od toga da Zadarska županija od svog djelovanja do danas nije to učinila, rekao je Vodopija


Za predsjednika  novoosnovanog Savjeta za gospodarstvo i regionalni razvitak Županijske organizacije  SDP-a Zadarske županije izabran je Ante Vodopija, za potpredsjednika Tomislav Pedić,  a za tajnika Šime Jakovac. Savjet je osnovan na sjednici  održanoj u subotu, 29. siječnja,  a njegovi članovi još su i Željko  Mikin, Duško Vidov, Ante Sikirić, Željko Holubec, Marino  Rukavina, Marin Keran, Sanda Florijančić Stiks, Slavko  Jakovljević, Ivan Birkić.  Njihov izbor  još treba potvrditi Županijski odbor.
– Članovi Savjeta mahom su  stručne osobe iz gospodarstva  i javnog sektora. Savjet će izraditi cjeloviti program, odnosno strategiju gospodarskog i  regionalnog razvitka Zadarske županije, polazeći od toga  da Zadarska županija od svog  djelovanja do danas nije to  učinila. Za izradu Programa  izabrano je sedam timova u  kojima su osobe koje mogu  izraditi takav program. Riječ  je o timovima za izradu dijelova programa koji se odnose na razvitak za poljoprivredu i ribarstva uključujući i  uzgoj ribe, obrtništva i srednje  poduzetništvo, industrije prihvatljive za Zadarsku županiju,  turizam i ugostiteljstvo, komunalne infrastrukture koja je  uvjet za razvitak gospodarstva,  unapređenje prostornog  uređenja Zadarske županije te  porezne, odnosno fiskalne politike. Posebice će se voditi  računa da program akceptira  ravnomjerni razvoj županije,  vodeći pritom računa o zadarskom zaleđu i zadarskim  otocima. Naglasit će se nužnost vodoopskrbe i odvodnje s  posebnom brigom za unapređenje vodoopskrbe na zadarskim otocima, rekao je  predsjednik Savjeta Ante Vodopija.
 – Pokretanje ovog savjeta  ima izrazito velik značaj za rad  Županijske organizacije.  Glavna zadaća je priprema lokalnih, razvojnih programa na  razini općina i gradova te zajedničkog sveobuhvatnog  županijskog programa razvoja. Uz to savjet će dinamično  pratiti rad Županije, gradova i  općina te će se analitički i  kritički osvrtati na rad vladajuće koalicije kako bi nakon  lokalnih izbora bio spreman  preuzeti odgovorne zadaće  razvoja našeg kraja. Također  će djelovati savjetodavno kod  zauzimanja ekonomsko-političkih stavova tijela stranke i  pomagati u pripremama za  županijsku skupštinu, gradska  i općinska vijeća, kazala je  predsjednica ŽO SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar-Dračevac.
– Iako se Zadarska županija,  vrlo često, u dnevno političkim  raspravama ističe uspješnom,  članovi savjeta nadodaju kako  se ne smije zaboraviti da je  upravo na ovom području,  osim trgovine i nešto usluga,  značajno devastirana i netragom nestala nekad vrlo uspješna industrijska proizvodnja, što se značajno odrazilo  na bitno smanjene mogućnosti  zapošljavanja mladih ljudi, ali  i osakatilo mogućnosti dugoročnog razvoja i sustavnog planiranja koje je jedino moguće  na čvrstim temeljima proizvodnih djelatnosti koje su jedine u mogućnosti donijeti nove vrijednost, stoji u  priopćenju koje je u povodu  osnivanja Savjeta uputio ŽO  SDP-a, a potpisuje ga Jadran  Perinić, koordinator za medije  i odnose s javnošću.