Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čim padne mrak park ostaje sablasno prazan

30.01.2011. 23:00
Čim padne mrak park ostaje sablasno prazan


Bilo je glasova za i protiv postavljanja kamera u perivoju. Oni koji su zagovarali ovu ideju naglašavali su potrebu zaštite gradske imovine. Protivnici ove zamisli isticali su da bi se kamerama među pučanstvom stvorio efekt Big brothera. Ovoj skupini priklonjen je i gradonačelnik Grada Zadra Zvonimir Vrančić koji ovu zamisao za sada nije podržao, zaključila je Dadić


Perivoj Vladimira  Nazora dobro je znano mjesto  djece i njihovih roditelja, ljubavnih parova, sportaša i rekreativaca, ali i mladeži koja nakon  vikend zabava u parku standardno  za sobom ostavlja nered u vidu  razbacanih čaša i praznih boca  alkoholnog pića. “Zabave” mladih  nerijetko završe i uništavanjem  svježe obojenih drvenih klupa, bacanjem opušaka, plastične i staklene ambalaže u središnji vodoskok, ali i uništavanjem rasvjetnih  tijela. Ovo posljednje razlog je što  je perivoj već u prvim večernjim  satima sablasno prazan.
Ivana Dadić, stručna suradnica  za informiranje i protokol u Gradu Zadru izvijestila nas je da gradske službe redovito održavaju rasvjetu te da su upoznate s problemom uništavanja rasvjetnih tijela u Perivoju Vladimira Nazora.
– Često čujemo pritužbe  građana koji negoduju zbog mraka i neosvijetljenih staza. Nakon  vikenda u parku se često mogu  uočiti “odrubljene” žarulje i presavinuti držači lampi iz kojih vire  električni kablovi, kazuje Dadić  dodavši da gradske službe, nakon  što im se prijavi situacija u perivoju, postojeća oštećenja nastoje što prije popraviti.
Kako bi se stalo na kraj kontinuiranom i višegodišnjem  uništavanju gradske imovine,  Grad Zadar imao je ideju o postavljanju video nadzora u perivoju.
– Bilo je glasova za i protiv  postavljanja kamera u perivoju.  Oni koji su zagovarali ovu ideju  naglašavali su potrebu zaštite  gradske imovine. Protivnici ove  zamisli isticali su da bi se kamerama među pučanstvom stvorio efekt Big brothera. Ovoj skupini priklonjen je i gradonačelnik  Grada Zadra Zvonimir Vrančić  koji ovu zamisao za sada nije podržao, zaključila je Dadić.
Perivoj Vladimira Nazora, nekad Perivoj Blažeković, nastao je  na bivšoj gradskoj utvrdi Forte te  se prostire na površini od 5,5 hektara. Perivoj je podignut u vremenu od 1888. do 1890. godine  zaslugom austrijskog namjesnika  za Dalmaciju Dragutina Blažekovića.
Iako je bio otvoren za javnost, i  dalje je bio pod upravom vojske.  Da bi zadržala pravo vlasništva  nad utvrdom odnosno perivojem,  vojska je zatvarala perivoj za javnost jedan dan u godini, obično u  proljeće. U novinama bi bilo objavljeno da se zatvara zbog vojne  vježbe, ali to je vjerojatno bila  dobra prilika da se detaljno uredi  pred bujanje vegetacije. Kako je  iste godine Blažeković umirovljen, a nako tri godine umro,  njemu u čast perivoj je nazvan  Perivoj Blažeković. O podizanju  perivoja svjedoči kamena ploča  koja i danas postoji. Iako je malo  oštećena i danas se na njoj može  pročitati tekst na njemačkom jeziku koji kaže da su perivoj podigle carske i kraljevske trupe pod  djelotvornim nadzorom carsko-kraljevske šumarske inspekcije između 1888. i 1890.