Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Traži se objekt za drugo zadarsko prenoćište

30.01.2011. 23:00
Traži se objekt za drugo zadarsko prenoćište


Kako je dio prenoćišta namijenjen ženama popunjen muškim korisnicima, nužno je da nađemo novi objekt. Postojeću zgradu nije moguće proširiti, odnosno nadograditi. Stoga su Grad Zadar i Caritas Zadarske nadbiskupije započeli s traženjem još jednog adekvatnog objekta, kazao je Mario Pešut


Budući da su  kapaciteti prenoćišta za beskućnike “Sv. Vinko Paulski” u  potpunosti popunjeni, polako  sazrijeva ideja o otvaranju još  jednog ovakvog objekta, kazao je Mario Pešut, pročelnik  gradskog Upravnog odjela za  zdravstvo.
Prenoćište je kapaciteta za  16 osoba s dvije muške i jednom ženskom spavaonicom,  odnosno za 12 muškaraca i  četiri žene.
No problem je, kako je kazao Pešut, što su sve spavaće  sobe popunjene muškim korisnicima, tako da ako usluge  prenoćišta zatraži žene nema  se gdje s njom.
– Kako je dio prenoćišta  namijenjen ženama popunjen  muškim korisnicima, nužno je  da nađemo novi objekt. Postojeću zgradu nije moguće  proširiti, odnosno nadograditi. Stoga su Grad Zadar i  Caritas Zadarske nadbiskupije započeli s traženjem još  jednog adekvatnog objekta.  Vjerujem da cijeli ovaj projekt ne bi trebao puno stajati.  Naime, Caritas je uvijek na  izvoru donacija koje bi, vjerujem i u ovom slučaju, trebale pomoći što bržoj realizaciji cijelog projekta,  mišljenja je Pešut.
Objekt bi trebao sadržavati  isto što i postojeći – zajedničku prostoriju, spavaonice  i sanitarni čvor.
– U realizaciji ovog projekta  treba prije svega imati na umu  dignitet osoba koje će koristiti  prenoćište. To bi značilo da  objekt treba biti lijepo i adekvatno opremljen te na dobroj  lokaciji, ističe Pešut.
Pročelnik se prisjeća i da je  u razgovoru s dosadašnjim korisnicima prenoćišta imao priliku čuti različita i vrlo potresna svjedočanstva.
– Mnogi od njih imali su  obitelj, posao, kuću ili stan i  onda su odjednom ostali bez  svega toga. Dakle, radi se o  ljudskim sudbinama koje se  mogu dogoditi svakom od nas,  poručuje Pešut.
Inače, zadarsko prenoćište  spada među bolje uređena i  opremljena hrvatska prihvatilišta. U blizini se nalazi  Pučka kuhinja gdje se korisnici prenoćišta hrane.
Podsjetimo, prenoćište “Sv.  Vinko Paulski” koje djeluje pri  Caritasu Zadarske nadbiskupije otvoreno je krajem rujna  2007. godine, a prvi korisnici  počeli stigli su 1. listopada.  Osim prenoćišta, korisnicima  su osigurana i tri dnevna  obroka te mogućnost  održavanja svakodnevne  osobne higijene i pranja odjeće.