Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Usmeno ispitivanje dogovoriti tjedan dana unaprijed

30.01.2011. 23:00
Usmeno ispitivanje dogovoriti  tjedan dana unaprijed


Učeniku koji izostane sa sata za koji ima dogovoreno ispitivanje profesor ne zakazuje novi datum za taj krug ispitivanja, već ga može pitati po vlastitoj volji


Na nedavno  održanoj sjednici Nastavničkog vijeća Gimnazije Franje Petrića usvojen je prijedlog Vijeća učenika maturanata za uvođenje dogovorenog ispitivanja. Kako je istaknuo ravnatelj Zdravko  Ćurko riječ je o praksi koja se  drugu godinu za redom uvodi  u ovoj srednjoj školi.
– Pravilnik o dogovorenom  ispitivanju značajno je pospješio rad učenika tijekom  prve godine njegove primjene. Inače je riječ o američkom modelu ispitivanja.  Bitno je da učenici nisu svaki  dan pod stresom hoće li biti  ispitani ili ne, navodi ravnatelj  Ćurko.
Pravilnik je rezultirao  većom uspješnošću učenika u  školi te se, ujedno, smanjio  broj izostanaka.
– Naravno da smo s pravilnikom zaustavili učenike u  bježanju s nastave ako nisu  naučili nastavno gradivo. Provođenjem ovog pravilnika ostvarili smo na polugodištu izvrsne rezultate smanjivši neopravdane za 20 posto, navodi Ćurko dodavši da pravilnik nije u koliziji s Pravilnikom o ocjenjivanju,  već je s njim usklađen. 
U pravilniku stoji da  usmeno ispitivanje treba  dogovoriti minimalno tjedan dana unaprijed upisivanjem u imenik. Nastavnik određenog predmeta sam određuje kvotu  učenika koje bi ispitao u  određenom  nastavnom  satu. Učenici se imaju  pravo dobrovoljno javiti,  a ukoliko se ta kvota ne  ispuni, nastavnik ju popunjava slučajnim odabirom.
Osim toga, učeniku koji izostane sa sata za koji  ima dogovoreno ispitivanje profesor ne zakazuje  novi datum za taj krug  ispitivanja, već ga može  pitati po vlastitoj volji.
Ukoliko učenik ima dogovoreno za jedan dan dva ispitivanja ili jedno ispitivanje i  pismenu provjeru, a ne želi se  dobrovoljno javiti za treću  provjeru tog dana, nastavnik  koji popunjava kvotu trebao  bi zaobići tog učenika. Ovo ne  vrijedi za posljednji i pretposljednji sat u školskoj godini.
Nadalje, u pravilniku piše  da ako se sat na kojem učenik  ima dogovoreno ispitivanje ne  održi ili učenik ne stigne odgovarati on ima pravo, ali ne i  obvezu, odgovarati sljedeći  nastavni sat. Ukoliko ne želi,  nastavnik može zapisati odgovaranje već za sljedeći sat,  bez obzira što nije dogovoreno tjedan dana prije ili  učenik ima dogovorena dva  ispitivanja.