Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vlada predlaže da “stručnjaci” smjenjuju saborske zastupnike

30.01.2011. 23:00
Vlada predlaže da “stručnjaci” smjenjuju saborske zastupnike


Ministrima, državnim tajnicima, direktorima državnih tvrtki i zastupnicima koji budu lagali u imovinskoj kartici, ili ju uopće ne predaju, članovi Povjerenstva zaprijetit će razriješenjem ili će ih pozvati na ostavku


Nestranački članovi Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa ubuduće bi trebali na ostavke i razrješenja tjerati saborske zastupnike, ministre, državne tajnike, direktore državnih poduzeća ako u imovinskim karticama budu lagali o svom imovinskom stanju ili ako dužnosnici uopće ne predaju kartice. Predviđa to Vlada u novom zakonu o sprječavanju sukoba interesa po kojem će stručnjaci iz povjerenstva prvo upozoriti dužnosnike da su “zaboravili” ispuniti imovinsku karticu, pa ako ni to ne upali, zaprijetit će im prijedlogom za razrješenje ili će ih pozvati da sami podnesu ostavku. Isto će učiniti i ukoliko otkriju da su dužnosnici u imovinsku karticu unosili neistinite i nepotpune podatke s ciljem da prikriju svoju imovinu.
Poziv za ostavkom pojedinog dužnosnika Povjerenstvo će objavljivati u Narodnim novinama, u barem jednim dnevnim novinama i na svojim internetskim stranicama. Prijedlog za razrješenje davat će primjerice predsjedniku Vlade ili ministru koji je dužnosnika imenovao. No, problem će nastati ako se u kršenju zakona uhvati neposlušnog saborskog zastupnika jer njega nitko ne može razriješiti obzirom da su mu mandat dali birači, a mandat mu prije isteka može prestati, primjerice, ako umre, ako bude osuđen za kazneno djelo za koje je propisan zatvor od pet ili više godina ili ako pristane na neku funkciju nespojivu sa zastupničkom. Tako će zakon napraviti nejednakost među dužnosnicima, jer ministra ili direktora se može razriješiti, a zastupnika ne.
Zanimljivo je i kako će povjerenstvo doznati je li dužnosnik lagao o svojoj imovini. Ono, propisuje zakon, ima pravo utvrditi činjenice o nečijoj imovini tako što će samo pribavljati informacije i dokaze.
– Nadležna tijela, bankarske i druge financijske institucije dužne su bez odgode, na  zahtjev Povjerenstva, dostaviti zatražene obavijesti, stoji u Zakonu. I dok se može očekivati da DORH, porezna ili carinska uprava, jer su tijela javne vlasti, dostavljaju podatke Povjerenstvu, poznato je da banke takve podatke daju samo na osnovu sudske odluke. SDP-ovac Josip Leko, koji je nekada bio predsjednik povjerenstva, ne vjeruje da će ti Vladini prijedlozi moći funkcionirati u praksi.
– Vlada sada alibi zakonom pokušava spasiti čast i prikriti činjenicu da je činila sve da blokira rad povjerenstva. Kad smo tražili da Sanader u kartici objasni otkud mu satovi i umjetnine, oni su se ismijavali i pitali trebaju li zastupnici prijaviti i zubala, prisjeća se Leko. Napominje i da bi Vlada radu Povjerenstva puno više pomogla da je ustrojila sve državne evidencije, pa da Porezna uprava ili pravosudna tijela imaju sve informacije, umjesto da sada smišlja alibi time što povjerenstvo pretvara u istražiteljski tim.