Radovi na tinjskoj crkvi stajat će 1,5 milijuna kuna

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Izgradnju crkve sufinancirat će i Zadarska nadbiskupija te razni donatori, a možda i nova Vlada

Župnu crkvu sv. Paškvala u Tinju je 23. rujna 1993. srbijanski agresor minirao i sravnio sa zemljom. Nakon više od 18 godina započeli su radovi na obnovi tinjske crkve.

Vrijednost cijelog projekta je 1.570.000 kuna. Radove izvodi zadarska tvrtka Ploter.

34 srušene crkve

- Projekt izgradnje vodi Zadarska nadbiskupija. Grad Benkovac je osigurao zemljište za izgradnju crkve. Početne radove sa 300.000 kuna osigurala je bivša Vlada RH, odnosno tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva sa 200.000 kuna, dok je bivše Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sudjelovalo sa 100.000 kuna, govori saborski zastupnik Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca.

Tijekom Domovinskog rata srušena crkva sv. Paškvalina imala je 19 metara visoki zvonik koja je uz požrtvovnost župljana i tadašnjeg župnika don Tita Šarina izgrađena još 1976. godine.

- Zapaljen je i društveni dom, zadruga, škola, obiteljske kuće i gospodarske zgrade, nabraja Krešimir Erlić, predsjednik mjesnog odbora Tinj, ističući da je obnova uz pomoć vrijednih i radišnih mještana svoje uglavnom napravila.

Župna crkva sv. Paškvala je posljednja preostala "živa" župna crkva u nadbiskupiji kojoj je bila potrebna potpuna obnova, od 34 župne crkve srušene u agresiji od 1991. do 1995. godine. Paljenjem ili miniranjem srušene su i 24 župne kuće, mnoge vjeronaučne dvorane i kapele.

- Ovo je početak kraja nečega čega se ne volimo sjećati, ali nikako ne smijemo zaboraviti, kaže Erlić, dodajući da se crkveni obredi i misna slavlja zasad održavaju na mjesnom groblju, u crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Ravnokotarsko selo Tinj u kojem su često boravili hrvatski kraljevi i vijećali župani, smjestilo se 13 kilometara zapadno od Benkovca na površini od 4,73 četvornih kilometara. Područje posebne državne skrbi raštrkano u Barkanji, Gradini, Selu, Varešu i Zagradini administrativno pripada Gradu Benkovcu, dok je školska i crkvena "vlast" u Općini Polača.

Pomoć iz Australije

- Tinj je bio važan centar političkog i crkvenog života starohrvatske županije Sidrage, istinsko sijelo glagoljaške pismenosti ovih krajeva. Prvi se put spominje 1059. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV., uvodi nas u tinjsku prošlost tajnik KUD-a Sidriga, predsjednik MO-a Tinj Krešimir Erlić.

U Tinju živi 500-tinjak žitelja. Tu je već 45 godina struja, a voda 40 godina. Proteklu jesen otvorena je nova školska zgrada, započela je i dugo očekivana obnova crkve.

- Župni ured predvođen župnikom don Martinom Jadreškom vrijedno skuplja novčane donacije za obnovu crkve. U akciju će se uključiti i naši ljudi razasuti diljem svijeta. Prvi su se prijavili Australci, navodi Erlić.

Izgradnju crkve sufinancirat će i Zadarska nadbiskupija i razni donatori koji uvijek rado pomažu u izgradnji sakralnih objekata.

- Tinjani očekuju da će se u sufinanciranje ovog važnog sakralnog objekta uključiti i nova Vlada RH. Naime, ovo kulturno dobro ostaje našem narodu, po tome ćemo se prepoznavati i na novom europskom putu u europskoj obitelji, zaključio je Krešimir Erlić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika huligan
Nažalost nova neinformiranost,crkva je minirana u ožujku 1993 nakon šta su srpske snage potisnile HV u varoš u akciji Maslenica