Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadar je imao bazilika koliko i sam Rim

30.01.2012. 23:00
Zadar je imao bazilika koliko i sam Rim


U okviru kolegija “Geografija religija” studenti Zadarskog sveučilišta, Odjela za geografiju, uz pratnju predavača pročelnika Josipa Faričića i više asistentice Lene Mirošević obišli su Stalnu izložbu crkvene umjetnosti. Prije dolaska upoznali su se s Forumom te pravoslavnom crkvom sv. Ilije, o kojoj je govorio protojerej stavrofor Petar Jovanović.
Mons. Pavao Kero, ravnatelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti i vikar za kulturu Zadarske nadbiskupije, studentima je izložio važnost zadarskih bazilika, kojih je u 6. stoljeću imao sedam, koliko i sam Rim.
– Bazilike su bile bogate freskama, no najveći dio njihovih fresknih ukrasa uništen je tijekom baroknih preuređenja, kada su uz zidove postavljeni veliki oltari. Naročito se to odnosi na crkve poput sv. Šimuna i sv. Marije, jer su tamo izgrađena svetišta.
Također, bilo je riječi o bogatstvu fresaka u crkvi sv. Krševana, koja je bila sjedište muškog benediktinskog samostana. Studenti su se upoznali s podnim mozaikom iz 5. stoljeća u sakrstiji katedrale sv. Stošije, nazvane sv. Barbara. Po predaji, kazao je mons. Kero, zadarska katedrala bila je posvećena sv. Petru, a nakon što je zadarski biskup Donat, jedan od najvećih crkvenih autoriteta, početkom 9. stoljeća dobio od bizantskog cara Nikifora moći, pepeo srijemske mučenice Stošije, bazilika je nazvana po toj zadarskoj mučenici, nebeskoj zaštitnici. Obišli su se tada i drugi zadarski dragulji, zvonik Sv. Stošije, Sv. Frane i dr., da bi uslijedio završni dio obilaska, posjet SICU.
– Zahvalni smo časnim sestrama benediktinkama koje su čuvarice sakralnog blaga i u tisućljetnoj povijesti i burnom dvadesetom stoljeću, za vrijeme Drugog svjetskog rata i u Domovinskom ratu, istaknuo je mons. Kero, upoznavši studente s radom srednjovjekovnih zlatarskih majstora, škrinjom sv. Šimuna…
 Na kraju putovanja kroz povijest zadarske sakralne kulturne baštine studenti su uživali u zvucima katedralnih orgulja, najgrandioznijih u Hrvatskoj, izrađenih u njemačkoj radionici Eisebarth. Prof. dr. sc. Josip Faričić rekao je da su se ovim iscrpnim stručnim obilaskom studenti upoznali s povijesnom interakcijom prostora i religije koju je u Zadru moguće pratiti već tri tisućljeća.