Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Đuretić dao ostavku, Lokas i Tolja tvrde da nisu odgovorni

Autor: Davor Mandić

30.01.2013. 23:00
Đuretić dao ostavku, Lokas i Tolja tvrde da nisu odgovorni

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Velimir Đuretić je na zahtjev Deana Šoše stavio svoj mandat na raspolaganje, a Marko Tolja i Joško Lokas prihvaćaju činjenicu da prva emisija nije bila najbolja, no ne žele preuzeti odgovornost za autorstvo showa jer to nije bila njihova ingerencija


Priča s ukidanjem Hit showa Marka Tolje očekivano se nastavlja. No ne na način da se konačno rasplete komplicirani čvor interesnih sfera u kontekstu unutrašnjih skorih izbora za čelne pozicije, u sprezi s pritiscima iznutra i izvana – svjetonazorskih, pa i ideoloških predznaka. Ipak, jučerašnje spekulacije da bi čelništvo HRT-a moglo zatražiti ostavku v.d.-a urednika Zabavnog programa Velimira Đuretića, koju smo mogućnost spomenuli upravo u kontekstu pozicioniranja na HRT-u uoči izbora, pokazale su se točnima. Potvrdio nam je to sam Đuretić, rekavši da je v.d. glavnog urednika Dean Šoša zatražio njegov mandat na raspolaganje.
– Točno je da sam stavio svoj mandat na raspolaganje v.d.-u glavnog urednika, budući da me on na to mjesto i postavio pa me može i smijeniti. No on je zatražio da ja to učinim, pa sam to i učinio, kratko nam je odgovorio Đuretić.
Nit’ utjecaja, nit’ ingerencije
Nastavak i pojašnjenja priče oko ukidanja showa, opet očekivano, prvo su došli sa strane vanjskih suradnika. Konačno su se oglasili Joško Lokas i Marko Tolja, pojasnivši da su oni bili samo pozvani sudjelovati u projektu HRT-a te da iako preuzimaju odgovornost za dobro i loše u svojim djelokruzima, nikako ne mogu prihvatiti i odgovornost za autorstvo showa, odnosno one segmente na koje nisu imali utjecaja niti ingerencije.
Joško Lokas tako u poduljoj izjavi ističe da je njegova funkcija zapravo bila funkcija kreativnog producenta.
– U emisiju “Hit show Marka Tolje” pozvan sam kao kreativni producent, ali kako takva funkcija u troškovniku za vanjske suradnike ne postoji, stavili su me u najbližu moguću sadržaju, a to je u ovom slučaju bio scenarist. Dakle, nisam autor, niti je po mojoj ideji nastao show, nisam ni urednik, a nisam ni scenarist u naravi, barem ne što se tiče prve emisije, kaže Lokas, nastavljajući da je bila riječ o zadanom konceptu koji su navodno odobrile sve strukture, a da je na njima bilo samo da ga uvežu u suvislu cjelinu. Konačno, i njemu osobno emisija je bila tek dobra, ni vrlo dobra niti odlična, a sporna epizoda trebala je biti pilot, probni balon, a ne klasična prva epizoda.
Koji je trošak emisije?
HRT se upustio u golemi produkcijski trošak da bi show snimio. I to ne pilot epizodu pa uobičajeni screening za čelnike i eventualno probranu publiku, nego odmah prvu službenu epizodu, s idejom, naravno, da će se snimati i ostale. No ni jučer nismo uspjeli doći do točnog podatka o troškovniku pa se o tome i dalje govori samo neslužbeno. Po tim je podacima show koštao popriličnih 200.000 kuna uz fiksne troškove studija i ostalog koji cijenu podižu i za više od duplo. Famozno “programsko vodstvo” HRT-a, ni jučer se nije oglasilo.


Tolja: Ovo je medijski linč!




Nakon medijske hajke, jučer se službenim priopćenjem odlučio oglasiti i Marko Tolja.
– Moram priznati da je to bio show, ali, nažalost, najmanje Marka Tolje. Apsolutno prihvaćam sve konstruktivne kritike na moj voditeljski debi i smatram da je moj doprinos ovom projektu u tom smislu mogao biti bolji te je bilo prostora za napredak u daljnjim emisijama. Nažalost, tu šansu nismo dobili. Umjesto toga, cijeloj ekipi showa serviran je presedan – ukidanje projekta nakon samo jedne emisije, a meni osobno i medijski linč! Kao i uvijek do sada u mojoj karijeri, odgovorno stojim iza svojih postupaka. U slučaju emitirane emisije moja odgovornost je ograničena na izvodenje zadanog scenarija u već unaprijed zadanom konceptu projekta u režiji uredništva HRT-a. Iskreno, prepustio sam se ljudima s dugogodišnjim televizijskim iskustvom te zanatski i profesionalno odradio svoj zadatak.